Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Δραστική μείωση 71,1% στις εκπομπές ρύπων της ΔΕΗ

Χρήστος Στεφάνου
Μια από τις χαρακτηριστικότερες αλλαγές που έχουν συντελεστεί το τελευταίο διάστημα στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού αφορά στη δραματική μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, η οποία έχει δώσει τη θέση της στο ισοζύγιο της παραγωγής στο φυσικό αέριο, τις ΑΠΕ και τις εισαγωγές ρεύματος. Ο περιορισμός της λιγνιτικής παραγωγής, πέραν της αλλαγής των ισορροπιών στο μείγμα της παραγωγής, επηρεάζει άμεσα τη ΔΕΗ η οποία βλέπει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να μειώνονται σημαντικά: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας, οι εκπομπές CO2 της ΔΕΗ καταγράφουν κατακόρυφη πτώση τους τελευταίους μήνες, σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%.
Συγκεκριμένα οι εκπομπές διοξειδίου της εταιρείας από το 1,971 εκατ. τόνους που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο, υποχώρησαν τον Ιούνιο στις 568,9 χιλιάδες τόνους, υποχωρώντας σε ποσοστό κατά 71,1%. 
Αναλυτικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της ΔΕΗ ανά μήνα διαμορφώθηκαν ως εξής

Νοέμβριος    1,401 εκ. τόνοι
Δεκέμβριος    1,725 εκ. τόνοι
Ιανουάριος    1,971 εκ. τόνοι
Φεβρουάριος    1,408 εκ. τόνοι
Μάρτιος    882,24 χιλ. τόνοι
Απρίλιος    730,97 χιλ. τόνοι
Μάιος        564,9 χιλ. τόνοι
Ιούνιος        568,9 χιλ. τόνοι

Υπενθυμίζεται ότι από τα επίπεδα κάτω των 20 ευρώ ο τόνος, τα δικαιώματα εκπομπής το τελευταίο δίμηνο έχουν καταγράψει ένα ανοδικό ράλι μέχρι και τα 29,66 ευρώ ο τόνος. Αυτή την περίοδο φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 26 - 27 ευρώ ο τόνος. 
Πρακτικά, παρά την σημαντική αύξηση του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, η ΔΕΗ δεν αναμένεται να δει αυξημένα κόστη γεγονός που οφείλεται στη συνολική μείωση των εκπομπών της. Τέλος, η εταιρεία αναμένεται να απολέσει περαιτέρω μερίδιο αγοράς στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στο μέτρο βεβαίως που η λιγνιτική παραγωγή υποκαθίσταται από παραγωγή τρίτων (φυσικό αέριο, ΑΠΕ, εισαγωγές. 

 https://energypress.gr/news/drastiki-meiosi-711-stis-ekpompes-rypon-tis-dei-elafrynsi-gia-tin-epiheirisi-para-rali-sta


Αρχειοθήκη ιστολογίου