Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Η Λίμνη Τραπεζούντα «Γεννήθηκε» στην Αρκαδία Μετά Από Εργασίες Εξόρυξης Λιγνίτη της ΔΕΗ

 
Μια νέα λίμνη, που όλο και μεγαλώνει, δημιουργείται τα τελευταία χρόνια στην Αρκαδία. ΜάλιστααΑρκετοί από τους νεότερους χάρτες την περιλαμβάνουν και οι κάτοικοι της περιοχής την έχουν ονομάσει λίμνη Τραπεζούντα.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής το νερό της λίμνης είναι καλό για άρδευση και μελλοντικά μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την ανάπτυξη της περιοχής.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής Ορυχείων του ενεργειακού.. κέντρου της ΔΕΗ Κώστας Γίδης, η λίμνη προκλήθηκε από εργασίες εξόρυξης λιγνίτη. Ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής είναι ψηλά και πρόκειται ουσιαστικά για δύο μεγάλα σκάμματα που ενοποιήθηκαν όταν μάζεψαν νερό λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων. Η λίμνη έχει πλέον έκταση περί τα τετρακόσια στρέμματα, με μέγιστο βάθος 30 μέτρα.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές μελέτες που έχει εκπονήσει η ΔΕΗ, η επιχείρηση θα αντλήσει το νερό διοχετεύοντάς το στον Αλφειό ποταμό που γειτνιάζει και θα προχωρήσει στην εκμετάλλευση του λιγνίτη που υπάρχει στο συγκεκριμένο ορυχείο. Στην συνέχεια θα κάνει εργασίες αντιστήριξης και θα μπαζώσει αυτά τα σκάμματα, γιατί υπάρχουν τα αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία Τραπεζούντα, που δεν πρέπει να καταστραφούν.

Οι περιβαλλοντικές μελέτες προβλέπουν την εκτροπή της κοίτης του Αλφειού ποταμού και στο τελικό στάδιο θα υπάρχει μια μικρή λίμνη που θα βρίσκεται όμως σε άλλο σημείο και προσδιορίζεται γεωγραφικά κάτω από το χωριό Κυπαρίσσια.

Αρχειοθήκη ιστολογίου