Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Συναγερμός από το ρεκόρ των τιμών των ρύπων: Στα 30 ευρώ ο τόνος για τα δικαιώματα CO2

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Την ανεπιστρεπτί πορεία της μεταλιγνιτικής εποχής σηματοδοτεί η επανάκαμψη των τιμών των δικαιωμάτων των ρύπων αλλά και την επιβάρυνση για μία ακόμη χρονιά της ΔΕΗ από τη λειτουργία των λιγνιτικών της μονάδων.
Ο αναλυτής πολιτικής της δεξαμενής σκέψης για το περιβάλλον «The Green Tank» Νίκος Μάντζαρης σημείωσε χθες στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης για τη Δίκαιη Μετάβαση, ότι οι τιμές των ρύπων βρίσκονται στα 30 ευρώ ανά τόνο καταγράφοντας μάλιστα ιστορικό ρεκόρ από το 2006.
Η ανοδική πορεία των τιμών των ρύπων, σύμφωνα με τις προβλέψεις ειδικών που επικαλέστηκε ο κ. Μάντζαρης θα συνεχιστεί και την προσεχή πενταετία. Με τις τιμές να εκτοξεύονται στα 35 με 40 ευρώ ανά τόνο. Μάλιστα ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ε.Ε. θα αυστηροποιήσει τον κανονισμό για τα δικαιώματα των ρύπων το 2021 γεγονός που θα πυροδοτήσει κι άλλο τις τιμές.
Η σημερινή κατάσταση αλλά και η περαιτέρω ανοδική πορεία των ρύπων επιβαρύνει σημαντικά τη ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη θέλουν την εταιρία να επιβαρύνεται φέτος με τουλάχιστον 300 εκ. ευρώ, ποσό που επωμίστηκε και πέρυσι.
Η ΔΕΗ ήδη έχει προχωρήσει σε κινήσεις περιορισμού της λιγνιτικής παραγωγής στο ηλεκτρικό σύστημα. Μάλιστα, όπως, σημειώνει το Green Tank στην έκθεση του  «οι πτωτικές τάσεις έγιναν ακόμα εντονότερες μετά την ανακοίνωση της απόφασης πλήρους απολιγνιτοποίησης τον Σεπτέμβριο του 2019 με αποτέλεσμα, τον Μάιο του 2020 ο λιγνίτης να σημειώσει ιστορικό ναδίρ καλύπτοντας μόλις 6% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο. Η 20η Μαΐου 2020 μάλιστα ήταν η πρώτη μέρα εδώ και επτά δεκαετίες που δεν λειτούργησε καμία λιγνιτική μονάδα στη Δυτική Μακεδονία, ενώ μεταξύ 7ης και 9ης Ιουνίου 2020 συμπληρώθηκαν οι πρώτες 40 ώρες που δεν λειτούργησε καμία λιγνιτική μονάδα σε ολόκληρη χώρα συμπεριλαμβανομένων και των δύο λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη».   


 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου