Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Στις «κεραίες» των επενδυτών η αντλησιοταμίευση – 4.187 MW και 21 έργα οι αιτήσεις για άδεια αποθήκευσης από τις αρχές του χρόνου

 

Ολοένα και περισσότερο στις «κεραίες» των επενδυτών η αντλησιοταμίευση – 4.187 MW και 21 έργα οι αιτήσεις για άδεια αποθήκευσης από τις αρχές του χρόνου – Τα σχόλια της αγοράς

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, τουλάχιστον σε επίπεδο αιτήσεων για άδειες στη ΡΑΑΕΥ, εντοπίζεται στα έργα αντλησιοταμίευσης με τα αιτήματα για χορήγηση άδειας αποθήκευσης από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα να φτάνουν τα 4.187 Μεγαβάτ για 21 έργα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς που συνομίλησαν με το energypress, η ανάγκη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θέτει στο προσκήνιο και την λύση της αντλησιοταμίευσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η έτερη λύση των μπαταριών συγκεντρώνει ήδη τεράστιο πλήθος ενδιαφερομένων και σχεδιαζόμενων επενδύσεων.

Χρειάζεται ωστόσο, να σημειωθεί, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, ότι το πλήθος των αιτημάτων δεν «διαβάζεται» απαραίτητα σε ευθεία σύνδεση με το επενδυτικό ενδιαφέρον ή ακόμη και να ισχύει, η «πραγματικότητα» της τεχνολογίας διαφοροποιεί λίγο την βαρύτητά του.

Τα έργα αντλησιοταμίευσης ενέχουν σημαντικές προκλήσεις και δυσκολίες στην ανάπτυξή τους με τις βασικότερες να αφορούν την εύρεση κατάλληλης τοποθεσίας, την διεξαγωγή μελετών, καθώς και γεωλογικά θέματα. Αναλυτικότερα, το ζήτημα της τοποθεσίας λειτουργεί αναλογικά με τον κλάδο των αιολικών, δηλαδή οι καλές τοποθεσίες για την εγκατάσταση ενός τέτοιου έργου είναι συγκεκριμένες στην επικράτεια της χώρας και η πλειοψηφία τους έχει ήδη καταληφθεί, με αποτέλεσμα να περιορίζει σημαντικά τα νέα επενδυτικά project.

Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης διατηρεί μια σειρά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα, όπως η αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας και για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και την δυνατότητα να εξυπηρετούν άλλες χρήσεις που σχετίζονται με τον υδρολογικό κύκλο. Μια τέτοια περίπτωση συνιστούν τα σχέδια του ΥΠΕΝ για υβριδικά συστήματα ΑΠΕ με αντλησιοταμίευση και αφαλάτωση στα νησιά που βέβαια, ενέχει σημαντικές τεχνικές προκλήσεις ως προς την υλοποίησή του.

Σε κάθε περίπτωση, η αντλησιοταμίευση συνιστά μια τεχνολογία που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της αγοράς, τουλάχιστον σε επίπεδο αιτήσεων, ενώ δεν λείπουν και μια σειρά ώριμα επενδυτικά project όπως είναι η μονάδα της Αμφιλοχίας από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ή τα έξι νέα έργα αντλησιοταμίευσης που προωθεί η ΔΕΗ. Ειδικότερα, η ΔΕΗ σχεδιάζει μια σειρά μονάδες αντλησιοταμίευσης στα Ορυχεία λιγνίτη, αξιοποιώντας τα βαθιά σκάμματα των ορυχείων.

Ενδεικτικά παραθέτουμε τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΑΕΥ μήνα προς μήνα από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο του 2024.

Αιτήσεις για χορήγηση άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας - Αντλησιοταμίευση
2024 Πλήθος Αιτημάτων Συνολικής ισχύς έργων (MW)
Ιανουάριος 0 0
Φεβρουάριος 3 75
Μάρτιος 0 0
Απρίλιος 2 517
Μάιος 2 60
Ιούνιος 2 875
Ιούλιος 5 1210
Αύγουστος 4 1000
Σεπτέμβριος 3 450
Σύνολα 21 4187

Ένα ακόμη στοιχείο που αποτυπώνει ότι «κάτι κινείται» χωρίς απαραίτητα να αναιρεί την συνολικότερη εικόνα, όπως αναφέρεται παραπάνω, είναι ο όγκος ισχύος των αιτημάτων που υποβάλλονται στη ΡΑΑΕΥ κάθε μήνα, όπου τους τελευταίους μήνες, τα αιτήματα αφορούν κυρίως έργα αρκετά μεγάλης ισχύος.

Ενδεικτικά, δείτε εδώ, εδώ και εδώ τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αντίστοιχα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου