Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Περιθώρια για μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ, ειδικά για τη νυχτερινή κατανάλωση, δείχνουν τα στοιχεία του 2018

Θοδωρής Παναγούλης
Δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους οι επιτελείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς σε μια κρίσιμη περίοδο με έντονα προεκλογικά χαρακτηριστικά, έχουν να «προσφέρουν» στη φαρέτρα της κυβέρνησης ευνοϊκές εξελίξεις στα τιμολόγια ρεύματος.
Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι, πέραν της δυνατότητας που δημιουργείται για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, φαίνεται ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για – μικρή έστω – μείωση και των ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Σε αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται ότι καταλήγουν οι επεξεργασίες των δεδομένων που κάνει η ΡΑΕ σχετικά με τα ποσά που δαπανήθηκαν για ΥΚΩ το 2018, και αντίστοιχα των εισπράξεων που είχαν οι προμηθευτές ρεύματος και κατά κύριο λόγο η ΔΕΗ.

Η ΡΑΕ προκειμένου να γνωμοδοτήσει προς το ΥΠΕΝ για αναπροσαρμογή των ΥΚΩ (πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου) έχει αναλύσει τις δαπάνες, τόσο για τη λειτουργία των ντιζελοκίνητων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όσο και για τη χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, του φθηνότερου τιμολογίου των πολυτέκνων κ.λπ..
Αυτό που αναζητά είναι αν τα σημερινά έσοδα από τα τιμολόγια αρκούν για τις δαπάνες των προμηθευτών ή αν απαιτείται και η συμπληρωματική κάλυψη του κρατικού προϋπολογισμού.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση νόμο που ψήφισε πέρυσι η κυβέρνηση για την διανομή κοινωνικού μερίσματος έχει προβλεφθεί εύρος δαπάνης από 40 έως 85 εκατ. ευρώ για κάθε έτος χωριστά από το 2018 έως το 2022.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όχι μόνον δεν χρειάζεται αύξηση των ΥΚΩ, αλλά υπάρχει περιθώριο και για μικρή μείωση.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντοπίστηκε μια υπέρμετρη επιβάρυνση για καταναλωτές που έχουν μεγάλη νυχτερινή κατανάλωση. Εκτιμάται ότι αφορά κυρίως καταναλωτές που χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές για θέρμανση. Για το θέμα αυτό μάλιστα έχουν υπάρξει ερωτήσεις στη Βουλή. Το Υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει τροποποίηση των χρεώσεων ΥΚΩ ειδικά για τις περιπτώσεις αυτές.
Την ίδια στιγμή, με βάση την επικαιροποίηση στοιχείων παρελθόντων ετών η Αρχή φέρεται να εκτιμά ότι η ΔΕΗ πέραν των 375 εκατ. ευρώ που εισέπραξε πέρυσι για τα έτη 2014 -2016 έχει να λαμβάνει και άλλα περίπου 20 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί τέλος ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να διεκδικεί ποσά για ΥΚΩ ύψους 360 εκατ. ευρώ για τις χρονιές 2014-2016. Αυτά τα είχε απορρίψει η ΡΑΕ και η δημόσια επιχείρηση προσέφυγε στο ΣτΕ. Το ακυρωτικό δικαστήριο παρέπεμψε την εκδίκαση του θέματος στο Εφετείο, από όπου και αναμένεται η συνέχεια.  



 https://energypress.gr/news/perithoria-gia-meiosi-ton-hreoseon-yko-eidika-gia-ti-nyhterini-katanalosi-deihnoyn-ta-stoiheia

Αρχειοθήκη ιστολογίου