Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΔΕΗ: Αύξηση κεφαλαίου για τη θυγατρική στη Τουρκία

Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής στην
Τουρκία «PPC ELEKTRİK» κατά 2 εκατομμύρια λίρες Τουρκίας ή περίπου 680.000 ευρώ, προχωρά η ΔΕΗ. Τη σχετική απόφαση έλαβε το δ.σ. της επιχείρησης με σκοπό την κεφαλαιακή ενίσχυση της θυγατρικής εμπορικής εταιρείας.
Η «PPC ELEKTRİK» είναι 100% θυγατρική της ΔEΗ και δραστηριοποιείται στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της διασύνδεσης των δύο ηλεκτρικών δικτύων στην περιοχή της..
Θράκης.
Την εμπορική της δραστηριότητά της ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014, αφού προηγουμένως έλαβε σχετική άδεια από την Ρυθμιστική Αρχή της γειτονικής χώρας. Μέσα στο 2014 η εταιρία προχώρησε σε δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της συνολικά κατά 687.000 ευρώ.
Πριν από την ίδρυση εμπορικής θυγατρικής στην Τουρκία, η Επιχείρηση είχε προχωρήσει στην ίδρυση μικτής εταιρείας στη Βουλγαρία από κοινού με την ελβετική Alpiq Central Europe και με την επωνυμία «PPC Bulgaria JSCo». Στην εταιρεία αυτή η ελληνική εταιρία συμμετέχει με 85% και η Alpiq με 15%.
Μέσω των εμπορικών θυγατρικών της και με δεδομένες τις δυνατότητες που προσφέρουν οι διασυνδέσεις των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, η ΔEΗ επιδιώκει τη διείσδυσή της σε γειτονικές αγορές, τη διεύρυνση της δραστηριοποίησής στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας όπως και στην επίτευξη συνεργειών σε θέματα τεχνογνωσίας όσον αφορά τη διενέργεια συναλλαγών σε πολλαπλές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
Ας σημειωθεί ότι από τα μέσα του 2014 οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τις διασυνοριακές διασυνδέσεις και κυρίως τη Βουλγαρία έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ το πρώτο τετράμηνο έφτασαν να καλύπτουν το περίπου 24% της ζήτησης.
Στις εισαγωγές όπως είναι φυσικό πρωταγωνιστεί η ελληνική εταιρία, ενώ ακολουθούν εταιρείες της Σλοβενίας, της Βοσνίας και πολλές ελληνικές, με μηνιαίο τζίρο στα επίπεδα των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

(του Μιχάλη Καϊταντζίδη, euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου