Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Χονδρεμπορική ρεύματος: Στα ύψη οι τιμές - Πρόσθετο βάρος η αύξηση των λογαριασμών προσαυξήσεων


Χρήστος Στεφάνου

Την ίδια στιγμή που η τιμή εκκαθάρισης του ενεργειακού χρηματιστηρίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα, πάνω από τα 200 ευρώ/MWh, τα κόστη για τους προμηθευτές και τους καταναλωτές επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο από τους λογαριασμούς προσαυξήσεων. 

Πιο συγκεκριμένα για σήμερα Δευτέρα η τιμή εκκαθάρισης του ενεργειακού χρηματιστηρίου βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ στα 247 ευρώ/MWh με τη μέγιστη τιμή να ξεπερνά ακόμη και τα 300 ευρώ/MWh στα 310,01. Για χθες Κυριακή η τιμή βρισκόταν στα 216,9 ευρώ/MWh ενώ το Σάββατο στα 208,69 ευρώ/MWh. 

Την ίδια στιγμή πρόσθετο βάρος για τους προμηθευτές και τους μεγάλους καταναλωτές προκύπτει από τα αυξημένα κόστη της αγοράς εξισορρόπησης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, για το μήνα Οκτώβριο, όταν και η μέση τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας και της ενδοημερήσιας αγοράς ήταν στα 204,403 ευρώ/MWh, το κόστος των uplifts λογαριασμών ανήλθε στα 17,4 ευρώ/MWh, όταν τον Σεπτέμβριο ήταν στα 9,901 ευρώ/MWh. Το κόστος του Οκτωβρίου για τους uplifts λογαριασμούς είναι το μεγαλύτερο για τη φετινή χρονιά και ανεβάζει το συνολικό κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς στα 221,219 ευρώ/MWh. 

Η νέα αυτή επιβάρυνση, που προκύπτει από τους λογαριασμούς προσαυξήσεων, σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη της αγοράς επόμενης ημέρας, προκαλεί αναβρασμό στους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας, οι οποίοι επιβαρύνονται υπέρμετρα από την ενεργειακή κρίση. Συγκεκριμένα μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από τη ΡΑΕ να παρέμβει με μέτρα για την εξομάλυνση της αγοράς. 

 energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου