ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Σωματείου Προσωπικού ΔΕΗ ΑΗΣ Κερατέας - Λαυρίου
Η επιβίωση αλλά και η ανοχή της ΔΕΗ εξαντλείται σιγά-σιγά καθώς όλοι γνωρίζουμε, εργαζόμενοι και πελάτες ότι δεν είναι κοινωφελής οργανισμός, αλλά μια σύγχρονη εταιρεία με ανάγκη επιβίωσης. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε τον κοινωνικό της χαρακτήρα και την πρόσφορα στην Ελληνική επικράτεια, καθώς εξηλέκτρισε δωρεάν ακριτικές περιοχές. Μην παραβλέπουμε επίσης τον εξαναγκασμό της από την Ρ.Α.Ε., ώστε να αφήνει πεδίο δράσης και οντότητας (εις βάρος της ιδίας) στους ανταγωνιστές της. Εκεί που πρέπει να εστιάσουμε όμως, είναι στα νέα δεδομένα.
Η πολιτική που εφαρμόζεται δεν πρέπει επ’ ουδενει, να οδηγεί την επιχείρηση στην απολυτή αποδόμηση και τον ευτελισμό της. Αντί η σύγχρονη ΔΕΗ να στέκεται στα πόδια της, με τα δικά της εφόδια και πόρους, υποχρεώνεται να ψυχορραγεί. Υποχρεώνεται να παρέχει ευκαιρίες για πλουτισμό στους εργολάβους που μοιραία παρεισφρήσουν, βαφτίζοντάς τους (εκ της πολιτικής της διοίκησης ) ως σύγχρονους σωτήρες . Τούτοι όμως οι επίδοξοι μνηστήρες, της εγκαταλελειμμένης στα οικονομικά και πολιτικά τερτίπια ΔΕΗ, αν εγκατασταθούν, δύσκολα θα πάρουν πόδι.
Απολύτως αναμενόμενο άλλωστε, καθώς το αντίτιμο της προσφοράς τους για ένα χρόνο μνηστείας αποτιμάται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στον ΑΗΣ Κ-Λ η ραγδαία εργολαβοποίηση του. Συγκεκριμένα εργολάβος του οποίου η σύμβαση οσονούπω υπογράφεται,(ΔΥΠΕΚΕ-1548) μπαίνει δυναμικά στα πράγματα, με την συμμέτοχη του στα τεχνικά συνεργεία του σταθμού, προς ώρας.
Για έξι (6) εργατοτεχνίτες εργολάβου και ένα μηχανικό το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει η ΔΕΗ ανέρχεται σε 351.158,40 ευρώ πλέον φ.π.α. Και δεν είναι μόνο αυτό! Παραχωρούνται από μέρους της ΔΕΗ (σταθμού) στους <<σωτήρες>> γη και ύδωρ. Δηλαδή παρέχονται εξοπλισμός, συνεργεία, χώροι υγιεινής (του εργοστάσιου) και το σημαντικότερο, χωρίς κατοχύρωση για το μελλον της ΔΕΗ η άυλη και ουσιαστικότερη προσφορά, αυτή την ήδη υπαρχόντων τεχνικών στην μεταφορά γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειρίας. Χάνεται η αυτοτέλεια των εργαζομένων στην ΔΕΗ, αλλά δυστυχώς χάνεται και η κατοχύρωση κάθε γνώσης και άξιας.
Για να μην αναλωνόμαστε σε κατηγορητήρια (που θα οχλήσουν τους διοικούντες) προβαίνουμε σε προτάσεις. Συγκεκριμένα, η αμοιβή που θα επιβαρύνει την ΔΕΗ για έξι τεχνικούς (νεοπροσληφθεντες) και ένα μηχανικό μπορεί να ανέλθει στο ποσό των 150.000 ευρώ το πολύ, για ένα χρόνο.
Άμεσα εξοικονομούνται 200,000 ευρώ στο ταμείο της επιχείρησης. Επιπλέον γίνεται εξοικονόμηση ανθρωποωρών από μεριάς υπάλληλων του σταθμού και αρκετών ωρών υπερεργασίας αυτών, ως επιβλέποντες των εργολαβιών. Σημαντικότερο όφελος όλων η στελέχωση της επιχείρησης με νέο αίμα και η δυνατότητα μεταφοράς γνώσεων από τους ήδη υπάρχοντες τεχνικούς και μη, στους νέους.
Η στελέχωση με ειδικευμένο προσωπικό της επιχείρησης είναι ο σημαντικότερος άξονας για το μέλος της. Ακολουθούν και άλλοι άξονες, που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό και την πιστοποίηση των πόρων και παροχών της ΔΕΗ προς τρίτους.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΩΝ.ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ
Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ - ΜΠΑΜΠΟΥΣΗΣ. ΕΜΜ