Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Ανακοίνωση ΣΕΕΕΝ για την απλήρωτη εργασία στις εργολαβίες

somateio_ergatotexniton_seen
Η απεργιακή κινητοποίηση στην οποία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες του Ορυχείου Μαυροπηγής μετά από ομόφωνη απόφαση Γενικής Συνέλευσης τους με πρωτοβουλία του Σ.Ε.Ε.ΕΝ ανέδειξε με έντονο τρόπο την πραγματικότητα : 
-Εδώ και 20 χρόνια το «δουλεμπόριο» των εργολαβιών είναι ένα γεγονός που στόχο έχει να μειώσει το κόστος της εξόρυξης λιγνίτη και της παραγωγής η/ε. Ισχύει στο σύνολο του ομίλου (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) και επεκτείνεται. Καθιερώθηκε πριν την οικονομική κρίση και διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις με την συμβολή του εργοδοτικού –κυβερνητικού συνδικαλισμού. Υπηρέτησε το στόχο της ιδιωτικοποίησης/ απελευθέρωσης της αγοράς η/ε. – 
Συνέβαλε στο να καταστρατηγηθούν δικαιώματα. 
Μισθοί πείνας, μη απόδοση δώρων και τριετιών, έλλειψη στοιχειωδών μέσω υγιεινής και ασφάλειας, τρομοκρατία με το φόβο της απόλυσης σε όποιον διεκδικήσει τα δικαιώματα του κ.α. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή σε όλους. Στις.. κυβερνήσεις, στους βουλευτές της περιοχής, στους εκλεγμένους στην τοπική διοίκηση, στην πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος, στα στελέχη της επιχείρησης. Τα κροκοδείλια δάκρυα κάθε φορά που οι εργολαβικοί εργαζόμενοι αντιδρούν δεν μπορούν να κρύψουν ότι όλοι μαζί συμφώνησαν και συμφωνούν και στήριξαν ποικιλοτρόπως την πολιτική της απελευθέρωσης/ ιδιωτικοποίησης του κλάδου. Στελέχη της ΔΕΗ Α.Ε. παρεμβαίνουν στις προσλήψεις προσωπικού στις εργολαβίες και μαζί με τους εργολάβους συμμετέχουν στην χειραγώγηση των εργαζομένων είτε μέσα με το καρότο (έναντι 100 ευρώ) είτε με το μαστίγιο της απόλυσης όταν οι εργαζόμενοι σηκώσουν κεφάλι και διεκδικήσουν τα αυτονόητα.
 Για την απλήρωτη εργασία επικαλούνται την έλλειψη ρευστότητας της ΔΕΗ Α.Ε και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές 2.2 δις.ευρώ. Συνδυάζουν την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων με τους απλήρωτους λογαριασμούς του λαού που υποφέρει αφού προχώρησαν σε νέες μειώσεις των τιμολογίων στους βιομήχανους και επιχειρηματίες. Συνάδελφοι, Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από παράγοντες που ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση μας. Μόνος δρόμος είναι ο αγώνας μας. Αγώνας όλων των εργαζόμενων στις εργολαβίες μαζί με το τακτικό προσωπικό και τους εργαζόμενους με συμβάσεις (οκτάμηνα, δίμηνα). Ο αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το 2010 οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες με το ΣΕΕΕΝ κατάφεραν οι πληρωμές να γίνονται μέσω τράπεζας. Το ζήτημα της απλήρωτης εργασίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες δεν είναι μεμονωμένο ζήτημα σε κάθε εργολαβία. Αφορά το σύνολο των εργολαβιών, την πολιτική μείωσης του κόστους για τη ΔΕΗ Α.Ε και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο αγώνας θα πρέπει να στρέφεται ενάντια στις κυβερνήσεις, τη ΔΕΗ Α.Ε και τους εργολάβους και να πιάνει το σύνολο των εργολαβικών εργαζομένων στο λεκανοπέδιο. 
Απαιτούμε:
 Κατάργηση του αίσχους του δουλεμπορίου με προσλήψεις μόνιμού προσωπικού. Υπογραφή Σ.Σ.Ε για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες με κατώτερο μισθό τα 751 ευρώ. Ούτε μέρα καθυστέρηση στην πληρωμή των δεδουλευμένων. Να σταματήσει το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε και εργολάβων. Οι εργαζόμενοι έχυσαν τον ιδρώτα τους σε δύσκολες συνθήκες και απαιτούν να μπορούν να πάνε φαί στα σπίτια τους. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου