Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Από 45 έως 60 εκ. ευρώ το άνοιγμα των ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ - Ακροάσεις για κυρώσεις εξετάζει η ΡΑΕ

Χρήστος Στεφάνου
Στα 45 έως 60 εκ. ευρώ και όχι στα 20 εκ. ευρώ όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί, υπολογίζεται ότι φτάνει το άνοιγμα των ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ, εξαιτίας της μη απόδοσης χρημάτων που καταβλήθηκαν από καταναλωτές για εξόφληση λογαριασμών ρεύματος.
Αυτό προκύπτει τόσο από συνδικαλιστικές πηγές όσο και από πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τις οποίες το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι εξαιρετικά σοβαρό ενώ εξετάζεται να ξεκινήσουν άμεσα ακροάσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου να επιβληθούν - εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις - αυστηρές κυρώσεις.
Το αυξημένο ποσό της παρακράτησης, εξηγεί και το γεγονός ότι στο συνήγορο του καταναλωτή
έφτασαν αναφορές καταναλωτών, οι οποίες υποβλήθηκαν χρονικά το Μάρτιο, δηλαδή περίπου 1,5 μήνα προτού δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα. 
Ως γνωστόν, η ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα παρενέβη δύο φορές και ζήτησε από τους πελάτες της να αποφύγουν τη χρήση της ταχυπληρωμής, προτρέποντάς τους να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους μέσω ePOS. Παράλληλα όμως η ΔΕΗ διευκρίνισε ότι είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστούν οι οδηγίες της ΡΑΕ και να διευθετηθούν πιθανά προβλήματα με την έκπτωση συνέπειας των καταναλωτών, χωρίς να προσέλθουν οι πελάτες (που έχασαν την έκπτωση) στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ.
Από πλευράς ΕΛΤΑ πάντως, συνεχίζεται η σιωπή ασυρμάτου, αν και κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν οι διαδικασίες ώστε να απελευθερωθούν τις επόμενες ημέρες κάποια χρήματα και να πληρωθεί μέρος των οφειλών του Δημοσίου προς τα ΕΛΤΑ. Τα χρήματα αυτά αφορούν σε οφειλές του δημοσίου από παρασχεθείσες υπηρεσίες αλλά και από εκκρεμότητες σε σχέση με την αποζημίωση καθολικής υπηρεσία που παρέχουν τα ΕΛΤΑ.
Τέλος να αναφερθεί ότι στην πλευρά του Ρυθμιστή, υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για παραπομπή της υπόθεσης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και εφόσον μέρος των χρημάτων διοχετεύτηκε όχι μόνο για την εξυπηρέτηση της ρευστότητας και για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των ΕΛΤΑ αλλά περαιτέρω επηρέασε και την εκπτωτική πολιτική των ΕΛΤΑ στα τιμολόγια προμήθειας ρεύματος. Ωστόσο αυτή τη στιγμή οι πληροφορίες και τα δεδομένα που υπάρχουν δε φαίνεται να στοιχειοθετούν μια τόσο σοβαρή υπόθεση. 



 https://energypress.gr/news/apo-45-eos-60-ek-eyro-anoigma-ton-elta-pros-ti-dei-akroaseis-gia-kyroseis-exetazei-i-rae

Αρχειοθήκη ιστολογίου