Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Τι έδειξε η κρίση του ηλεκτρικού συστήματος - Ανάγκη για νέες μονάδες παραγωγής και αποθήκευση

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις πολυάριθμες πυρκαγιές, δοκίμασαν το προηγούμενο διάστημα τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος, το οποίο ωστόσο ανταπεξήλθε σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, δεδομένων των ακραίων συνθηκών που επικράτησαν.

Παρά ταύτα είναι σαφές ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε σημαντικά και στο διάστημα από τις 29 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου και υπερέβη 32 φορές τα 10GW φτάνοντας μέχρι και τα 10,8GW.

Αυτό σημαίνει ότι με βάση τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κινείται πάνω από το σενάριο της αυξημένης ζήτησης.

Αυτό είναι και το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από την πρόσφατη περιπέτεια του ηλεκτρικού συστήματος, ότι δηλαδή η ζήτηση κινείται με αυξητικούς ρυθμούς γρηγορότερους του αναμενομένου και θα πρέπει το επόμενο διάστημα να διασφαλιστεί ότι και το σύστημα παραγωγής θα πρέπει να ενισχυθεί γρηγορότερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Σημειώνεται ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην ηλεκτροδότηση, προήλθαν όχι από έλλειμμα διαθέσιμης ενέργειας αλλά από τις βλάβες που προκλήθηκαν στο δίκτυο μεταφοράς από τις φωτιές. Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιές της τάξης των 20 έως 25 εκατ. ευρώ από τις πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια, Μάνη και Μεσσηνία.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της απολιγνιτοποίησης, τις ημέρες της αυξημένης ζήτησης οι λιγνιτικές μονάδες κάλυψαν ισχύ της τάξης των 1400MW. Καθημερινά οι λιγνίτες συμμετείχαν και συνεχίζουν να συμμετέχουν κατά 14 – 18% στην κάλυψη του φορτίου στο ηλεκτρικό σύστημα.

Η αναγκαία συνεισφορά των λιγνιτικών για την κάλυψη της ζήτησης έρχεται να επιβεβαιώσει την ορθότητα του αιτήματος που έχει υποβληθεί για τη δημιουργία μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας, στον οποίο θα ενταχθούν λιγνιτικές μονάδες που θα αποσυρθούν στο πλαίσιο του προγράμματος της απολιγνιτοποίησης.

Ταυτόχρονα όμως η κρίση των προηγούμενων ημερών ανέδειξε την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τις μονάδες αυτές υπάρχει ενεργό επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα από πλευράς πολιτείας η δημιουργία μιας αγοράς διαθέσιμης ισχύος, που θα αμείβει τα υδροηλεκτρικά, τις μονάδες φυσικού αέριου αλλά και τις λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2023 για να λειτουργούν οπωσδήποτε τις ώρες της μέγιστης ζήτησης.

Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης είναι να έχουν καθυστερήσει οι επενδυτικές αποφάσεις για τη δημιουργία αυτών των αναγκαίων νέων μονάδων.

Κατά τις ημέρες τις κρίσης, τέλος, επαναβεβαιώθηκε η σημασία του μέτρου της διακοψιμότητας. Όπως τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017 , οπότε υπήρξαν ακραίες καιρικές συνθήκες και μηδενική συμβολή των ΑΠΕ λόγω ολικού παγετού σε όλη τη χώρα έτσι και τώρα ο ισχυρός καύσωνας συνοδευόμενος από άπνοια, δημιούργησε σοβαρό θέμα επάρκειας ισχύος με τη δύση του ηλίου.

Στο πλαίσιο αυτό αρκετές βιομηχανίες προχώρησαν σε αναστολή της  λειτουργίας τους κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ημερών  (μείωση φορτίου 200MW από τις χαλυβουργίες) ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Έτσι αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά στην πράξη η σημασία της συμμετοχής της ζήτησης στην αγορά.    

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου