Το 2017 θα λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Ρόδο (βίντεο και φωτορεπορτάζ)
Την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να ενημερωθούν επισήμως από τα αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ και των εργοληπτριών εταιριών, είχαν χθες ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, καθώς επίσης και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι που τον συνόδευαν στην επίσκεψή του στο νέο εργοστάσιο στο Πρασονήσι.
 Πιο συγκεκριμένα παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Διευθυντής Τεχνικών της ΔΕΗ, Σπύρος Πλατής, ο οποίος έχει και την γενική εποπτεία του έργου, ο Διευθυντής Κατανομής της ΔΕΗ, Βασίλης Μαλανδρής, ο εργοταξιάρχης και εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ, Γρηγόρης Χαραλαμπόπουλος, καθώς και οι υπεργολάβοι Μιχάλης Μπράτιτσης και Γιάννης Γλυνός.



 Από πλευράς δήμου Ρόδου εκτός από τον δήμαρχο κ. Χατζηδιάκο το «παρών» έδωσαν επίσης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Ενέργειας Γιώργος Πόκκιας, ο οποίος πήρε και την πρωτοβουλία για να πραγματοποιηθεί αυτή η σύσκεψη, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δώρος Κωνσταντίνος, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου Μιχάλης Παλαιολόγου, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Καραντζιάς, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Σταυρής, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κατταβιάς Νίκος Ζαννετάκης και το μέλος..
Φιλήμονας Ζαννετίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Παρών ήταν και ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς.



Ο δήμαρχος ενημερώθηκε λεπτομερώς από τον υπεύθυνο έργων της ΔΕΗ Σπυρίδωνα Πλατή και τους επιβλέποντες μηχανικούς της κατασκευάστριας εταιρείας για το γεγονός της ολοκλήρωσης σχεδόν όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων και για την πλήρη λειτουργία του εργοστασίου που αναμένεται να γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2017.



Στο πλαίσιο αυτό έχει ολοκληρωθεί ήδη η μεταφορά και η εγκατάσταση των επτά μηχανών ισχύος 16,5 μεγαβάτ η κάθε μία, με τις αντίστοιχες γεννήτριες.



Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Πλατή, παρά τα αρκετά προβλήματα που έχουν προκύψει αυτό το διάστημα, εξακολουθούν να βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο εργοτάξιο βρέθηκαν ακόμη και βλήματα του στρατού (σ.σ. δίπλα βρίσκεται το πεδίο βολής), με αποτέλεσμα να κληθούν αρμόδια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και μόλις προχθές ολοκλήρωσαν την απομάκρυνσή τους, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ επισήμως ακόμη δεν έχει διαβιβαστεί το σχετικό έγγραφο από τον στρατό που να διαβεβαιώνει ότι ο χώρος είναι πλέον καθαρός.



Ο δήμαρχος πάντως έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η λειτουργία του νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος συνεπάγεται την επίλυση ενός χρονίζοντος προβλήματος για το νησί της Ρόδου αφού θα παρέχει την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στο δίκτυο, λύνοντας το πρόβλημα της επάρκειας ρεύματος για πολλά χρόνια.



 Σημαντικό είναι ότι στο νέο εργοστάσιο θα δημιουργηθούν 110 νέες θέσεις εργασίας με κριτήριο εντοπιότητας, γεγονός που θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.



Επιπλέον η ελάττωση λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Σορωνή, αναμένεται να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό την όχληση στις γύρω περιοχές.



Ο κ. Χατζηδιάκος ζήτησε ενημέρωση για την υλοποίηση αντισταθμιστικών έργων ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για τα οποία η ΔΕΗ έχει υπογράψει σύμβαση με το δήμο Ρόδου και αφορούν κυρίως την Κατταβιά, τη Σορωνή και τη δημοτική κοινότητα Θεολόγου ενώ ενημερώθηκε και για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στην περιοχή.



 Σε αυτό το σημείο υπήρξε και μια μικρή αντιπαράθεση με τους κοινοτικούς συμβούλους της Κατταβιάς, με τον κ. Χατζηδιάκο να αναγκάζεται να τους υπενθυμίσει ότι δεν είναι εχθροί και πως οι ίδιοι είναι μέλη της δημοτικής αρχής.



Ωστόσο οι κ. Ζανεττάκης και Ζαννετίδης έθεσαν δύο ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα όπως την έναρξη της τουριστικής περιόδου που ενδέχεται να βρει κλειστό το ένα ρεύμα του δρόμου προς το Πρασονήσι, αλλά και τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης που περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στα αντισταθμιστικά οφέλη.




 Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο πρώτο, ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της Κατταβιάς, η 30η Απριλίου να είναι η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του δρόμου από το εργοστάσιο της ΔΕΗ έως την παραλία Πρασονησίου, καθώς ήδη οι τουριστικοί πράκτορες ακυρώνουν τις εκδρομές τους προς την περιοχή, αλλά και οι καταστηματάρχες αντιδρούν έντονα. Υπενθυμίζεται ότι ο δρόμος έχει ανοιχθεί ήδη εδώ και ένα μήνα, καθώς πρόκειται να περάσει από εκεί ο αγωγός που θα καταλήγει στην θάλασσα, για την προμήθεια του πετρελαίου κλπ.



 Όπως εξήγησε ο κ. Πλατής σε διαφορετική περίπτωση αν επέλεγαν να περάσει παράλληλα με τον δρόμο, θα έμπαιναν σε πολλές μερίδες, είτε ιδιωτών είτε του δημοσίου, με κίνδυνο να τιναχθεί το έργο στον «αέρα» εφόσον προσέφευγε κάποιος από αυτούς στη δικαιοσύνη.  Ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ είπε άλλωστε ότι σταδιακά θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα φανάρια που έχουν τοποθετηθεί στο σημείο, από τα τρία λεπτά στο ένα, αλλά είναι αναγκαίο να δουλεύουν παράλληλα και στο συγκεκριμένο κομμάτι, αφού αν σταματήσουν για την καλοκαιρινή περίοδο, το έργο θα πάει ακόμη τρεις μήνες πίσω.



 Όσο για το δεύτερο ζήτημα, ο πρόεδρος της Κατταβιάς Νίκος Ζαννετάκης, ζήτησε να μην σκαφτούν δύο φορές επιπλέον οι δρόμοι της περιοχής, μία για το δίκτυο ύδρευσης και ομβρίων και μία ακόμη για το αποχετευτικό, αφού υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους.



Ο δήμαρχος παρ’ όλα αυτά εξήγησε ότι οι μελέτες για το δίκτυο ύδρευσης είναι έτοιμες, για να προχωρήσει η διαδικασία, αλλά όχι και για το αποχετευτικό. Τόνισε όμως ότι αναμένουν την επίσημη απάντηση της ΔΕΗ, για το αν μπορεί να εξυπηρετηθεί ο οικισμός της Κατταβιάς από τον βιολογικό που θα δημιουργηθεί στο εργοστάσιο, ώστε να καταλήγουν τα λύματα και του χωριού εκεί, αφού πρόκειται για μια πληθυσμιακή ομάδα 200-250 κατοίκων και άρα η επιβάρυνση θα είναι πολύ μικρή.