Την σαφή πρόθεση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να κινηθεί στη “ρότα” της ενεργειακής μετάβασης με επίτευξη των στόχων για το 2030, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η ΓΓ του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο Athens Energy Dialogues, το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και αύριο.
Ειδικότερα, η κα. Σδούκου τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει την φιλόδοξη ατζέντα της ενεργειακής μετάβασης, καθώς, και τους φιλόδοξους στόχους που τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως αυτός για περιορισμό των εκπομπών CO2 στο 55% μέχρι το 2030.
Αναλύοντας την ελληνική ενεργειακή πολιτική ανέφερε πως στέκεται σε δύο άξονες: από την μία να εξασφαλίζεται μια ισορροπία μεταξύ μέσων και σκοπών και από την άλλη η ικανότητα αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων, επιδιώκοντας ευελιξία στο σύστημα ηλεκτροδότησης με την υιοθέτηση όλων των διαθέσιμων προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών και λύσεων.Τέτοια στόχευση υπηρετεί και ο εγκεκριμένος σχεδιασμός για την αναβάθμιση του δικτύου της χώρας, και ο οποίος προβλέπει επενδύσεις 3.5 δις ευρώ για την επόμενη δεκαετία, ήτοι 400 εκατ. Ευρώ ετησίως σε έργα αναβάθμισης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
Τέλος, αναφορά έκανε στους 4 βασικούς άξονες που “φωτογραφίζουν” τις προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης και αυτοί είναι
η χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή ως καύσιμο-γέφυρα
ενίσχυση της ψηφιοποίησης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης με στόχο την βέλτιση λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος
η υλοποίηση και ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα μέχρι το 2030
η αναβάθμιση των υφιστάμενων διασυνδέσεων και δημιουργία νέων γραμμών με τις γειτονικές χώρες.
Επίσης στις προτεραιότητες της ενεργειακής ατζέντας του ΥΠΕΝ, ξεχωριστή θέση κατέχουν η ηλεκτροκίνηση και η οικονομία του υδρογόνου.