Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Ποιο είναι το ανοδικό σενάριο για τη ΔΕΗ σύμφωνα με τη Standard and Poor's

 Χ.Φλουδόπουλος - www.capital.gr

Τους λόγους για τους οποίους η Standard and Poor᾽s διατηρεί τη θετική αξιολόγηση Β+ με θετικό outlook αναλύει η έκθεση του οίκου που δημοσιοποιήθηκε χθες και λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την εταιρεία όπως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η επιτυχής πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Μάλιστα σύμφωνα με τον οίκο το θετικό outlook σημαίνει ότι μπορεί στους επόμενους 6 έως 12 μήνες να υπάρξει αναβάθμιση της ΔΕΗ, εφόσον η επιχείρηση επιτύχει την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της και επιδείξει θετική λειτουργία, διατηρώντας το δείκτη χρέους προς EBITDA κάτω από το 5x.

Όπως επισημαίνει η έκθεση της S&P η επιτυχής αύξηση κεφαλαίου οδήγησε στη μείωση του μεριδίου του κράτους στο 34,1 από 51% προηγουμένως.

Αναγνωρίζουμε την αυξανόμενη ανεξαρτησία της επιχείρησης από το ελληνικό κράτος, παρότι το τελευταίο διατηρεί μερίδιο καταστατικής μειοψηφίας και συνεχίζει να εγγυάται το χρέος ύψους 1,4 δισ. που αφορά στα έργα του δικτύου διανομής.

Παράλληλα η έκθεση αναφέρεται στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 1,3 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή αυξάνει τη συνθετότητα του ομίλου και θα οδηγήσει σε μείωση των χρηματοροών.

Ωστόσο αναγνωρίζεται η συνεχιζόμενη πρόοδος όσον αφορά στη μείωση του επιχειρηματικού κινδύνου, που οδηγεί στην αναθεώρηση από πλευράς S&P της αξιολόγησης του ρίσκου σε "fair" από "weak".

Η S&P υπογραμμίζει ότι μέσω των δύο συναλλαγών η εταιρεία εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση για το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ το 2023 από 376 εκατ. το 2020.

Στο μεταξύ αναμένεται σημαντική μείωση του προσαρμοσμένου χρέους που θα οδηγήσει την προσαρμοσμένη μόχλευση κάτω από το 3x από το 2021 έως το 2023 από 5,9x το 2020.

Η περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ σε ΒΒ+ θα εξαρτηθεί σύμφωνα με την Standard and Poor’s από την συνεπή σταθερή λειτουργική επίδοση της ΔΕΗ σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Παράλληλα η ΔΕΗ θα πρέπει να διατηρήσει σταθερούς τους δείκτες χρέους της, όπως για παράδειγμα το δείκτη λειτουργικών χρηματοροών προς το χρέος πάνω από 19% και το δείκτη χρέους EBITDA κάτω από το 5x.

Ένας ακόμη παράγοντας αφορά στην επιτυχή ολοκλήρωση του πλάνου μετασχηματισμού, χωρίς λειτουργικά ζητήματα και στην βελτίωση του επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας.

Παράλληλα η S&P αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναβάθμιση της ΔΕΗ εφόσον προχωρήσει σε αντίστοιχη αναβάθμιση σε ΒΒ+ της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Στον αντίποδα, ο οίκος δηλώνει ότι θα υποβαθμίσει τη ΔΕΗ σε περίπτωση που διαπιστώσει ασθενή λειτουργική επίδοση ή καθυστερήσεις στην εφαρμογή του στρατηγικού πλάνου της επιχείρησης, όπως για παράδειγμα στην απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

Ένας ακόμη παράγοντας είναι σε περίπτωση που υποβαθμιστεί η Ελλάδα ή εάν διαπιστωθεί μείωση της βούλησης για υποστήριξη της εταιρείας, πχ με την πώληση του μεριδίου 34,1% που διατηρεί στη ΔΕΗ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου