Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Απατηλή εικόνα τα πολλαπλά αρνητικά ρεκόρ στις απώλειες συστήματος σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ

Γιάννα Παπαδημητρίου
Είναι φορές που η στατιστική αποτύπωση διαφόρων μεγεθών ενδεχομένως να διαμορφώνουν μια επίπλαστη εικόνα της πραγματικότητας. Όταν, μάλιστα, μιλάμε για μια αγορά όπως η ενεργειακή, τέτοιες αποκλίσεις μεταξύ του φαινομενικού και του πραγματικού μπορεί να οδηγούν και σε εσφαλμένα συμπεράσματα.
Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση αποτυπώνεται και στα στοιχεία για τις απώλειες συστήματος που καταγράφονται στο τελευταίο Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ.
Τα φαινόμενα…
 Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι απώλειες συστήματος τον φετινό Οκτώβριο ήταν μεγαλύτερες από τον περσινό για πέμπτο διαδοχικό μήνα!
Ανατρέχοντας κάποιος στα αντίστοιχα στοιχεία για τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί να διαπιστώσει ότι αντίστοιχο σερί δεν έχει καταγραφεί την προηγούμενη πενταετία, αφού το μεγαλύτερο αντίστοιχο διάστημα έφτανε τους 4 μήνες.
Συγκεκριμένα, ήταν το διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος του 2015 που οι καταγεγραμμένες στα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ απώλειες συστήματος υπερέβησαν αυτές των αντίστοιχων μηνών του προηγούμενου έτους.
Μάλιστα, η αύξηση στις απώλειες συστήματος μεταξύ του φετινού και του περσινού Οκτωβρίου έφτασε το 40,4%. Θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο Φεβρουάριο του 2015 για να βρούμε πότε ήταν η προηγούμενη φορά που είχαμε αύξηση των απωλειών συστήματος που να ξεπερνά σε ποσοστό το 40% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι απώλειες συστήματος τον φετινό Οκτώβριο, σε απόλυτο μέγεθος έφτασαν τις 106 GWh. Το μέγεθος αυτό είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας δεκαετίας, καθώς θα πρέπει να γυρίσουμε στον Οκτώβριο του 2010, για να βρούμε μεγαλύτερες απώλειες συστήματος το μήνα Οκτώβριο (117,5 GWh).
Μάλιστα, το φετινό διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος, οι συνολικές απώλειες συστήματος καταγράφουν αύξηση 10,2%, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας πενταετίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 και το 2016, οι συνολικές απώλειες συστήματος το διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος έβαιναν μειούμενες σε σχέση με τα αντίστοιχα διαστήματα των προηγούμενων ετών (-2,6% και -12,8% αντίστοιχα).
Τα παραπάνω δεδομένα προκαλούν εύλογα έκπληξη και επιζητούν εξήγηση. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, όμως, η εξήγηση είναι αρκετά απλή και δείχνει ότι πολλές φορές η πρώτη προσέγγιση στα στατιστικά δεδομένα μπορεί εύκολα να ξεγελάσει.
… και οι εξηγήσεις
Όπως εξηγεί η ΡΑΕ, οι απώλειες στο Σύστημα Μεταφοράς οφείλονται στην μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα, τόσο εξαιτίας της ηλέκτρισης του εξοπλισμού όσο και εξαιτίας των αποστάσεων στις οποίες μεταφέρεται η ενέργεια.  
Αποτέλεσμα των απωλειών είναι να απαιτείται η παραγωγή περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή που τελικά απορροφάται από τους καταναλωτές.
Αυτό το θεωρητικό σχήμα αποτυπώνεται με συγκεκριμένο τρόπο στα πραγματικά δεδομένα.
Όπως μας εξηγούν πηγές του ΑΔΜΗΕ στις οποίες απευθυνθήκαμε αποζητώντας διευκρινίσεις για την εικόνα που αποτυπώνουν τα στοιχεία που καταγράφονται στα Μηνιαία Δελτία, οι απώλειες σε ένα Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας εξαρτώνται από το φορτίο του Συστήματος, αλλά και από την γεωγραφική κατανομή του ζητούμενου φορτίου στις μονάδες παραγωγής. Δηλαδή, από το ποιες μονάδες λειτουργούν και τι εισαγωγές και εξαγωγές υπάρχουν. Επομένως, είναι απολύτως φυσικό οι απώλειες να διαφοροποιούνται ανάλογα με τους πιο πάνω παράγοντες. 
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι, στατιστικά, ο απώλειες που παρουσιάζονται φέτος είναι μικρότερες από τις απώλειες που παρουσιάζονται τα τελευταία έτη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται διακύμανση απωλειών από το 2015 μέχρι σήμερα μεταξύ 2,13% και 3,19%. ενώ η μέση τιμή του συνολικού διαστήματος είναι 2,55%.
Ως προς τα στοιχεία για φέτος, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι μέχρι στιγμής, οι απώλειες για το 2018 είναι 2,64%. Έτσι, υπογραμμίζουν ότι η διαπιστούμενη αύξηση απωλειών είναι πολύ μικρή σε απόλυτη τιμή και το ποσοστό αύξησης που διαπιστώνεται είναι παραπλανητικό.

 https://energypress.gr/news/apatili-eikona-ta-pollapla-arnitika-rekor-stis-apoleies-systimatos-symfona-me-ton-admie

Αρχειοθήκη ιστολογίου