Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Παναγιωτάκης: Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για μικτές επιχειρήσεις με την ΔΕΗ στα Βαλκάνια


Ένα σύντομο απολογισμό και τις εντυπώσεις του από το ταξίδι του στην Κίνα μετέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Εμμ. Παναγιωτάκης, ο οποίος μετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Παναγιωτάκης φάνηκε να εντυπωσιάζεται από το επενδυτικό ενδιαφέρον που συνάντησε στην Κίνα για τον τομέα της ενέργειας, με τον ίδιο να δηλώνει ότι επέστρεψε στη χώρα μας με «γεμάτες τις βαλίτσες του» με προτάσεις συνεργασίας από κινεζικούς κολοσσούς.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «μπορώ να σας πω, μιλώντας με όλη μου την ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές ότι αλλιώς πήγαινα και αλλιώς γυρίζω. Συγκεκριμένα έλεγα εντάξει θα δούμε την Κίνα, μήπως θέλουν να κάνουν..
επενδύσεις, ποιο είναι το επίπεδό τους κλπ. Τώρα που γνώρισα την κατάσταση εκεί, αυτές τις τρεις ημέρες είδα ότι ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από την αρχή μαζί τους… Όσον αφορά στη ΔΕΗ μπορώ να πω ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Είχαμε προγραμματίσει να δούμε τρεις εταιρείες και τελικά ήρθαν και μας βρήκαν 18 εταιρείες. Η τελευταία μάλιστα ήρθε την ώρα που φεύγαμε από τη Σαγκάη και ήρθαν ειδικά για μας από το Πεκίνο. Συμφωνήσαμε να έλθουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι κινεζικές εταιρείες ενδιαφέρονται πάρα πολύ για επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και στη χώρα μας αλλά και γενικότερα. Με τις εταιρείες αυτές κουβεντιάσαμε πάρα πολύ συγκεκριμένα και αρκετή ώρα. Ανταλλάξαμε πληροφορίες, συζητήσαμε για όλους τους τομείς του ηλεκτρισμού, δηλαδή και για επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για επενδύσεις στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων και για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και για τα δίκτυα, όπως π.χ. για τα smart green».
Η ΔΕΗ ενεργειακός ηγέτης στα Βαλκάνια
Ο επικεφαλής της Επιχείρησης αποκάλυψε ότι οι κινεζικές ενεργειακές εταιρείες «ενδιαφέρονται πάρα πολύ να κάνουν μικτές επιχειρήσεις με την ΔΕΗ στις γειτονικές μας χώρες, όπου εμείς ήδη έχουμε φτάσει σε κάποιες από αυτές, όπως στην Τουρκία και τη Σερβία. Έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ολοκλήρωσης που είναι στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της οποίας οι περιφερειακές αγορές, όπως είναι η περιοχή των Βαλκανίων διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Εκείνο που δώσαμε να καταλάβουν οι Κινέζοι είναι ότι η ΔΕΗ είναι από τους ηγέτες στον ενεργειακό τομέα στα Βαλκάνια και βέβαια είναι βαθύς γνώστης της λειτουργίας των αγορών. Η διαπίστωσή μας είναι ότι οι Κινέζοι διαθέτουν εξαιρετική τεχνολογία. Επισκεφθήκαμε ένα σταθμό παραγωγής από άνθρακα, με δύο μονάδες των χιλίων μεγαβάτ η καθεμία, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτίως της Σαγκάης. Ο σταθμός αυτός έγινε πριν από έξι χρόνια, χρειάστηκε για την ανέγερσή του μόνο 27 μήνες. Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό θα πρέπει να σας πω ότι ο σταθμός Πτολεμαΐδας 5 που είναι τώρα υπό κατασκευή, η δημιουργία του θα κρατήσει 4,5 χρόνια. Η τεχνολογία έτσι όπως την είδαμε και το επίπεδο της λειτουργίας δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις πιο προηγμένες χώρες, π.χ. από αντίστοιχους γερμανικούς σταθμούς. Κι αυτό το λέω με το ειδικό βάρος του ειδικού και του ανθρώπου που και εγώ και ο συνεργάτης μου κ. Δουζίνας, ο οποίος είναι μηχανολόγος και δουλεύει 30 χρόνια σε σταθμούς, έχουμε επισκεφθεί δεκάδες σταθμούς ανά την Ευρώπη. Και αυτό είναι κοινή μας διαπίστωση».
Πνεύμα συνεργασίας από τους Κινέζους
Παράλληλα, εντύπωση έκανε στον πρόεδρο της ΔΕΗ «το πνεύμα και η διάθεσή τους να συνεργαστούμε. Τους είπαμε ότι από το χαρακτήρα της εταιρείας μας θέλουμε να αναπτύξουμε μαζί τους σχέσεις στρατηγικές, βασισμένες στο αμοιβαίο όφελος και βέβαια στην ειλικρίνεια και στην εντιμότητα. Δεν επιδιώκουμε πρόσκαιρα κέρδη και οφέλη, αλλά να αξιοποιήσουμε την παρουσία μας στα Βαλκάνια και τις δυνατότητές μας, αλλά και εμείς τις τεράστιες δυνατότητές τους, τόσο της τεχνολογικές αλλά και όσο και τις οικονομικές. Συναντηθήκαμε με τους επικεφαλής της Τράπεζας Επενδύσεων της Κίνας, της οποίας τα μεγέθη είναι ιλιγγιώδη –ο κύκλος εργασιών της είναι πάνω από 2 τρισ. ευρώ. Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε μάλιστα ότι μέχρι το 2020 η Κίνα θα επενδύσει σε όλο τον κόσμο 720 δισ. ευρώ, τα 23 δισ. ευρώ απ’ αυτά στις χώρες της Ευρώπης».
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τις συνεργασίες με την Κίνα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του. Όπως είπε, «εκείνο που μπορώ να σας πω τώρα, που είναι ανακοινώσιμο τώρα γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, είναι ότι με κάποιες από αυτές τις εταιρείες θα έχουμε συνέχεια. Και με την πρώτη ευκαιρία θα κάνουμε ανακοινώσεις».

 http://energypress.gr/news/panagiotakis-oi-kinezoi-endiaferontai-gia-miktes-epiheiriseis-me-tin-dei-sta-valkania

Αρχειοθήκη ιστολογίου