Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Ποιες βιομηχανίες εξασφάλισαν "φθηνό ρεύμα"

Οι δύο πρώτες πιλοτικές δημοπρασίες που έκανε ο ΑΔΜΗΕ για την υπηρεσία
διακοψιμότητας, προκάλεσαν γκρίνιες, ενστάσεις και μουρμούρα. Ωστόσο η πρώτη μεγάλη δημοπρασία που έγινε χθες, είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές που διαμορφώθηκαν να φέρουν χαμόγελα στην πλευρά των συμμετεχόντων που είδαν μικρό αριθμό εργοστασίων να μένουν εκτός ενώ οι τιμές κινήθηκαν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις δύο πρώτες δημοπρασίες. Και βέβαια η χθεσινή δημοπρασία είχε 5μηνη διάρκεια που σημαίνει ότι οι μεγάλοι πελάτες υψηλής τάσης εξασφαλίζουν όρους ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.
Θυμίζουμε ότι η υπηρεσία διακοπτόμενου φορτίου παρέχεται από μεγάλους..
βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίοι αποζημιώνονται από το διαχειριστή του συστήματος όταν ζητείται για λόγους ασφάλειας και ευστάθειας, να σταματούν τις καταναλώσεις τους ώστε να εξασφαλίζεται η ισορροπία. Οι τρέχουσες δημοπρασίες που γίνονται από τον ΑΔΜΗΕ αφορούν σε δύο υπηρεσίες, τη μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη.
Στη μακροπρόθεσμη δημοπρατήθηκαν υπηρεσίες 750MW με την τιμή να διαμορφώνεται στα 48600 ευρώ/ MW, η οι οποία μοιράστηκε στις εξής εταιρείες: η μερίδα του λέοντος πήγε στη Λάρκο (129,8 MW) ακολούθησαν ΣΟΒΕΛ και ΣΙΔΕΝΟΡ (111,5 και 71,5 MW αντίστοιχα) ενώ σημαντικά φορτία εξασφάλισαν η Χαλυβουργία Ελλάδος, τρία εργοστάσια του Τιτάνα, δύο του Ηρακλή, 5 ορυχεία της ΔΕΗ, καθώς και οι βιομηχανίες Επίλεκτος, ΜΕΛ, Φιμπράν, Χάλυψ και ΠΑΚΟ.  Μόνο τρία εργοστάσια έμειναν εκτός η ΣΩΛΚ, τα ΕΛΚΑ και η Fulgor.
Στη βραχυπρόθεσμη υπηρεσία, όπου δημοπρατήθηκαν 900 MWη τιμή διαμορφώθηκε στα 47600 ευρώ /MW, με το μεγαλύτερο μερίδιο να καταλήγει στους δύο μεγαλύτερους καταναλωτές το Αλουμίνιον (250MW) και τη ΛΑΡΚΟ (161,3MW) ενώ σημαντικά φορτία πήραν επίσης Σιδενόρ και Σοβέλ, Χαλυβουργία Ελλάδος, Τιτάν, ΔΕΗ, Ηρακλης, ΜΕΛ, Επίλεκτος, Γιούλα, Φιμπράν, Χάλυψ και ΠΑΚΟ. Εκτός δημοπρασίας έμεινα ΣΩΛΚ, Χαλκόρ, ΕΛΒΑΛ, ΕΛΚΑ και Fulgor. 
capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου