Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Σταθάκης: Ουδέν σχόλιον για τις επαφές με Βρυξέλλες

Χρήστος Στεφάνου
Στις ερωτήσεις και τις αιχμές της ΝΔ σχετικά με την κατάσταση της ΔΕΗ κλήθηκε να απαντήσει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Όπως τόνισε, η θέση των εργαζομένων είναι διασφαλισμένη στην επιχείρηση, ενώ η εικόνα των αποτελεσμάτων της αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά στο διάστημα Απριλίου-Δεκεμβρίου σε σχέση με τις αρχές του έτους.
Ο κ. Σταθάκης μιλώντας για τη β΄ αξιολόγηση και τις σχετικές απαιτήσεις για πώληση μονάδων, δήλωσε «ποια ακριβώς είναι η πρότασή σας; Να μην εφαρμόσουμε την απόφαση του ευρωδικαστηρίου;»

Αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ είπε: «Τον βρήκαμε κληρονομημένο για πλήρη ιδιωτικοποίηση. Εμείς είπαμε δεν χρειάζεται πλήρης, ας κρατήσει το Δημόσιο τον έλεγχο. Εκ του αποτελέσματος ακούω με δέος την κριτική σας διότι το τίμημα ήταν υψηλότερο των αποτιμήσεων, η εταιρεία αποτιμήθηκε στο χρηματιστήριο με μάλλον θετικό τρόπο. Επίσης φιλοδοξεί με άλλα δεδομένα πλέον να κάνει ένα τεράστιο κύκλο επενδύσεων με πολύ καλύτερους όρους από ότι χθες. Ποια στοιχεία ανατρέπουν αυτή την εικόνα;»
Για τα θέματα της ΔΕΗ, ο υπουργός ανέφερε: «Η ΔΕΗ αντιμετώπιζε δύο μεγάλα θέματα. Το ένα είναι η δέσμευση για πώληση λιγνιτικών μονάδων. Διαφοροποιούμαστε από τη «μικρή ΔΕΗ», η οποία ήταν και υδροηλεκτρικά. Να ξεκαθαρίσουμε αν ήταν ιδεολογική εμμονή ή κάτι άλλο. Τα υδροηλεκτρικά είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι. Συνεπώς η προστασία τους έχει και μια βασική οικονομική λειτουργία για τη ΔΕΗ.
Παράλληλα η ΔΕΗ στηρίζει τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας. Άρα είναι στρατηγικό και ουσιαστικό που αφαιρέσαμε τα υδροηλεκτρικά. Στα λιγνιτικά πρέπει να βρεθεί μια λύση με βάση τα 4 κριτήρια της β’ αξιολόγησης, δηλαδή να μη θίγει τη βιωσιμότητα της εταιρείας, να είναι ανταγωνιστικά τα δύο κομμάτια. Άρα και στο κομμάτι αυτό υπάρχει δέσμευση ότι θα προχωρήσουμε. Θα δείτε ότι θα γίνει ομαλά η διαδικασία και θα αποφέρει οφέλη στη ΔΕΗ».
Επίσης, ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως «η ΔΕΗ εμείς επιδιώκουμε να διατηρήσει το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό παραγωγής για λόγους ασφάλειας κτλ. Για αυτό και η διατήρηση του 50% ως πυρήνα είναι το βασικότερο. Προφανώς η ΔΕΗ θα αναπτυχθεί σε νέους τομείς, θα εμφανιστεί σε νέες μορφές ενέργειας και στη λιανική και στο εμπόριο και σε άλλες χώρες, άρα η δυναμική της δεν επηρεάζεται. Θα προσαρμοστεί σε μια πραγματικότητα που εκ των πραγμάτων αίρει την μονοπωλιακή εικόνα του παρελθόντος.
Εκπλήσσομαι με την αγωνία σας για τους εργαζόμενους. Βασική μέριμνα είναι οι αλλαγές να διασφαλίζουν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Στον ΑΔΜΗΕ είναι διασφαλισμένες οι συμβάσεις, το ίδιο θα γίνει και με τη ΔΕΗ. Για ποια ύστατη στιγμή μιλάτε; Δεν υπάρχει τίποτα εν κρυπτώ. Έχουμε μια ανοικτή πολιτική και δεν έχω κάτι καινούριο να πω. Τα έχω πει όλα δημόσια».
Σχετικά με τις τρέχουσες επαφές της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες για την πώληση μονάδων, ο κ. Σταθάκης δήλωσε: "Έχει ανοίξει η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Δεν θα σας αποκαλύψω τι ακριβώς συζητάμε τώρα, δώστε λίγο χρόνο να ολοκληρωθεί".
Για τα ΝΟΜΕ, ο υπουργός ανέφερε: «Επειδή θεωρήσαμε ότι η ΔΕΗ πρέπει να κρατήσει μεγαλύτερο παραγωγικο δυναμικό σε σχέση με τη μικρή ΔΕΗ, έπρεπε να υπάρξουν τα ΝΟΜΕ. Ο μηχανισμός αυτός με αφετηρία την τιμή των 32 ευρώ, έχει δώσει τιμές μεγαλύτερες, άρα δεν ισχύει ότι έχει παράγει ζημιές για τη ΔΕΗ. Οι τιμές είναι ικανοποιητικές γιατί άλλες τιμές κοντά στο 32 θα παρήγαγαν ζημιές. Δεύτερον, στις 4 δημοπρασίες η αποτίμηση είναι ότι οι εξαγωγές είναι 5-10% των ποσοτήτων. Συμμερίζομαι ότι πρέπει να μπει οροφή».
Επίσης, ο υπουργός υπογράμμισε τα εξής:
"Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει πρόσθετα 2-3 σοβαρά θέματα. Στο επιχειρηματικο σχέδιο βρήκαμε σωρεία business plans από εσάς. Η επιχείρηση κάνει τώρα μια στρατηγική προσαρμογής στα νέα δεδομένα και μια μελέτη για θέματα εισπραξιμότητας. Υπάρχει καλύτερη κινητικότητα από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ στις αποκοπές. Τα μέτρα της ΔΕΗ αποδίδουν. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, επικαλείται εξωγενείς παράγοντες που επηρέασαν την κερδοφορία στο α’ τρίμηνο του 2017 (έλλειμμα ΕΛΑΠΕ, ΝΟΜΕ, ενεργειακή κρίση). Χωρίς αυτούς τους παράγοντες θα παρουσίαζε σημαντική κερδοφορία αντίστοιχη με του 2016. Η πορεία Απριλίου-Δεκεμβρίου θα είναι πολύ βελτιωμένη.
Το επιχείρημα της καταστροφολογίας στην περίπτωση της ΔΕΗ είναι υπερβολική. Τι κάνει και τι δε μπορεί να κάνει η ΔΕΗ; Η ΔΕΗ θα σωθεί, πρέπει να σωθεί, θα είναι ο πυρήνας του συστήματος για πολλά χρόνια». 
Τα πυρά της ΝΔ
Ο επικεφαλής επερωτών βουλευτής Κ. Σκρέκας τόνισε ότι επί 2,5 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ η ΔΕΗ πορεύεται χωρίς στρατηγικό σχέδιο και έχει φτάσει σε κατάσταση μερικής στάσης πληρωμών. Η ΔΕΗ δεν αξίζει στο χρηματιστήριο ούτε τα χρήματα που εισέπραξε από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, βάλατε βόμβα στα θεμέλια της εταιρείας, αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη για την καταστροφική πολιτική που ακολουθήσατε για την εταιρεία, τόνισε ο κ. Σκρέκας. Ο κ. Σκρέκας έκανε ιδιαίτερη μνεία στις λειτουργικές ζημιές που ανακοίνωσε στο εξάμηνο η εταιρεία και στη μείωση του περιθωρίου EBITDA, προσθέτοντας ότι εάν σκάσει η βόμβα της ΔΕΗ θα συμπαρασύρει όλη την κοινωνία.
