Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Kάτι ψηλώνει πολύ, εκεί ψηλά στην Πτολεμαϊδα


Μόλις τη Δευτέρα του Πάσχα είχαμε δει φωτογραφίες απ' την πρόοδο της κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V και η διαφορά με τη σημερινή φωτογραφία είναι κάτι παραπάνω εντυπωσιακή: ένας 2ος τσιμεντένιος πύργος έχει εμφανιστεί, ακριβώς δίπλα στον πρώτο (και δεν είναι "φυτεμένος" με photoshop).

Οι σημερινές φωτογραφίες, που μας έστειλε αναγνώστης και τον ευχαριστούμε, δείχνουν την κατάσταση του εργοταξίου στις 2 Ιουνίου, οπότε μέσα σε μόλις ενάμισι μήνα κατασκευάστηκε το πανύψηλο κτίσμα της εικόνας, που είναι το 2ο κλιμακοστάσιο του λεβητοστάσιου.


Η πρόοδος της κατασκευής είναι πλέον ορατή από μακριά στην περιοχή, καθώς τα κλιμακοστάσια ξεπροβάλλουν πανύψηλα πάνω απ' τις αποθέσεις χωμάτων των γειτονικών ορυχείων. Αλλά ... σημαντική πρόοδο παρουσιάζει και η κατασκευή του διπλανού πύργου ψύξης, της γνωστής στα λιγνιτικά εργοστάσια πιο κοντής και πιο χοντρής "καμινάδας", που βγάζει στην ατμόσφαιρα υδρατμό.


Η γρήγορη κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V είναι πρωταρχικής σημασίας για την ηλεκτροδότηση της χρεοκοπημένης χώρας από το 2020, όπως μας είχε πει ήδη το 2013 η Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ. Μετά το πρόβλημα που δημιούργησε η προχθεσινή πρωτοφανής κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου, η σημασία της λιγνιτικής παραγωγής θα γίνει ακόμα πιο αισθητή και μάλιστα ίσως πολύ πιο σύντομα απ' όσο νομίζουν κάποιοι σαν το Σταθάκη, που ονειρεύονται ένα δισ. ευρώ "επενδύσεις" στα αιολικά και θέλουν να καταλήγουν να καίνε φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που δεν κάνει ούτε η πάμπλουτη Γερμανία: το 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου παραδοσιακά στη Μεσόγειο είναι κυριολεκτικά καυτό, εμφανίζεται ο πρώτος μεγάλος καύσωνας του καλοκαιριού κι ανοίγουν τα κλιματιστικά στο φουλ, προετοιμαζόμενα για τη θερινή αιχμή ζήτησης φορτίου, που συνήθως εμφανίζεται τον Ιούλιο.  

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Φυσικά η προπαγάνδα θα σπεύσει να μας πει πως για τον καύσωνα "φταίει η κλιματική αλλαγή", θα μας δείξουν ίσως στα ασύστολα ψευδόμενα κανάλια εικόνες που θα θυμίζουν τη Σαχάρα, αλλά, παραφράζοντας τον Κλίντον, θα έχετε κάθε δίκιο να τους φωνάξετε "είναι το καλοκαίρι, ηλίθιε!"

Για τη χώρα μας, όπως και για όλη την Κεντροανατολική Ευρώπη, ο λιγνίτης είναι ευλογία Θεού. Αν δεν υπήρχε ο λιγνίτης, κυριολεκτικά θα έπρεπε να τον εφεύρουμε. Γιατί η εναλλακτική παλαιότερα ήταν το πετρέλαιο και τώρα πια είναι το φυσικό αέριο. Λύσεις εισαγόμενες και πανάκριβες, ιδίως για χρεοκοπημένες χώρες. Κι επιπλέον, να μην το ξεχνούμε ποτέ αυτό, ο λιγνίτης δίνει δουλειές στους Έλληνες, όχι στους Σαουδάραβες. Αλλά, δυστυχώς, χάρη στη σάπια ενεργειακή πολιτική μετά το 2000, όπως μας είπε ο ΑΔΜΗΕ με τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2017-2027, θα καταλήξουμε να εισάγουμε ρεύμα απ' το λιγνίτη των Σκοπίων, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας. Και θα εξάγουμε ανεργία, θα εξάγουμε τα παιδιά μας, που είναι περιζήτητα σ' όλο τον πλανήτη σαν "γκασταρμπάιτερ". 

Αρχειοθήκη ιστολογίου