Με τον ΔΕΔΔΗΕ, οι δεσμευτικές προσφορές για το 49% του οποίου έχουν προγραμματιστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για πέντε μεγάλες ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις.
Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να έχει επιλεγεί και ο νέος ιδιοκτήτης της ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ θέμα εβδομάδων είναι και η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στους δύο διαγωνισμούς για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.
Από την απόφαση επί της δικαστικής προσφυγής που έχει καταθέσει η βιομηχανία λιπασμάτων ELFE θα εξαρτηθεί η τύχη του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας για την οποία διαγκωνίζονται σχεδόν όλοι οι ισχυροί της εγχώριας ενεργειακής αγοράς.
Τέλος, για το 2022 φαίνεται πως οδεύει η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου νοτίως της Καβάλας.
Οι τέσσερις ενεργοί διεθνείς επενδυτές στη διεκδίκηση του ΔΕΔΔΗΕ
Τουλάχιστον τέσσερις από τους εννέα ισχυρούς διεθνείς επενδυτές που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 49% φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες να παραμένουν εξαιρετικά ενεργοί στη διεκδίκηση του ΔΕΔΔΗΕ στο διαγωνισμό της ΔΕΗ. Πρόκειται για τις αμερικανικές CVC Capital και KKR, τις αυστραλιανές Macquarie και First Sentier (πρώην First State).
Η διοίκηση της ΔΕΗ επιδιώκει να έχει επιλέξει το συνεταίρο στον ΔΕΔΔΗΕ μέσα στον επόμενο μήνα ή το αργότερο τον Οκτώβριο ώστε μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς να έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία και να «γράψει» τα σημαντικά έσοδα (η λογιστική αξία προσεγγίζει τα τρία δισ. ευρώ) μέσα στη φετινή χρήση.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει εγκρίνει το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021 – 2024 από το οποίο και εξαρτάται, κυρίως, το ύψος των οικονομικών προσφορών που αναμένει η ΔΕΗ για το 49% της θυγατρικής.
Μέσα στον Σεπτέμβριο θα γνωρίζουμε το νέο μέτοχο της ΔΕΠΑ Υποδομών
Μέσα στον Σεπτέμβριο θα γνωρίζουμε και το νέο μέτοχο της ΔΕΠΑ Υποδομών η οποία ελέγχει μέσω σειράς θυγατρικών τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Προσφορές κατατέθηκαν από την ιταλική Italgas και τον τσεχικό ενεργειακό όμιλο EPH ο οποίος φέρεται να συνεργάζεται με τον επενδυτικό όμιλο Emma Delta του επίσης Τσέχου δισεκατομμυριούχου Γ. Σμετς.
Οι τεχνικοί φάκελοι των δύο διεκδικητών άνοιξαν προ εβδομάδων από το ΤΑΙΠΕΔ και εντός των ημερών αναμένεται και το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που κατέθεσαν οι δύο διεκδικητές.
Ποιός θα βγάλει τη ΛΑΡΚΟ από το βούρκο;
Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, αν δεν υπάρξει νέα αναβολή, θα γνωρίζουμε και ποιος τολμηρός θα αναλάβει να βγάλει τη βιομηχανία σιδηρονικελίου ΛΑΡΚΟ από το βούρκο δεκαετιών. Η Ελλάδα εν τω μεταξύ απειλείται με νέο πρόστιμο από την Κομισιόν για «παράνομη κρατική ενίσχυση» της προβληματικής εταιρείας.
Η πώληση της ΛΑΡΚΟ γίνεται μέσω δύο διαδικασιών, από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ειδικό διαχειριστή.
Ενδιαφέρον φέρονται να διατηρηθούν τόσο η κοινοπραξία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings (της οικογένειας του πρώην επικεφαλής της ΛΑΡΚΟ Κ. Δασκαλάκη), όσο και οι Μυτιληναίος και η ελβετική Solway Investment.
Για να προχωρήσει, πάντως, η διαδικασία αναμένεται και ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ώστε να μη «φορτωθεί» ο νέος επενδυτής με τις περιβαλλοντικές αμαρτίες ετών στην ΛΑΡΚΟ και να έχει εύλογο περιθώριο βελτίωσης της σημερινής κατάστασης.
«Παγωμένη» μέχρι τέλος φθινοπώρου η διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας
«Παγωμένη» μέχρι το τέλος του φθινοπώρου είναι η διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας για την οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ισχυρότατοι εγχώριοι όμιλοι.
Όλα θα κριθούν από τη δικαστική απόφαση επί της προσφυγής της ELFE για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου που πωλούσε η ΔΕΠΑ στη λιπασματοβιομηχανία μέχρι το 2015. Η ELFE διεκδικεί άνω των 300 εκατ. ευρώ, ενώ είχε κερδίσει το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό.
Η εκδίκαση των εφέσεων που έχουν καταθέσει η βιομηχανία και η ΔΕΠΑ αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο. Η απόφαση θα κρίνει αν θα προχωρήσει η διαδικασία ή θα αναζητηθούν άλλες λύσεις. Μέτοχοι της ΔΕΠΑ Εμπορίας (όπως και της ΔΕΠΑ Υποδομών) είναι το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).
Για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) νοτίως της Καβάλας έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΕΣΦΑ και την Energean, αλλά δεν αναμένεται να ζητηθούν δεσμευτικές προσφορές πριν τις αρχές του 2022. Εντός των ημερών αναμένεται η έγκριση του κανονισμού τιμολόγησης από την ΡΑΕ.
(του Φώτη Κόλλια, powergame.gr)