Στο πρώτο εξάμηνο του έτους η ΔΕΗ έχασε περιθώριο κέρδους μισό δις ενώ φέτος κινδυνεύει να κλείσει το έτος με λειτουργικές ζημιές 400 εκ. ευρώ, πρόσθεσε στη δευτερολογία του ο κ. Σκρέκας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πώληση του ΑΔΜΗΕ, για την οποία η ΔΕΗ θα εισπράξει 600 εκ. και θα πληρώσει 312 εκατ. φόρους. Για τις συναλλαγές πρέπει να πληρωθούν φόροι, η συναλλαγή έχει την πλήρη συναίνεση των μετόχων απάντησε ο κ. Σταθάκης.
Μπορεί να έχουμε πολύ άσχημες εξελίξεις με τη ΔΕΗ, ευχόμαστε να διαψευστούμε, η κυβέρνηση υπονομεύει τη ΔΕΗ και αποσταθεροποιεί το ενεργειακό σύστημα της χώρας, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Δε θα αφήσουμε να μετακυλήσετε το πρόβλημα της ΔΕΗ στην επόμενη κυβέρνηση προσέθεσε ο ίδιος. Επίσης αναφέρθηεκ στο μοντέλο που επέλεξε η κυβέρνηση για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και την απώλεια μεριδίου αγοράς χωρίς αντάλλαγμα .
Σπάσατε όλα τα ρεκόρ ιδεοληψίας, κάνετε ιδιωτικοποίηση που πουλάτε δωρεάν το 50% και κρατάτε το 100% του κόστους, ανέφερε ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σ. Κεδίκογλου, σημειώνοντας ότι ακυρώθηκε το σχέδιο Σαμαρά που θα έφερνε 2 δις στα ταμεία της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ αναγκάζεται για να δανειστεί να βάζει ως ενέχυρο τα έσοδα από τους πελάτες της, ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής Μαγνησίας Χ. Μπουχώρος.
Η κυβέρνηση άλλαξε τα φώτα στη ΔΕΗ, οδηγεί την εταιρεία σε χρεωκοπία η ΔΕΗ αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας μαζί με τα κόκκινα δάνεια και το ασφαλιστικό, ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής Αχαΐας Α. Φωτήλας.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΝ σχετικά με τη σημερινή συζήτηση αναφέρει τα εξής:
Στην πλήρη αποδόμηση της πολιτικής της Ν.Δ. για τη ΔΕΗ προχώρησε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στην επίκαιρη Επερώτηση που υπέβαλαν 39 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Μέχρι τώρα», τόνισε ο Υπουργός, «υπήρχε η εντύπωση, έτσι όπως την έδινε η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ότι η «μικρή ΔΕΗ» ήταν κάποια μικρού τύπου παρέμβαση, η οποία θα είχε λύσει όλα τα προβλήματα και δεν θα υπήρχε θέμα συζήτησης σήμερα. Αποδείξαμε ότι η «μικρή ΔΕΗ» ήταν μικρή-μεγάλη ΔΕΗ, γιατί η ΔΕΗ έχει το 50% της παραγωγής της χώρας και όταν φύγει το 30% (περίπου το 1/3) σημαίνει ότι η εταιρία θα έμενε ένας παραγωγός του 35% στο εθνικό ηλεκτρικό σύστημα. Κι ό,τι απέμενε όδευε προς ιδιωτικοποίηση, με την πώληση του 17%».
Το σημαντικότερο πρόβλημα του σχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» ήταν ότι αφορούσε και πώληση υδροηλεκτρικών, που είναι ο πιο κερδοφόρος τομέας της ΔΕΗ. «Τα υδροηλεκτρικά είναι ένα θέμα που εκπορεύεται από την αναγκαιότητα να τα διατηρήσει η ΔΕΗ και να μπορεί να εξισορροπεί τη δέσμευση της για τη στήριξη του βιομηχανικού συστήματος της χώρας».
Επιπλέον, η «μικρή ΔΕΗ» δεν έμπαινε σε αντιδιαστολή με τα ΝΟΜΕ, τα οποία ήταν συμπληρωματικά, γιατί, όπως αποκάλυψε ο κ. Σταθάκης, περιλαμβάνονταν στο δεύτερο Μνημόνιο, τον Απρίλιο του 2014, μαζί με το συγκεκριμένο σχέδιο της τότε κυβέρνησης. «Αποκαταστάθηκε μια στοιχειώδης αλήθεια απέναντι σε αυτούς που ακόμη και τώρα υπερασπίζονται τη «μικρή ΔΕΗ», το δήθεν μεγάλο σχέδιο, το οποίο τελικά θα την κατέστρεφε».
Η πολιτική της ΝΔ περιελάμβανε ακόμη την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στο πρότυπο που είχε επιχειρήσει κατά την περίοδο των εταιριών Energa και Hellas Power. «Εάν αγωνιάτε για τη μείωση των κερδών της ΔΕΗ φέτος, σας θυμίζω ότι αυτό είναι ένα “φέσι” που ακόμα πληρώνουμε».
Η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά είναι μια αναπόδραστη εξέλιξη, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς, ανέφερε ο Υπουργός, που θα ολοκληρωθεί το 2018 με την εισαγωγή του μοντέλου-στόχου (target model).
Σε ό,τι αφορά τα διαρθρωτικά μέτρα για τους λιγνίτες, σε εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρθηκε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. «Θα προχωρήσουμε παρά τα όσα ακούγονται. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί ομαλά και θα αποφέρει οφέλη στη ΔΕΗ, με την προσέλκυση ικανοποιητικού τιμήματος».
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διττός: να διατηρηθεί το 50% της παραγωγής της ΔΕΗ για λόγους ασφάλειας του ενεργειακού συστήματος της χώρας και να αναπτυχθεί η εταιρία σε νέους τομείς. «Η δυναμική της ΔΕΗ δεν επηρεάζεται. Θα προσαρμοστεί σε μια πραγματικότητα που αίρει τη μονοπωλιακή θέση που είχε στο παρελθόν και θα διατηρηθεί ως βασικός πυλώνας του Συστήματος». Στο πλαίσιο αυτό η εταιρία καταρτίζει στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης και μελετά επιπρόσθετες ενέργειες για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας της.
Αναφερόμενος, εξάλλου, ο Υπουργός στους εργαζόμενους της ΔΕΗ ανέφερε ότι είναι διασφαλισμένα τα εργασιακά δικαιώματα τους, όπως έγινε και στον ΑΔΜΗΕ, μετά την είσοδο του στρατηγικού εταίρου του δημοσίου, την κινεζική StateGrid.
«Είμαστε εξαρχής σε διαρκή διάλογο με όλους. Δεν υπάρχει τίποτε εν κρυπτώ. Τα έχω πει όλα δημόσια». Η Ν.Δ. επιλέγει να κρατά την ίδια καταστροφολογική στάση που είχε και για την οικονομία. «Στα θέματα της οικονομίας τα σενάρια της αποδείχθηκε ότι δεν είχαν υπόσταση. Δεν τους ακούει κανείς. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι θεσμοί, όλοι λένε άλλα πράγματα. Η ίδια στρατηγική και στην περίπτωση της ΔΕΗ είναι υπερβολική, γιατί η εταιρία έχει αποτελέσματα που απέχουν πολύ από την κατάρρευση της, την ικανότητα της να δανείζεται, τη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας, από το αν θα έχει να πληρώσει μισθού και ούτω καθεξής».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «η ΔΕΗ πρέπει να σωθεί και θα σωθεί. Θα είναι ο πυρήνας του Συστήματος για πολλά χρόνια. Θα στηρίζεται στους εργαζομένους της. Πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να αλλάξει ο ενεργειακός τομέας, προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας και ταυτόχρονα να ξεπεράσουμε προβλήματα που είναι υπαρκτά».

Αρχειοθήκη ιστολογίου