Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Μικρή ΔΕΗ: Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς...


Αντιδράσεις στους κόλπους της ΔΕΗ έχουν προκαλέσει η νέα
έμμεση πρόσκληση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας Εμ. Παναγιωτάκη προς επενδυτές για την από κοινού δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων στην παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με το "σχέδιο Παναγιωτάκη" - το οποίο έχει πάρει τις ευλογίες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη - η ΔΕΗ μπορεί να συνεισφέρει τις λιγνιτικές μονάδες με τα κοιτάσματα του Αμυνταίου και της "Μελίτης ΙΙ". Για την ακρίβεια ο πρόεδρος της δημόσιας επιχείρησης προσκαλεί ιδιώτες για να βάλουν χρήματα στην ενεργειακή.. αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου καθώς και για την κατασκευή δεύτερης μονάδας στη Μελίτη της Φλώρινας. Η ΔΕΗ που έχει τα δικαιώματα των μονάδων και του λιγνίτη θα κάνει μία εταιρία με τους ιδιώτες και θα έχει ένα ποσοστό συμμετοχής.
Η προώθηση αυτού του σχεδίου προκάλεσε αντιδράσεις στο βορειοελλαδίτικο σωματείο των εργαζομένων της ΔΕΗ, "ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ", το οποίο με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι "βρίσκεται επί ποδός" και κάνει λόγο για "ασαφές σχέδιο".
Όπως μαθαίνουμε και στελέχη της επιχείρησης δεν καλοβλέπουν αυτήν την κίνηση του Εμ. Παναγιωτάκη.
Οι λόγοι; Οι δύο μονάδες ήταν στη "μικρή ΔΕΗ" που είχε θεσπιστεί από την κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ προκειμένου να πουληθεί.  Μοιραία έρχεται ο συνειρμός: "Μήπως επανέρχεται το σπάσιμο της εταιρίας και η μικρή ΔΕΗ, από την πίσω πόρτα;"
Και οι σκέψεις όσων αντιδρούν πάει ακόμη πιο πέρα. Όταν ο πρόεδρος της ΔΕΗ πρόσφατα διατύπωσε εκ νέου τη θέση ότι οι ανεξάρτητοι προμηθευτές θα πρέπει να υποχρεωθούν να πάρουν από το μερίδιο των πελατών της και μέρος των κακοπληρωτών αλλά και των κοινωνικά ευάλωτων, αμέσως, αμέσως ο συνειρμός οδηγεί πάλι στη "μικρή ΔΕΗ" των Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, όπου υπήρχε σχετική πρόβλεψη.
Και μ' αυτά και μ' αυτά το μυαλό όλων για τη "μικρή ΔΕΗ" πάει στη γνωστή παροιμία: "Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς..."
Τελικά, θα πρέπει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της δημόσιας επιχείρησης, να ξεκαθαρίσουν και να πουν δημόσια τι θέλουν να κάνουν με τη ΔΕΗ.
Οι όροι του παιχνιδιού πρέπει να είναι ξεκάθαροι αν θέλουν πραγματικά να προσελκύσουν επενδυτές και να αποτραπεί το βίαιο σπάσιμο της ΔΕΗ με την πώληση μονάδων. 

http://www.businessenergy.gr/

Αρχειοθήκη ιστολογίου