Στο μισό θα πρέπει να περικόψει την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η ΔΕΗ έως το 2020, περιορίζοντας αντίστοιχα τα μερίδιά της σε χονδρική - λιανική, ώστε να "ανοίξει" η αγορά ηλεκτρισμού στους ιδιώτες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νέο Μνημόνιο, απομακρύνοντας τη διάσπαση της επιχείρησης μέσω της δημιουργίας και πώλησης της γνωστής ως "μικρή ΔΕΗ", ενώ παραμένει ως επιλογή το εναλλακτικό σχέδιο πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού από τη ΔΕΗ του ΑΔΜΗΕ, έναντι ..
ιδιωτικοποίησής του.
Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύεται από 1.1.2020 σε εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας να εγχέει στο διασυνδεδεμένο σύστημα και δίκτυο της χώρας ποσότητα ενέργειας μεγαλύτερη του 50% της συνολικά εγχεόμενης ενέργειας από εγχώριες μονάδες παραγωγής και εισαγωγές σε ετήσια βάση. Εφόσον η Επιτροπή Ανταγωνισμού εκτιμήσει έως 1.1.2019 ότι υπάρχει αδυναμία επίτευξης του στόχου, προβλέπεται η επιβολή κατάλληλων μέτρων. Εάν ο συμμετέχων δεν συμμορφωθεί στα επιβληθέντα μέτρα, τότε η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβάλλει πρόστιμα ύψους 5%-10% επί του ετήσιου τζίρου του προηγούμενου έτους της εταιρείας.
 

Δημοπρασίες

"Μέσο" για την υλοποίηση των ανωτέρω αποτελούν οι δημοπρασίες λιγνιτικών - υδροηλεκτρικών προϊόντων, τύπου ΝΟΜΕ, της ΔΕΗ προς ιδιώτες. Ειδικότερα τον Σεπτέμβριο του 2015 θα συζητηθεί με την Κομισιόν ο σχεδιασμός του συστήματος δημοπρασιών, ώστε να μειωθούν κατά 25% τα μερίδια χονδρικής και λιανικής αγοράς της ΔΕΗ, για να πέσουν κάτω από 50% έως το 2020, ενώ οι οριακές τιμές θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για το ΝΟΜΕ έως τα τέλη Οκτωβρίου 2015, θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς διαρθρωτικά μέτρα, που θα εγκριθούν αμέσως και θα οδηγήσουν στα ίδια αποτελέσματα για μερίδια / χρονοδιαγράμματα.
Σε κάθε περίπτωση έως το 2020 καμία επιχείρηση δεν θα μπορεί να παράγει ή να εισάγει άμεσα ή έμμεσα πάνω από 50% της συνολικής παραγόμενης - εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (προαπαιτούμενο).
Συγχρόνως η μετάβαση στο υπόδειγμα - στόχο της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρισμού πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ η αγορά εξισορρόπησης θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2017.
 

Μέτρα για τον δημόσιο χαρακτήρα

Έως τον Οκτώβριο του 2015 θα πρέπει να ληφθούν μη αναστρέψιμα μέτρα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν προταθεί εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμο αποτέλεσμα για την επίτευξη πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού από τη ΔΕΗ. Εξετάζεται ήδη η δημιουργία νέας, ανεξάρτητης, δημόσιας εταιρείας (τύπου ΔΕΣΜΗΕ) που θα είναι διαχειριστής, λειτουργός και εκκαθαριστής του συστήματος, ενώ τα πάγια (δίκτυο, υποδομές) θα ενσωματωθούν στη ΔΕΗ.
Παράλληλα, έως τον Σεπτέμβριο του 2015, θα αναθεωρηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ βάσει του κόστους, μεταξύ άλλων, αντικαθιστώντας την έκπτωση 20% στους βιομηχανικούς καταναλωτές με τιμολόγια βάσει οριακού κόστους παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά των πελατών που επηρεάζουν το κόστος, ενώ θα εφαρμοστούν διακοπτόμενες συμβάσεις όπως έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν.
Επιπλέον έως τον Σεπτέμβριο του 2015 θα εφαρμοστεί καθεστώς για το προσωρινό και μόνιμο σύστημα πληρωμών δυναμικότητας, με αποφυγή αναγκαστικής λειτουργίας σταθμών κάτω από το μεταβλητό τους κόστος και θέσπιση κανόνων βάσει της τελικής απόφασης του ΣτΕ για τον συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ΔΕΗ - διαχειριστή αγοράς.
 

Απελευθέρωση αγοράς φυσικού αερίου από το 2016

Προαπαιτούμενο αποτελεί και η απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου (με έναρξη το 2016 και ολοκλήρωση το 2018) με στόχο τον διαχωρισμό της δραστηριότητας της εμπορίας (ΕΠΑ) από τη διαχείριση των δικτύων -μετασχηματισμός σημερινών ΕΠΑ σε Εταιρείες Διανομής Δικτύου και σε εταιρείες Διαχειριστή Δικτύου- και την πλήρη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή για όλους τους καταναλωτές έως το 2018.
Τέλος, έως τον Δεκέμβριο του 2015 θα εγκριθεί νέο πλαίσιο στήριξης των ΑΠΕ και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.
Οι Αρχές απέστειλαν ήδη την πρώτη πρόταση για επανεξέταση: φορολόγησης ενέργειας, ενίσχυσης της οικονομικής - επιχειρησιακής ανεξαρτησίας της ΡΑΕ, μεταφοράς στο εσωτερικό δίκαιο της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση.
 
Αντιγόνη Ζούντα
 http://www.avgi.gr