Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Π. Πέρκα: Οι εξελίξεις στην αγορά ενέργειας - Η Κυβέρνηση να αναλάβει το κόστος των λανθασμένων επιλογών της

 

Π. Πέρκα: Οι εξελίξεις στην αγορά ενέργειας - Η Κυβέρνηση να αναλάβει το κόστος των λανθασμένων επιλογών της - βίντεο

Τοποθέτηση της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στο 6ο συνέδριο ενεργειακής μετάβασης της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) – Μέρος Α΄

Η κ Πέρκα ξεκίνησε την τοποθέτησή της με την πολιτική επικαιρότητα που είναι οι εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και τα ενεργειακά/κλιματικά ζητήματα.

ΔΕΗ

Σε ότι αφορά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 750 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, σημείωσε ότι πρόκειται για μεθοδευμένη παραχώρηση της πλειοψηφίας του Δημοσίου, με αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης αφού ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ.

Δεν πρόκειται καν για πώληση του 17% της ΔΕΗ αλλά για εκχώρηση με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης που πρέπει να αναλάβει και το πολιτικό κόστος. Πολύ σωστά είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες.

Η ΝΔ επιλέγει να δώσει τον έλεγχο του πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος και εταιρίας στρατηγικού χαρακτήρα, της ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω της ενεργειακής κρίσης με τις τιμές του ηλεκτρισμού στα ύψη.

ΔΕΠΑ Υποδομών-ΔΕΔΔΗΕ

Σε ότι αφορά στην εκχώρηση των δικτύων φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ) ανέφερε ότι η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων ενεργειακών εργαλείων δεν είναι ο δρόμος για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε ένα Πράσινο μέλλον. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ένα «υποαναπτυξιακό» μοντέλο για την Ελλάδα, σε μία ευρωπαϊκή οικογένεια που κάνει ακριβώς το αντίστροφο. Επαναδημοτικοποιεί, επανακρατικοποιεί δηλαδή τα στρατηγικής σημασίας δίκτυα και υποδομές.

Οι «επενδυτές» δεν αναλαμβάνουν κανένα επενδυτικό ρίσκο αντίθετα μόνο σταθερά εγγυημένα έσοδα με αποδόσεις που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Τα έσοδα αυτά πλέον τα χάνει το Δημόσιο.

Σε περίοδο ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση εκχωρεί τα φυσικά μονοπώλια από τα οποία εξαρτάται και η ενεργειακή μετάβαση. Δημιουργείται ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στο δίκτυο φυσικού αερίου ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης τιμών και της κρίσιμης ενεργειακής μετάβασης.

Ακόμα και στην εποχή των μνημονίων, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και αντιστάθηκε στις απαιτήσεις των θεσμών που ζητούσαν την πώληση του 17% της ΔΕΗ, τα δίκτυα, τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι γίνεται και αλλιώς, ότι είναι προϋπόθεση ο δημόσιος χαρακτήρας των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, «εργαλεία» που ιδεοληπτικά η κυβέρνηση ΝΔ επιμένει να παραχωρήσει σε ιδιώτες.

Αύξηση τιμών ρεύματος

Η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή στο κόστος ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ βρισκόταν περίπου στο μέσο όρο της Ένωσης. Προφανώς είναι δεδομένη η διεθνής αύξηση τιμών στο φυσικό αέριο και στα δικαιώματα άνθρακα αλλά η Ελλάδα και πριν από αυτές τις εξελίξεις ήταν ήδη πρωταθλήτρια στη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας, με ευθύνη της κυβέρνησης και της αρρύθμιστης αγοράς.

Θυμίζουμε ότι οι τιμές ενέργειας επί ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019, σύμφωνα με την Eurostat, μειώθηκαν κατά 12% . Μειώσαμε τον ΦΠΑ στην ενέργεια από 13 σε 6%. Δώσαμε έμφαση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας.

Αντίθετα από τον πρώτο μήνα που ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ έχουμε διαρκή επιβάρυνση των καταναλωτών. Τον Σεπτέμβριο του 2019, προχώρησε σε αυξήσεις περί το 20% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ακολούθησαν, λόγω της πανδημίας και της κατάρρευσης των τιμών καυσίμων, το πρώτο εξάμηνο του 2020, υπερκέρδη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, καθώς πουλούσαν ακόμη και τέσσερις (4) φορές πάνω από τη χονδρική τιμή. Η κατάρρευση της χονδρικής τιμής δεν μετακυλίστηκε ποτέ στους καταναλωτές ώστε να ελαφρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος εν μέσω πανδημίας.

Στη συνέχεια, με την εφαρμογή του μοντέλου-στόχου (target model) τον Νοέμβριο του 2020, η ΔΕΗ συνέχισε με τη συμμετοχή της στην αγορά εξισορρόπησης να επωφελείται, μαζί με τους υπόλοιπους καθετοποιημένους προμηθευτές, από τις ιδιαιτέρως υψηλές τιμές, εις βάρος όλων των καταναλωτών.

Αφού η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ανέχθηκε τα φαινόμενα υπερκερδών και χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, μόλις ον Ιούλιο του 2021, 8 μήνες μετά τη λειτουργία του Target Model, με νομοθετική ρύθμιση για δημιουργία Μηχανισμού Εποπτείας και Παρακολούθησης της Αγοράς από τη ΡΑΕ, ‘αναγνωρίζει’ το σοβαρό πρόβλημα της εγχώριας αγοράς.

Σε ότι αφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ακρίβεια στο ρεύμα, η κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς και η κοινωνία, δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι τελικά το ύψος των αυξήσεων, ενώ οι χονδρεμπορικές τιμές κινούνται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από του Αυγούστου (όπου η μέση χονδρεμπορική διαμορφώθηκε στα €121.72 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Δεν υπάρχουν απαντήσεις τι θα γίνει από τον Ιανουάριο, αν τα 150 εκατ. ευρώ επαρκούν για να καλύψουν τις υπέρογκες αυξήσεις και βέβαια από ποια έργα κλιματικής πολιτικής θα λείψουν.

Να το πούμε απλά η κυβέρνηση από έναν κρίσιμο λογαριασμό για την ενεργειακή μετάβαση επιδοτεί και δεν μειώνει την ακρίβεια, προστατεύοντας όσους ευθύνονται για την ακρίβεια.

Αρχειοθήκη ιστολογίου