Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

McKinsey – Ο διασώστης που… πνίγει τη ΔΕΗ


Νέο κύμα καταστροφολογίας για τη ΔΕΗ προκάλεσε η δημοσιοποίηση ανάλυσης του διεθνούς συμβουλευτικού οίκου McKinsey, που χαρακτηρίζει «μη βιώσιμη» την υπό κρατικό έλεγχο  εταιρεία ηλεκτρισμού, προτείνοντας σειρά κινήσεων για την βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων και την αποτροπή κινδύνου μελλοντικής κατάρρευσης.
Οι εκτιμήσεις της McKinsey στρώνουν το έδαφος για την κλιμάκωση της υποτιμητικής κερδοσκοπίας στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στο στόχαστρο επιθετικών funds.
Η διοίκηση της ΔΕΗ αντέδρασε, μιλώντας για υποτιμητική κερδοσκοπία που συνδυάζεται με πολιτική σπέκουλα πίσω από το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων. Διευκρίνισε  δε ότι δεν υπάρχει «σχέδιο της McKinsey με
εκτιμήσεις περί βιωσιμότητας, αλλά εένα παλιό κείμενο εργασίας πουέχει ήδη ξεπερασθεί από τις εξελίξεις.
 Εμπιστευτικότητα
Όμως η McKinsey έχει προσληφθεί από τη ΔΕΗ ως σύμβουλος για την κατάρτιση νέου πολυετούς business plan. Πληρώνεται αδρά για να παρουσιάσει μελέτες  και προτάσεις που θα βοηθήσουν την εταιρεία να βελτιώσει την αποδοτικότητα της, να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας και να αναδιαρθρώσει τον δανεισμό της.
Υπάρχει λοιπόν σχέση συνεργασίας και εμπιστευτικότητας. Εντούτοις, πριν ακόμη η διοίκηση της ΔΕΗ εξετάσει τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του ακριβοπληρωμένου συμβούλου της, διέρρευσε περιέργως στα ΜΜΕ παλαιότερο κείμενο εκτιμήσεων της, δίνοντας τροφή για καταστροφολογικά σενάρια.
Προς το παρόν πλήττουν τη μετοχή της εταιρείας. Στη συνέχεια μπορεί να επηρεάσουν την πιστοληπτική της ικανότητα και το κόστος δανεισμού της, οδηγώντας τη διοίκηση της εταιρείες  και την κυβέρνηση σε λύσεις ανάγκες, που δεν αποτελούν επιλογές τους.
Εδώ ισχύει το «πάρτον στο γάμο σου, να σου πει “και του χρόνου”». Ή, ακόμα χειρότερα, «ζήτα του σωσίβιο, να σου δώσει πέτρα για να πας στον πάτο». Αντί να βοηθήσει τη ΔΕΗ, η McKinsey την σπρώχνει λίγο ακόμη προς το «γκρεμό».
 Ιστορικό αποτυχιών
Οσον αφορά την αξιοπιστία και τις «περγαμηνές» του διεθνούς οίκου που ανέλαβε να εκπονήσει σχέδιο «διάσωσης» της ΔΕΗ, πρέπει να επισημανθεί ότι η McKinsey έχει βεβαρημένο ιστορικό.
Οι διεθνείς αναλυτές και οι μεγαλοεπενδυτές στις ΗΠΑ θυμούνται ακόμη την έκθεση της για την εταιρεία ηλεκτρισμού Enron, που κατέρρευσε με πάταγο προκαλώντας ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά σκάνδαλα στις ΗΠΑ την προηγούμενη δεκαετία. Λίγους μήνες πριν από την κατάρρευση, η McKinsey διαβεβαίωνε σε έκθεση της ότι η Enron είναι «μια από τις πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο».
Μιά άλλη κωμικοτραγική αποτυχία της – που αποτελεί πλέον… ανέκδοτο, είναι η ανάλυση της για τον μέλλον της κινητής τηλεφωνίας: Όταν πρωτοεμφανίσθηκαν τα κινητά τηλέφωνα, η McKinsey που ήταν σύμβουλος της AT & T,  τη συμβούλευσε να μην εμπλακεί σε αυτή τη δραστηριότητα, εκτιμώντας ότι η κινητή τηλεφωνία «δεν έχει μέλλον»(!).
Κραυγαλέα ήταν η αποτυχία του διεθνούς συμβουλευτικού οίκου σε πολλές  άλλες περιπτώσεις, όπου – όπως τώρα με τη ΔΕΗ – ανέλαβε να καταστρώσει σχέδια αναδιάρθρωσης και να παράσχει συμβουλές.
– Η ελβετική αεροπορική εταιρεία Swissair κήρυξε πτώχευση μετά την εφαρμογή σχεδίου αναδιάρθρωσης που είχε εκπονήσει η McKinsey
 – Η βρετανική εταιρεία σιδηροδρόμων Railtrack οδηγήθηκε σε κατάρρευση, εφαρμόζοντας τις προτάσεις της McKinsey για μείωση των δαπανών σε υποδομές: Η περιστολή αυτών των δαπανών είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνεται εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου και να πληρωθούν πολλά θανατηφόρα ατυχήματα. Η Railtrack κλήθηκε να πληρώσει αποζημιώσεις  και να αποκαταστήσει το δίκτυο, οδηγούμενη τελικά σε κατάρρευση.
– Το 2007, λίγο πριν ξεκινήσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η McKinsey ήταν σύμβουλος της General Electric για τη διαχείριση αποθεματικών και τις επενδύσεις.  Ακολουθώντας τις συμβουλές της, ο παγκόσμιος κολοσσός του κλάδου ηλεκτρικών συσκευών έχασε πάνω από 1 δισ. δολάρια…
Και inside information
Στην Ελλάδα είχε αναλάβει μεταξύ άλλων την εκπόνηση σχεδίου για τη διάσωση του ΔΟΛ. Η κατάληξη του εκδοτικού συγκροτήματος είναι γνωστή…
Ένα ακόμη μελανό σημείο στο ιστορικό της McKinsey: Ο πρώην πρόεδρός της Rajat Gupta,  μέλος ΔΣ της Goldman Sachs, κατηγορήθηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη για παράνομη εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών. Ο συνειρμός με την τωρινή υποτιμητική κερδοσκοπία στη μετοχή της ΔΕΗ, μπορεί να μην ειναι εντελώς αβάσιμος…

sofokleousin.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου