Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Tα πλεονεκτήματα των τιτλοποιήσεων της ΔΕΗ και τα οφέλη για την επιχείρηση

Tα πλεονεκτήματα των τιτλοποιήσεων της ΔΕΗ και τα οφέλη για την επιχείρηση
Σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, με μία συμφωνία που ενισχύει τη ρευστότητα της ΔΕΗ κατά 300-350 εκατ.
Τρεις μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι η JP Morgan, η Pimco και η Deutsche Bank αναλαμβάνουν τα δυο πακέτα τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στο δεύτερο πακέτο που εγκρίθηκε κατ΄ αρχήν χθες από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν και άλλοι επενδυτές με τους οποίους συνεχίζονται οι συζητήσεις έως την οριστικοποίηση της συναλλαγής εντός του επομένου σύντομου διαστήματος.

Τα δυο πακέτα τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ είχαν μπει στο τραπέζι της συζήτησης ήδη από το Νοέμβριο του 2017 από την προηγούμενη διοίκηση της επιχείρησης η οποία αναζητούσε τρόπους να διαχειριστεί τις υπέρογκες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την επιχείρηση που έφθασαν και τα 2,8 δισ. ευρώ.

Οφειλές, που εκτοξευτήκαν σε αυτό το ύψος κυρίως μετά την εντολή του τότε υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη να μην γίνονται αποκοπές ρεύματος για χρέη μέχρι 1.000 ευρώ. Έως τον Σεπτέμβριο του 2019, παρά τις συζητήσεις με τράπεζες και διεθνείς οίκους δεν υπήρξαν συγκεκριμένες προσφορές.

Χαμηλότερο επιτόκιο από τον δανεισμό εταιριών με αξιολόγηση B

Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ υπό τον Γιώργο Στάσση, ασχολήθηκε ενεργά με το ζήτημα και κατάφερε να υλοποιήσει και τα δύο πακέτα τιτλοποίησης συνολικού ύψους 500-600 εκατ. ευρώ προσελκύοντας διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και σχετικά ευνοϊκό επιτόκιο ύψους 6,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτόκιο είναι σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο επιτόκιο δανεισμού εταιριών με πιστοληπτική αξιολόγηση B (7,5%). Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες συναλλαγές ελληνικών εταιριών το επιτόκιο διαμορφώθηκε στην περιοχή του 6,3% με παροχή εσόδων από πολύ σημαντικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση, ενώ στην περίπτωση των δυο τιτλοποιήσεων η ΔΕΗ εκχωρεί ως εγγύηση μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της.

Δεν προσαυξάνεται το χρέος

Συγκεκριμένα στην περίπτωση του πρώτου πακέτου που συμφωνήθηκε με την JP Morgan, η ΔΕΗ εκχωρεί οφειλές με καθυστέρηση έως 60 ημέρες ύψους 260-300 εκατ. ευρώ για να λάβει ρευστότητα ύψους 150-200 εκατ. ευρώ, ενώ στο δεύτερο πακέτο που εγκρίθηκε χθες από το διοικητικό συμβούλιο η συμφωνία με την Pimco και την Deutsche Bank είναι να εκχωρήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ύψους 1,5-1,7 δισ. ευρώ για να αντλήσει ποσό 300-350 εκατ. ευρώ.

Η χρονική διάρκεια των δυο προϊόντων θα είναι 2-3 έτη, ενώ το πλεονέκτημα τους ως χρηματοδοτικού εργαλείου είναι ότι το ποσό που αντλείται δεν εγγράφεται στο δανεισμό της ΔΕΗ και δεν προσαυξάνει το ήδη υψηλό χρέος της που φθάνει τα 4 δις ευρώ.

Με τις δύο τιτλοποιήσεις η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που δεν πουλάει ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά αντλεί ρευστότητα χωρίς εγγυήσεις και με τη διαχείριση των οφειλών να παραμένει στην ίδια την επιχείρηση.

Με άλλα λόγια η ΔΕΗ εισπράττει σε συνεργασία με τις δικηγορικές εταιρίες στις οποίες έχει αναθέσει τη διαχείριση των οφειλών και επιστρέφει στους δανειστές της μέχρι το ποσό που έλαβε ως δάνειο. Το πρόσθετο όφελος των δανειστών προκύπτει από το επιτόκιο ενώ το ποσό θα πρέπει να έχει επιστραφεί εντός των επομένων 2-3 ετών.

Μήνυμα εμπιστοσύνης

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ η σύναψη των δυο συμφωνιών αποτελεί ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, η οποία παρέχει σημαντική ρευστότητα στη ΔΕΗ, χωρίς την απαίτηση περαιτέρω εγγυήσεων.

Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι όπως η JP Morgan, η Pimco και η Deutsche Bank και όχι distressed funds προσέρχονται και επενδύουν σε ελληνικό project διαχείρισης οφειλών, που μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες περιπτώσεις.

Στην ίδια ανακοίνωση η ΔΕΗ τονίζει ότι η συναλλαγή αυτή με έναν τόσο μεγάλο διεθνή επενδυτή διευκολύνει και τους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού να βάλουν στο «ραντάρ» τους τη μετοχή της ΔΕΗ.



www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου