Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Ο ΑΔΜΗΕ «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους


«Αγκάθι» παραμένει ο ΑΔΜΗΕ στις διαπραγματεύσεις με τους
εταίρους για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας. Στην πρόταση των δανειστών για ιδιωτικοποίηση ή ισοδύναμο με αντίστοιχα αποτελέσματα στον ανταγωνισμό, στις επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, την περασμένη εβδομάδα, η ελληνική πλευρά επιχείρησε να εξηγήσει ότι η ΔΕΗ θα καταρρεύσει εάν αποχωριστεί τα πάγια που σήμερα βρίσκονται στην κυριότητα της 100% θυγατρικής της.
 Η ομάδα της ΔΕΗ που συμμετείχε στις διήμερες συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια εξήγησε τις επιπτώσεις που θα έχει η απώλεια των παγίων της στον ΑΔΜΗΕ στον δανεισμό της, αφού έχει ..
διασφαλιστεί με αυτά ως εγγυήσεις. Στο επιχείρημα της πλευράς των θεσμών ότι το σημερινό μοντέλο (ΙΤΟ) λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ ως θυγατρικής μιας καθετοποιημένης εταιρείας όπως είναι η ΔΕΗ, προβλέπεται μεν στην ευρωπαϊκή οδηγία και μπορεί να εφαρμόζεται σε άλλες χώρες αλλά στην Ελλάδα εμποδίζει τον ανταγωνισμό, λόγω της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ, η ελληνική πλευρά έφερε το παράδειγμα της Γαλλίας και της EdF, που επίσης διατηρεί δεσπόζουσα θέση στη γαλλική αγορά.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει από την ελληνική πλευρά αποδεκτή πρόταση για τους εταίρους. Στο σχέδιο που περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ, Πάνος Σκουρλέτης, για έλεγχο του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό μέχρι και 100% από το Δημόσιο, ένα από τα κομβικά σημεία για τους δανειστές είναι πού θα βρει το Δημόσιο τα κεφάλαια για την είσοδό του στον ΑΔΜΗΕ, που βάσει προηγούμενης αποτίμησης υπολογίζονται κοντά στο 1 δισ. ευρώ, καθώς επίσης και πώς θα χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες για την ανάπτυξη του συστήματος επενδύσεις. Ανοιχτό φαίνεται να είναι, πάντως, για τους εταίρους και το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην κρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα ανοίξει αυτομάτως θέμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ είτε μέσω της υλοποίησης του προηγούμενου σχεδίου (Μικρή ΔΕΗ) είτε μέσω της απευθείας πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.
Την επόμενη εβδομάδα, εξάλλου, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, σε συνάντηση που θα έχει ο κ. Σκουρλέτης με τους Αζέρους της Socar. H κυβέρνηση έχει προτείνει τη μείωση του ποσοστού που θα περάσει στη Socar από το 66% στο 49% προκειμένου να διατηρηθεί ο έλεγχος του συστήματος φυσικού αερίου από το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει είτε ολοκλήρωση της συμφωνίας ως έχει και μεταφορά εκ των υστέρων ποσοστού 17% στο Δημόσιο είτε απευθείας μείωση του ποσοστού της Socar στο 49%, επαναπροσδιορίζοντας το τίμημα των 400 εκατ.

Χρ. Λιάγγου, Καθημερινή

Αρχειοθήκη ιστολογίου