Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

H ρευματοκλοπή στη Ρόδο εξελίσσεται σε μάστιγα

Την ώρα που οι Έλληνες, στενάζουν στα γκισέ αδυνατώντας να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, την ίδια ακριβώς ώρα, η ρευματοκλοπή στη Ρόδο εξελίσσεται σε μάστιγα με απώλειες σε τακτική βάση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Η επιβολή προστίμων, οι μηνύσεις και οι διακοπές συνδέσεων μπαίνουν πλέον σε εβδομαδιαία βάση σε μία καραμπινάτη παρανομία, που έχει μετατραπεί σε φάμπρικα είτε πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις, είτε για μικρές, είτε ακόμη και για οικιακή χρήση.
Χθες υποβλήθηκαν από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του ΔΕΔΔΗΕ κ. Γρηγόρη Μαυρομάτη 15 μηνύσεις εις βάρος επιχειρηματιών από την Ρόδο και την Κάρπαθο για ρευματοκλοπές ύψους από 1000 έως 7000 ευρώ.
Από την αρχή του έτους στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου έχουν υποβληθεί συνολικά 51 μηνύσεις.

Oι τεχνικοί της ΔEH και συγκεκριμένα της 100% θυγατρικής της, που ελέγχει το Δίκτυο Διανομής (ΔEΔΔHE) βρίσκονται, όπως έγινε γνωστό, καθημερινά αντιμέτωποι με καταστάσεις που δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα δουν στην Eλλάδα της Eυρωζώνης.
Oι ρευματοκλοπές, φαινόμενο που μέχρι πρότινος περιοριζόταν σε καταυλισμούς αθίγγανων και σποραδικά σε κάποια αυθαίρετα κτήρια, έχουν επεκταθεί σε ασύλληπτο βαθμό και στη Ρόδο…
O αριθμός οικιακών καταναλωτών αλλά και εμπορικών επιχειρήσεων που διασφαλίζουν την ηλεκτροδότησή τους με παράνομους τρόπους, διότι αδυνατούν να εξοφλήσουν τον λογαριασμό ρεύματος, το τελευταίο διάστημα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, καθώς ακολουθεί τον αυξημένο αριθμό διακοπών ρεύματος που κάνει η ΔEH προκειμένου να περιορίσει τις επισφάλειες από ανεξόφλητες οφειλές.
H πλέον συνήθης πρακτική είναι η παραβίαση του μετρητή και η επανασύνδεση του ρεύματος από τον ίδιο τον καταναλωτή. Διαστάσεις ωστόσο παίρνει και η πρακτική της απευθείας σύνδεσης με καλώδιο της ΔEH, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές εφευρίσκουν τρόπους για να αποκλείσουν την πρόσβαση των συνεργείων του ΔEΔΔHE για τη διακοπή του ρεύματος.
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Καλυθιών κ. Αντωνάς Παναγιώτης ενημέρωσε χθες εγγράφως την δημοτική αρχή ότι κατά την συντήρηση αγροτικής οδού από χειριστή με γρέιντερ, κόπηκε καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο ξεκινούσε από κατοικία ιδιώτη και κατέληγε σε πίνακα που βρίσκεται στα λυόμενα κτήρια των εγκαταστάσεων του δήμου στις αποθήκες της Φράγκας.
Το καλώδιο αποσυνδέθηκε από τους ηλεκτρολόγους του Δήμου και ασφαλίστηκαν τα παράθυρα τα οποία μπορούσαν να ανοιχτούν από έξω. Κλήθηκε εξάλλου ο ΔΕΔΔΗΕ και η αστυνομία για να καταγράψουν το συμβάν.

(του Δαμιανού Αθανασίου, Δημοκρατική)

Αρχειοθήκη ιστολογίου