Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Άλλο ένα ψέμα του Σταθάκη για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό



Ένα απ' τα πολλά ψέματα, με τα οποία αυτοβαυκαλίζεται ο Σταθάκης, είναι πως "για πρώτη φορά η χώρα απέκτησε Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό". Τελικά κάθε φορά που μιλά μεγαλώνει κι από λίγο η μύτη του, λες και η χώρα παρθενογεννήθηκε όταν έγινε ο Σταθάκης Υπουργός. Αναφέρεται βεβαίως στο δήθεν "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αυτό που κρατά τις λιγνιτικές μονάδες σε περιορισμένη λειτουργία, προκειμένου αντί για τον εγχώριο λιγνίτη να καίει φυσικό αέριο.



Αφιερώνω λοιπόν στα ψέματα του Σταθάκη την "1η Έκθεση για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της Ελλάδας 2008-2020", την οποία είχε συντάξει το 2007 το τότε Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. Το Συμβούλιο είχε συσταθεί το 2006 επί κυβέρνησης Καραμανλή και διαλύθηκε απ' την κυβέρνηση του ΑΠΕτεώνα Παπανδρέου, προκειμένου εφεξής στο σχεδιασμό να συμμετέχουν "βρώμικες" ΜΚΟ κι ο σχεδιασμός να γίνει προς μονοσήμαντη κατεύθυνση. Κι από τότε σταματήσαμε να έχουμε "Ενεργειακό Σχεδιασμό", έχουμε μόνο σχέδιο μείωσης εκπομπών, το οποίο επηρεάζει τον ενεργειακό σχεδιασμό κι εκτοξεύει τις τιμές για τον καταναλωτή, υπονομεύοντας και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.





Στην 86 σελίδων Έκθεση βλέπει κανείς πολλά ενδιαφέροντα, καθώς το 2007 στην Ελλάδα "δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα" και τίποτα δεν προμήνυε την καταιγίδα που θα ερχόταν ένα χρόνο αργότερα, με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Για όποιον δεν πρόσεξε το ... πιο πάνω διάγραμμα με τα 3 σενάρια εξέλιξης της ηλεκτροπαραγωγής, προβλεπόταν η ένταξη μονάδας λιθάνθρακα και η λιγνιτική παραγωγή κυμαινόταν από 32,54 μέχρι 22,20TWh. Το άθροισμα λιγνιτικής+λιθανθρακικής παραγωγής κυμαινόταν από 28,02 μέχρι 39,92 TWh, όπως μπορείτε να δείτε στον πιο κάτω πίνακα. Με το ΕΣΕΚ του Σταθάκη μας υπόσχονται 12TWh λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής για το 2020, 10 για το 2025 και 9 για το 2030, προκειμένου να κάνουν χώρο για το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο. 







Φυσικά όταν έχεις άφθονο εγχώριο λιγνίτη είναι τραγικό να θες να εισάγεις λιθάνθρακα, αυξάνοντας την εξάρτηση από εισαγωγές. Αλλά κι εκεί το πρόβλημα ήταν πάλι πολιτικό, κάποιοι "πατριώτες" πολιτικοί ήθελαν λιθανθρακική μονάδα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, πιθανότατα για να εξυπηρετείται σε λιθάνθρακα και το παρακείμενο τσιμεντάδικο. Κοντά στο βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα, λέει η παροιμία κι αν μπορείς να στείλεις το λογαριασμό εισαγωγής κι αποθήκευσης λιθάνθρακα σε άλλους, είναι άλλη μια "λαμπρή" επιχειρηματική πρακτική του Ελληνικών χαρακτηριστικών ιδιωτικού τομέα, απ' αυτές που παγίως η γκαβή Δικαιοσύνη παρακολουθεί απαθής.



Η Έκθεση για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό συντάχθηκε το 2007 και για τις ΑΠΕ προέβλεπε διείσδυση αιολικών από 4,40TWh το 2010 έως 14,32TWh το 2020. Ήταν η εποχή που ακόμα η διείσδυση των αιολικών παγκοσμίως ήταν ακόμα χαμηλή, δεν είχαν εμφανιστεί ούτε τα προβλήματα με τα δίκτυα ούτε οι επιπτώσεις στους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα. Και το ΚΑΠΕ ονειρευόταν να γεμίσει την Ελλάδα ανεμογεννήτριες. Τα Φ/Β ήταν ακόμα πανάκριβα, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε μόλις 5 χρόνια αργότερα να γεμίσουμε Φ/Β με εξωφρενικές τιμές, τις οποίες καρπώθηκαν μεταξύ άλλων βο(υ)λευτές και λοιποί Γκρούεζες. Και τώρα που οι τιμές των Φ/Β μειώθηκαν σημαντικά, οι Σταθάκηδες προωθούν πάλι αιολικά, αυτά ακριβώς που χρειάζονται διαρκώς στρεφόμενες εφεδρείες από φυσικό αέριο. Μη τυχόν και δεν κάψουμε όσο αέριο μας είπαν πως μας αναλογεί.
Στην επόμενη ανάρτηση έρχεται και συνέχεια ...









