Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΖΕΥΣ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν ΑΙΓΑΙΟΥ


Σύσκεψη του Γ. Φλεβάρη για θέματα ενέργειας με το Τοπικό Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων ΑΗΣ Ρόδου «ΖΕΥΣ»
Οι πόρτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι πάντα ανοιχτές για τους εργαζομένους και τα σωματεία τους ενώ κάθε θέμα που αφορά την ενέργεια και την επαρκή ηλεκτροδότηση των νησιών μας, βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας.
Αυτό δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κ. Γιάννης Φλεβάρης στην εκτενή σύσκεψη με μεγάλη ατζέντα θεματολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια με το Τοπικό Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων ΑΗΣ Ρόδου «ΖΕΥΣ», παρουσία και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Θωμά Σωτρίλλη και του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη.
Ο Πρόεδρος του σωματείου κ. Μιχάλης Χαροκόπος και η..
πολυμελής Διοίκηση και αντιπροσωπεία του σωματείου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις δραστηριότητες και τη συνολική παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον Τομέα της Ενέργειας αλλά και για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Φλεβάρη και γενικότερα προς την Περιφερειακή Αρχή και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σειρά από θέματα τα οποία συζητήθηκαν διεξοδικά για να αποτελέσουν μέρος προτάσεων και διεκδικήσεων. Εκτενής ήταν η συζήτηση για την πορεία κατασκευής και λειτουργίας του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Νοτίας Ρόδου (ΘΗΣ). Έως το τέλος του 2016 πιθανή η δοκιμαστική λειτουργία μίας μονάδας εκ των 7. Εμπορική λειτουργία με στόχο το καλοκαίρι του 2017. Το οργανόγραμμα προβλέπει περί τις 75 έως 100 θέσεις εργασίας.
Θέση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του σωματείου είναι η στελέχωση του νέου εργοστασίου από εργαζομένους που κατάγονται και κατοικούν στη Ρόδο για να ενισχυθεί η εργασία και να καταπολεμηθεί η ανεργία στο νησί. Επίσης η προμήθεια υλικών για την κατασκευή και λειτουργία από την τοπική αγορά για ενίσχυση τοπικής οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Υπήρξε ενημέρωση για τις δυνατότητες και τον τρόπο λειτουργίας του ΘΗΣ καθώς και για την προοπτική συμβατότητας λειτουργίας του εργοστασίου με φυσικό αέριο. Οι μηχανές εσωτερικής καύσης έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και με φυσικό αέριο. Υπογραμμίστηκε η τεράστια χωρητικότητα των δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμου (50000 τόνοι μαζούτ) που εξασφαλίζουν τη λειτουργία του σταθμού για μακρό χρονικό διάστημα προκειμένου κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου να μην υπάρχουν ή να απομοιωθούν στο ελάχιστο οι πετρελαιεύσεις και οι
προσεγγίσεις πλοίων. Αίτημα των εργαζομένων προς την Διοίκηση της Επιχείρησης είναι η άμεση εγκατάσταση ομάδας υποστήριξης έργου, διαφόρων ειδικοτήτων.
Ιδιαίτερα απασχόλησε τη σύσκεψη η προοπτική δημιουργίας υποδομής στην Κοινότητα Κατταβιάς και στην ευρύτερη περιοχή προς την ενίσχυση της ανάπτυξης του οικισμού ώστε να αποτελέσει αστικό κέντρο για τη Νότια Ρόδο.
Προβλέπονται ανταποδοτικά έργα στην Κοινότητα Κατταβιάς προϋπολογισμού περί τα 4.000.000 € περίπου, και κάλεσμα επαγρύπνησης της Κοινότητας, του Δήμου και των Τοπικών Αρχών για την πραγματοποίηση ολόκληρου του πακέτου των ανταποδοτικών, ειδικά σήμερα μέσα στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που βιώνουμε, δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Υπάρχει πρόταση του σωματείου για ιεράρχηση των ανταποδοτικών και στενή συνεργασία με την Κοινότητα Κατταβιάς και τον Πρόεδρο κ. Ζαννετάκη. Αναφορά έγινε και για το ποδοσφαιρικό γήπεδο Κατταβιάς και την ολοκλήρωση της μελέτης του αγωνιστικού χώρου και της περίφραξης γηπέδου σε συντονισμό με τον Δήμο Ρόδου.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόταση για ενίσχυση του δικτύου με τη δημιουργία εφεδρείας και δυνατότητα άμεσης λειτουργικής ένταξης σε περίπτωση βλάβης ή υπερφόρτωσης του δικτύου και υποστήριξής του από τα σύγχρονα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη Η/Ζ, που βρίσκονται σήμερα στον ΑΗΣ Ρόδου και τα οποία προβλέπονται να απενταχθούν μετά την εμπορική λειτουργία του ΘΗΣ. Υπάρχουν σήμερα 20 Η/Ζ. Ο νησιωτικός μας χώρος ύψιστης εθνικής και γεωπολιτικής σημασίας, τα νησιά μας και οι άνθρωποί τους, μπορούν να νιώσουν ασφάλεια στον τομέα της ενέργειας με τη δυνατότητα που θα δώσουν τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για ενεργειακή επάρκεια στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την Διεύθυνση Βιομηχανίας, τον Διευθυντή κ. Ιωάννη Γιαννά και όλα τα στελέχη της Διεύθυνσης που υπηρετούν το έργο των τεχνικών επαγγελμάτων και του Τομέα της Ενέργειας. Μετά το τέλος της σύσκεψης υπήρξε ιδιαίτερη συνεργασία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Φλεβάρη με τα μέλη της διοίκησης Μηχανολόγους και Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς κ.κ. Φιλάρετο Παπαϊωάννου και Παναγιώτη Μπαλή προκειμένου να ετοιμάσουν κοινές δράσεις για την πραγματοποίηση των στόχων που τέθηκαν.

 http://www.rodiaki.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου