Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Πόσα έχουν χάσει μέσα σε 4 χρόνια οι μέτοχοι της ΔΕΗ

Σημαντικές απώλειες που φτάνουν το 1,7 δισ. ευρώ, καταγράφει η μετοχή της ΔΕΗ τα τελευταία 3 χρόνια, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να πέφτει χθες στα 478,848 εκατ. ευρώ και την τιμή της μετοχής να υποχωρεί στα 2,064 ευρώ χάνοντας 9,47% της αξίας της. 
Η διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και η κυβέρνηση έκαναν χθες λόγο για κερδοσκοπική επίθεση που δέχεται η μετοχή και μάλιστα εγκάλεσαν την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ, ότι "υιοθετούν φθηνά επιχειρήματα περί χρεοκοπίας της ΔΕΗ”. Στον αντίποδα η αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι το παιχνίδι των κερδοσκόπων παίζουν η διοίκηση της ΔΕΗ και η κυβέρνηση που έχουν οδηγήσει με τις
αποφάσεις τους σε στρατηγικό και οικονομικό αδιέξοδο την εταιρεία. 
Πώς όμως έχει κινηθεί η μετοχή της ΔΕΗ και ποια είναι η άποψη της αγοράς για τα τεκταινόμενα στη ΔΕΗ. 
Από το 2014 και τα υψηλά των 12,15 ευρώ (κεφαλαιοποίηση 2,8 δισ. ευρώ) η μετοχή της ΔΕΚΟ  σήμερα έχει υποχωρήσει στα 2,064 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 478,848 εκατ. ευρώ. Εάν προστεθεί και η κεφαλαιοποίηση του ΑΔΜΗΕ (407,392 εκατ. ευρώ) τότε η συγκρίσιμη κεφαλαιοποίηση φτάνει τα 886,240 εκατ. Δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια έχουν χαθεί 1,9 δισ. κεφαλαιοποίησης ή αλλιώς το 68% της αξίας από τα υψηλά της μετοχής της ΔΕΗ.
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο διάστημα, αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή είχε βρεθεί ακόμη χαμηλότερα στο 1,75 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο (κεφαλαιοποίηση 406 εκατ. ευρώ) εν μέσω των πληροφοριών για έντονα προβλήματα ρευστότητας. Στη συνέχεια καθώς η κυβέρνηση έδωσε πρόσκαιρη ένεση ρευστότητας από τις παλιές οφειλές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, και ενώ υπήρξαν διαβεβαιώσεις της διοίκησης αλλά και της κυβέρνησης, ότι τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας θα εμφανίσουν βελτίωση, το κλίμα βελτιώθηκε έστω και προσωρινά. Αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να ανακάμψει και να φτάσει  στις αρχές Φεβρουαρίου σε υψηλό 3,3 ευρώ (1η Φεβρουαρίου). 
Το υψηλό της μετοχής, συμπίπτει χρονικά με την παράδοση του στρατηγικού πλάνου της McKinsey στη ΔΕΗ. Το στρατηγικό αυτό πλάνο, μέρος του οποίου είχε αποκαλυφθεί τότε, και επανήλθε στη δημοσιότητα μετά το δημοσίευμα της Καθημερινής την Κυριακή, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η ΔΕΗ για να είναι βιώσιμη θα πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις όπως η αύξηση των τιμολογίων, η μείωση δαπανών κλπ. Τότε η διοίκηση της ΔΕΗ, αποφάσισε να ζητήσει αλλαγές και επέκτεινε τη σύμβαση με τη McKinsey μέχρι τον Ιούνιο, πληρώνοντας μάλιστα διπλά χρήματα στο σύμβουλο. 
Από τα 3,3 ευρώ λοιπόν που βρέθηκε την 1η Φεβρουαρίου η μετοχή ακολούθησε πτωτική τροχιά χάνοντας τα 3 ευρώ στις 6 Φεβρουαρίου και έκτοτε εμφάνισε μικρή διακύμανση από τα 2,58 έως τα 2,93 ευρώ, εν αναμονή των αποτελεσμάτων του έτους αλλά και των εξελίξεων σε σχέση με την αποεπένδυση των λιγνιτών. 
Η νέα μεγάλη πτώση της τιμής, έχει αφετηρία την ανακοίνωση στις 27 Απριλίου, μετά το πέρας της συνεδρίασης των αποτελεσμάτων του 2017. Από τα 2,668 ευρώ που έκλεισε η μετοχή στις 27 Απριλίου, χθες η μετοχή έκλεισε στα 2,064 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες άνω του 22% μέσα σε 10 συνεδριάσεις (το τελευταίο 10ήμερο 3 συνεδριάσεις έκλεισαν με θετικό πρόσημο). Χθες η μετοχή έχασε 9,47% με το τζίρο να φτάνει  το 1,99 εκ. ευρώ. 
Να σημειωθεί τέλος ότι χθες ο πρώην υπουργός ενέργειας Γ. Μανιάτης ζήτησε την άμεση σύγκληση των επιτροπών οικονομικών και εμπορίου για να συζητηθεί στη βουλή το πρόβλημα της ΔΕΗ.

(capital.gr -Χ. Φλουδόπουλος)

Αρχειοθήκη ιστολογίου