Όπως έγραψα και στην προηγούμενη ανάρτηση, ένα απ' τα πολλά ψέματα που μας σέρβιρε ο Σταθάκης, θεωρώντας πως οι πολιτικοί είναι για να μας ταΐζουν σανό, είναι πως "για πρώτη φορά η χώρα αποκτά Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό".



Μας το είπε σε άρθρο στις 4/11, μας το είπε πάλι στις 14/11 όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το δήθεν "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα (ΕΣΕΚ), μας το ξαναείπε στις 15/11 στη Θεσσαλονίκη, μας το ξαναείπε στις 29/11 σε ημερίδα για το ΕΣΕΚ. Και σ' αρκετές ακόμα περιπτώσεις, οι προηγούμενες αρκούν.





Η πραγματικότητα βέβαια είναι διαφορετική, όπως είδαμε προχθές, το 2007 δημοσιεύτηκε η 1η Έκθεση για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της Ελλάδας 2008-2020, απ' την κυβέρνηση ΝΔ-Καραμανλή, αλλά, επιπλέον, την άνοιξη 2012 δημοσιεύθηκε ο κατάπτυστος "Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός - Οδικός Χάρτης για το 2050", απ' την κυβέρνηση της "πράσινης ανάπτυξης" του Πασοκ-ΜπιρμπιλοΠαπανδρέου. Στην πραγματικότητα ήταν σχέδιο ... μείωσης εκπομπών κι όχι ενεργειακός σχεδιασμός. Μάλιστα ήταν τόσο μπάχαλο-σχεδιασμός, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και δεν ξανακούσαμε γι' αυτόν, καθώς λίγο μετά έπεσε η κυβέρνηση. 







Το 2014 η κυβέρνηση ΣαμαροΒενιζέλων επεχείρησε να ξανακάνει ενεργειακό σχεδιασμό, τροποποιώντας ελαφρά τη σύνθεση της Επιτροπής του 2010. Όπως και το 2010, για άλλη μια φορά το ΥΠΕΚΑ επέλεξε να αγνοήσει τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό. Αυτή τη φορά δεν υπήρξε καθόλου δημοσιευμένο αποτέλεσμα, καθώς ήδη είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση που θα έφερνε το Σύριζα στην κυβέρνηση. 

Δυο μόλις μήνες μετά την τροποποίηση της Επιτροπής, ο τότε Τομεάρχης Ανάπτυξης του Σύριζα και σημερινός Υπουργός Ενέργειας επισκέφθηκε τη ΔΕΗ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, τάχθηκε εναντίον του σχεδιαζόμενου ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "ήταν "μπάχαλο" ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας τα τελευταία χρόνια, διότι εισήγαγε το φυσικό αέριο με υψηλές τιμές, συρρίκνωσε τη λιγνιτική παραγωγή, που ήταν η πιο φτηνή, και εισήγαγε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τις "πιο ακραίες" τιμές που μπορεί να φανταστεί κανείς".

Το Γενάρη 2015 ο Σύριζα έγινε κυβέρνηση και το Νοέμβριο 2016 ο Σταθάκης έγινε ο τρίτος κατά σειρά Υπουργός Ενέργειας. Το ιστολόγιο τον υποδέχθηκε με "δωράκι" κι ελπίδα πως θα βλέπαμε καλύτερες μέρες σε σχέση με το Σκουρλέτη, με τους Έλληνες και Γερμανούς συμβούλους του. Γρήγορα οι ελπίδες φάνηκε να διαψεύδονται και πριν 14 μήνες φάνηκε πως θα ήταν ακόμα χειρότερο "Μπάχαλο ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας", επί των ημερών Σύριζα/ΑΝΕΛ.

Δυστυχώς κι αυτή η πρόβλεψη αποδείχθηκε σωστή, το δήθεν "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα αποδείχθηκε πως διέπεται απ' την ίδια νοοτροπία του Οδικού Χάρτη για το 2050. Όσο κι αν ενόψει των επόμενων εκλογών ήδη στήνεται σκηνικό δικομματισμού, σημασία έχει η πολιτική, όχι το ποιο είναι το χρώμα της φανέλας. Το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές στο παρελθόν το παιχνίδι "Ψηφίστε αυτόν, για να μη βγει ο άλλος", αλλά και οι δυο να προωθούν τελικά την ίδια πολιτική. Τα ψέματα τελείωσαν: δεν βλέπουμε διαφορά στην πολιτική, συνεπώς κουνάμε το μαντήλι στο Σύριζα και στο Σταθάκη. Κι αν θέλουν μπορούμε να τους το πούμε και τραγουδιστά, όπως το Ολντ Τράφορντ τραγουδούσε στο Μουρίνιο. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα: η Ελλάδα δεν θα χάσει κάτι, αν μείνει χωρίς αυτούς που τη χρεοκόπησαν κι αυτούς που πούλησαν ψεύτικες ελπίδες.

 

Αρχειοθήκη ιστολογίου