Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Δεκάλογος από τη ΡΑΕ για ρήτρες και τιμολόγια ρεύματος – Δύο μήνες περιθώριο συμμόρφωσης για τους προμηθευτές

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Με έναν δεκάλογο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απευθύνει συστάσεις στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τις ρήτρες αναπροσαρμογής των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ΡΑΕ κατόπιν πολύμηνης διαβούλευσης με την αγορά κατέληξε σε κατευθυντήριες εντολές προς τις εταιρίες παροχής ρεύματος αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής, απεικόνισης και αποσαφήνισης των ορίων ενεργοποίησης των ρητρών που χρησιμοποιούν για τη μετακύλιση του κόστους στα τιμολόγια. «Στόχος της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής είναι η προστασία του καταναλωτή», αναφέρει ανώτατο στέλεχος της ολομέλειας, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα σύγκρισης των προϊόντων και υπολογισμού του κόστους με διαφανή τρόπο.

Η αγορά έχει δίμηνη περίοδο προσαρμογής κι έπειτα η ΡΑΕ σε περιπτώσεις παράβασης μπορεί να παρέμβει είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν καταγγελίας παραπέμποντας στις διατάξεις της νομοθεσίας για κυρώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κύριες συστάσεις της Αρχής είναι:
1.       Κάθε προμηθευτής θα έχει οπωσδήποτε και ένα σταθερό τιμολόγιο για οικιακούς και μικρούς επαγγελματικούς καταναλωτές
2.       Τυποποιείται κάθε ρήτρα αναπροσαρμογής των χρεώσεων. Κάθε ρήτρα πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη φόρμουλα με μία μεταβλητή. Είτε η ΟΤΣ, είτε το κόστος των ρύπων CO2 κ.λπ. είτε ότι άλλο θέλει ο προμηθευτής.
3.       Η μεταβλητή σε κάθε ρήτρα πρέπει να είναι ένα μέγεθος, οι μεταβολές του οποίου ανακοινώνονται δημόσια και επίσημα ή προκύπτουν από μεγέθη της αγοράς, χρηματιστηριακά κ.λπ. Συνεπώς να μπορεί να τα βρεί ο καταναλωτής και να υπολογίσει το κόστος.
4.       Κάθε τιμολόγιο θα έχει μια ρήτρα. Αν θέλει ο ίδιος προμηθευτής να έχει και άλλη ρήτρα, αυτή θα περιλαμβάνεται σε άλλο τιμολόγιο
5.       Το περιθώριο για την ενεργοποίηση της ρήτρας να συσχετίζεται με πραγματικές τιμές. Όχι να βάζει κάποιος το περιθώριο ενεργοποίησης σε τέτοια επίπεδα ώστε να ενεργοποιείται σχεδόν πάντα η ρήτρα. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να βάζεις ότι η ρήτρα ΟΤΣ ενεργοποιείται από 30 ευρώ τη μεγαβατώρα.
6.       Η όποια ρήτρα πρέπει να περιλαμβάνεται στις συμβάσεις μαζί με όλους τους άλλους όρους. Όχι στα «ψιλά γράμματα».
7.       Στο λογαριασμό που λαμβάνει ο καταναλωτής να είναι σαφές πόσο πληρώνει για τη ρήτρα και πως ακριβώς προκύπτει αυτή η επιβάρυνση.
8.       Στην ιστοσελίδα κάθε εταιρείας να καταχωρούνται παραδείγματα για την εφαρμογή κάθε ρήτρας και κάθε τιμολογίου.
9.       Στην ιστοσελίδα κάθε εταιρείας να υπάρχουν πληροφορίες βήμα βήμα για το που μπορεί να βρει κανείς τα νούμερα για τις μεταβλητές που περιλαμβάνονται στις ρήτρες.
10.   Οι ρήτρες πρόωρης αποχώρησης να μπαίνουν μόνον στα σταθερά τιμολόγια και στα ορισμένου χρόνου. Στα κυμαινόμενα τιμολόγια το ρίσκο έχει μεταφερθεί στον καταναλωτή, οπότε δεν δικαιολογείται ποινή πρόωρης αποχώρησης.


Αρχειοθήκη ιστολογίου