Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

ΔΕΔΔΗΕ, το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την ΔΕΗ, αρχές 2021 o διαγωνισμός

Γιώργος Φιντικάκης




Επειτα και από το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης οφειλών, το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την ΔΕΗ λέγεται ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Η βολιδοσκόπηση της αγοράς και των δυνητικών μνηστήρων από το εξωτερικό αναμένεται να ξεκινήσει προς τα τέλη του έτους και η προκύρηξη του διαγωνισμού τοποθετείται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.
Ο στόχος για μεταβίβαση μεριδίου 49% συν αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ παραμένει ο επικρατέστερος, ωστόσο υπάρχουν κάποιες δεύτερες σκέψεις, το ποσοστό να είναι χαμηλότερο. Σαν σενάριο στηρίζεται στην λογική να πουλήσει η ΔΕΗ μερίδια σε δύο φάσεις, κρατώντας προς ώρας μεγαλύτερο ποσοστό, ωστόσο η σκέψη συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες με την βασική στρατηγική να παραμένει η διάθεση μέσω ενός διαγωνισμού ολόκληρου του 49%.

Στην διάρκεια λοιπόν των επόμενων μηνών, αφενός θα πρέπει να εγκριθεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της θυγατρικής της ΔΕΗ, αφετέρου να εξιδεικεύσει η κυβέρνηση τις λεπτομέρειες της ιδιωτικοποίησης.
Σε επίπεδο ρυθμιστικού πλαισίου, το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του 49% του διαχειριστή περνά από την ΡΑΕ. Η αλλαγή φρουράς στην Ανεξάρτητη Αρχή πήγε πίσω, όπως ήταν φυσιολογικό, μια σειρά από διαδικασίες και θέματα, μεταξύ των οποίων και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο είχε βγει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 19 Ιουνίου. Σε αυτό προτείνονται μια σειρά από αλλαγές σχετικά με τα επιτρεπόμενα έσοδα του διαχειριστή, ενώ τα τέλη θα έχουν διάρκεια ισχύος σε πρώτη φαση τα τέσσερα χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για τέσσερα επιπλέον. Τούτο σημαίνει ότι το νέο πλαίσιο θα ξεκινήσει το 2021 και θα έχει διάρκεια έως το 2024, με δυνατότητα ανανέωσης μέχρι και το 2028. Οι συντελεστές ετησίων εσόδων, τα οποία μέχρι σήμερα υπολογίζονται σε 800 εκατ ευρώ το χρόνο, θα υπολογίζονται ανά τετραετία.
Εως σήμερα, η ΡΑΕ αποφάσιζε κάθε χρόνο για το ύψος του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ, του λεγόμενου WACC, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 7%. Η ουσία της επέκτασης της διάρκειας ισχύος του WACC στην τετραετία, με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη τέσσερα χρόνια, στηρίζεται στο σκεπτικό ότι οι αυριανοί του μέτοχοι θα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποια θα είναι η απόδοση του asset που θα αγοράσουν σε βάθος χρόνου. Είναι ακριβώς η ίδια πρακτική με αυτή που εφαρμόζεται με τους διαχειριστές δικτύων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να κάνουν απρόσκοπτα τον σχεδιασμό τους. 
Ετσι θα γίνει ευκολότερη η προσέλκυση επενδυτών, οι οποίοι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τα έσοδα και τις υποχρεώσεις τους σε βάθος τεσσάρων συν τεσσάρων ετών, προκειμένου να διαμορφώσουν τόσο τις οικονομικές τους προσφορές, όσο και τα επιχειρησιακά τους σχέδια.
Κλειδί το νέο πλαίσιο για το project των έξυπνων ρολογιών
Στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο καλείται να ολοκληρώσει η νέα διοίκηση της ΡΑΕ καθιερώνονται μεταξύ άλλων και μια σειρά από κίνητρα και αντικίνητρα (bonus-malus) για τον διαχειριστή. Ανάλογα με το αν θα πετυχαίνει τους στόχους του, τα έσοδά του θα αυξάνονται ή αντιστρόφως θα μειώνονται. Σαν στόχοι ορίζονται τα μεγάλα έργα υποδομών που περιλαμβάνει το επιχειρησιακό του πλάνο, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, η μείωση των λειτουργικών του δαπανων και η μείωση των ρευματοκλοπών.
Το μακροπρόθεσμης διάρκειας νέο ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελεί κλειδί για όλα τα μεγάλα έργα που καλείται να φέρει σε πέρας ο ΔΕΔΔΗΕ μέχρι το 2030, με πρώτο και καλύτερο την αντικατάσταση των συμβατικών με έξυπνους μετρητές. Η αντικατάσταση των παμπάλαιων “ρολογιών” με τα οποία μετριέται σήμερα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας συνδέεται προφανώς με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την εξεύρεση των σχετικών κεφαλαίων. 
Στο πρακτικό επίπεδο, οι νέοι μετρητές θα παρέχουν στους καταναλωτές πρόσβαση στα δεδομένα τους ακόμη και εξ αποστάσεως, καταμέτρηση των κιλοβατωρών που χρησιμοποιούν σε real time, ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης, κοκ. Επιπλέον, ο διαχειριστής του δικτύου αποκτά πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών για τυχόν προβλήματα ή βλάβες βελτιώνοντας σημαντικά τον χρόνο αντικατάστασής τους, αλλά και δυνατότητα διαχείρισης της ζήτησης μέσω της εφαρμογής πολυζωνικών τιμολογίων. 


 https://energypress.gr/news/reuma

Αρχειοθήκη ιστολογίου