Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Διατήρηση του δημοσίου ελέγχου στα δίκτυα, η πρόθεση της κυβέρνησης

Την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος  στα δίκτυα μεταφοράς
ηλεκτρισμού υπογράμμισε σήμερα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης τονίζοντας παράλληλα ότι είναι ανοιχτό το ποσοστό της συμμετοχής άλλα και της χρηματοδότησης της μεταβίβασης της θυγατρικής ΑΔΜΗΕ.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο των επαφών σε τεχνικό επίπεδο που θα ξεκινήσουν αύριο μεταξύ στελεχών του υπουργείου και των τεχνικών κλιμακίων των εταίρων, καθώς ο διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ αποτελεί επιταγή του νέου μνημονίου, αν και μπορεί να αποφευχθεί η ..ιδιωτικοποίησή του εφόσον βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.
Οι δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη έγιναν στο περιθώριο της συνάντησης που είχε ο υπουργός με το προεδρείο του ΣΕΒ και στο οποίο κυριάρχησαν θέματα ενέργειας χωροταξίας και περιβάλλοντος.
Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ κατέθεσαν  τις γενικότερες θέσεις του Συνδέσμου για το ενεργειακό κόστος στη Βιομηχανία, τον χωροταξικό σχεδιασμό, τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων και το περιβάλλον, με έμφαση στο  ζήτημα του ενεργειακού κόστους ως παράγοντα που επιδρά στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ επεσήμανε ότι το υπουργείο προωθεί επεξεργασίες για όλα τα παραπάνω ζητήματα, με βασικό γνώμονα τον συνδυασμό της ανάπτυξης με την κοινωνική δικαιοσύνη. Ανέφερε επίσης,  ότι άμεση προτεραιότητα είναι η  επίτευξη της συμφωνίας που επιδιώκει η Κυβέρνηση με τους θεσμούς.
Το επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται η εξειδίκευση των θέσεων του ΣΕΒ για τα τέσσερα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν, αλλά και για  άλλα θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις. 
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θ. Φέσσας εξερχόμενος, η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και η πλευρά του ΣΕΒ υπογράμμισε την πεποίθηση ότι " είμαστε από την ίδια πλευρά του τραπεζιού και είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε για την επιτυχία στη διαπραγμάτευση”.
Μεταξύ άλλων στη συνάντηση  συζητήθηκε το θέμα της διακοψιμότητας ενώ ερωτηθείς σχετικά ο κ. Φέσσας τόνισε ότι τα capital controls θίγουν τους πάντες αφού σημαντικό μέρος της παραγωγής εξαρτάται από τις εισαγωγές.
Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης πρόκειται να συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τους εκπροσώπους της αζέρικης SOCAR που έχει αναδειχθεί πλειοδότης για την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών του ΔΕΣΦΑ αλλά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εκκρεμεί η συμφωνία της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου