Eρώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τρεις εργάτες εργολαβικού συνεργείου σκοτώθηκαν από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης βλάβης στο δίκτυο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στο χωριό Γυμνό, του Δήμου Ερέτρια στην Εύβοια. Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο συμβάν.
Λίγους μήνες μετά τις εκτεταμένες και πολυήμερες διακοπές ρεύματος εξαιτίας της κακοκαιρίας σε περιοχές της Εύβοιας, άλλο ένα τραγικό συμβάν με νεκρούς εργάτες έρχεται να φανερώσει τις αρνητικές συνέπειες για το λαό από την απελευθέρωση της ενέργειας και την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής που προωθεί η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Θεμέλιοι λίθοι αυτής της πολιτικής που μετατρέπει το ρεύμα από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα είναι ο κανονισμός 714/2009 πουτροποποιήθηκε πολλές φορές και αναδιατυπώθηκε τελευταία με τον κανονισμό 2019/943 όπως και η οδηγία 2009/72 που ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με το ν. 4001/2011 και οι κανονισμοί 713/2009 και 1227/2011.
Όλες οι κυβερνήσεις και όλες οι διοικήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, εφαρμόζοντας αυτές τις οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ, έχουν εργολαβοποιήσει μεγάλο τμήμα των εργασιών του δικτύου, απαξιώνοντας συνεχώς τα συνεργεία και όλα τα τμήματα του ΔΕΔΔΗΕ. Εντατικοποιούν την εργασία, ιδιαίτερα σε εργολαβικούς εργαζόμενους και με πρόσχημα την πανδημία. Δεν έχουν προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν παγιώσει την ευέλικτη εργασία και τις εργολαβίες. Δεν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με κριτήριο την αντίληψη «κόστος-όφελος» και την εξασφάλιση της υψηλότερης δυνατής κερδοφορίας. Η πολιτική της απελευθέρωσης στον κλάδο έχει φέρει κέρδη για τους μετόχους και άθλιες συνθήκες για τους εργαζόμενους, καθώς περίπου το 40% του προσωπικού δουλεύει με τέτοιες απαράδεκτες σχέσεις εργασίας. Ο ΔΕΔΔΗΕ και οι εργολάβοι έχουν μεγάλες ευθύνες για τη μη τήρηση των μέτρων ασφάλειας που απαιτούνται.
Με βάση τα παραπάνω, ο Ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το εξής ερώτημα:
«Πώς τοποθετείται στα αλλεπάλληλα συμβάντα που έχουν άμεση σχέση με την υλοποίηση της κατεύθυνσης της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την απελευθέρωση της ενέργειας και κοστίζουν ζωές εργαζομένων, καταδικάζουν εργαζόμενους να δουλεύουν εκτεθειμένοι σε μεγάλους κινδύνους χωρίς μέτρα προστασίας, ενώ πρόσφατα χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας χωρίς ρεύμα για μέρες;»