Η «χρυσή τομή» που θα συνδυάζει προβλέψεις για τήρηση των συμβατικών όρων από πλευράς πελάτη και ταυτόχρονα, ανεμπόδιστη μετακίνηση και επιλογή προμηθευτή σε συνθήκες ορθού ανταγωνισμού και διαφάνειας, φαίνεται ότι βρέθηκε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη της ΡΑΕ με τον κλάδο της προμήθειας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, σε συνέχεια των δύο διαβουλεύσεων που έκανε η ΡΑΕ για το θέμα, φαίνεται ότι επιλέχτηκε λύση η οποία βρίσκει σύμφωνους τους εμπλεκόμενους.
Κεντρικό στοιχείο της λύσης είναι ότι θα σταματάει η διαδικασία μετακίνησης καταναλωτή από έναν προμηθευτή σε άλλον, εάν ο υφιστάμενος προμηθευτής έχει ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ την αποκοπή ηλεκτροδότησης λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Δικαίωμα αίτησης για αποκοπή έχει ο προμηθευτής όταν ο καταναλωτής του οφείλει δύο τουλάχιστον «ληγμένους» λογαριασμούς χωρίς να έχει προβεί σε διακανονισμό. Συνεπώς το όριο για τη δυνατότητα μπλόκου στη μετακίνηση, τοποθετείται εκ των πραγμάτων στους δύο ανεξόφλητους και μη δακανονονισμένους λογαριασμούς, χωρίς να υπάρχει αναφορά στο ύψος της οφειλής όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση της ΡΑΕ.
Για τη λειτουργία του παραπάνω μηχανισμού θα δημιουργηθεί σύστημα επισήμανσης (debt flagging), για τους πελάτες των οποίων έχει ζητηθεί αποκοπή (οι αφερέγγυοι πελάτες θα επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα). Συνεπώς ο ΔΕΔΔΗΕ (στον οποίο γίνονται τα αιτήματα αποκοπής) θα γνωρίζει το στοιχείο αυτό και δεν θα προχωράει την πιθανή αίτηση αλλαγής παρόχου. Αντίθετα θα ενημερώνει τον υφιστάμενο προμηθευτή για την πρόθεση του πελάτη του να μετακινηθεί, έτσι ώστε να επιτρέπεται η μετακίνηση αυτή μόνον εάν ο πελάτης διακανονίσει τις οφειλές του.
Πελάτης που προβαίνει σε αλλαγή προμηθευτή, έχοντας διακανονίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς παλαιό προμηθευτή του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτών, θα επισημαίνεται με διαφορετική ένδειξη (π.χ. πράσινη επισήμανση).
Τι γίνεται όμως με την πορεία των διακανονισμένων οφειλών, όταν ο πελάτης κάνει διακανονισμό, αλλάξει προμηθευτή, αλλά δεν εξυπηρετεί, στη συνέχεια, τις υποχρεώσεις του προς τον παλιό του προμηθευτή; Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλεφθεί ότι ο παλιός προμηθευτής θα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αποκοπή ρευματοδότησης, ακόμα και για μικρού ύψους χρέη, επιπέδου 50 ευρώ και πάνω.
Μετά το πλαίσιο στο οποίο φέρονται να συμφώνησαν οι προμηθευτές και η ΡΑΕ, η Αρχή θα «περάσει» από την Ολομέλειά της σχετική γνωμοδότηση προς το ΥΠΕΝ, προκειμένου να προχωρήσει, με Υπουργική Απόφαση, σε τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας.