Την αντίθεσή του στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς τη συμμετοχή του δημοσίου, που θα οδηγήσει σε αποκρατικοποίηση της επιχείρησης, εξέφρασε μιλώντας στο e-ptolemeos.gr ο Παντελής Καραλευθέρης, μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ, τονίζοντας πως πρόκειται για μια κακή επιλογή για τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας, των Ελλήνων πολιτών.
Ειδικότερα, σχολιάζοντας τις εξελίξεις για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με 750 εκ. ευρώ, χωρίς τη συμμετοχή του δημοσίου, κάτι που θα ρίξει το ποσοστό της κάτω από το 50%, ο κ. Καραλευθέρης σημείωσε πως η ΔΕΗ ναι μεν θα μεγαλώσει, αλλά υπέρ των μετόχων της και όχι υπέρ του ελληνικού λαού. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Είναι βέβαιο ότι η ΔΕΗ, είτε συμμετείχε το ελληνικό δημόσιο, είτε δεν συμμετείχε το ελληνικό δημόσιο, θετικά αποτελέσματα θα έχει ως προς τα οικονομικά της, η ΔΕΗ αποκτά ένα χρηματικό κεφάλαιο τεράστιο για να μπορέσει να κάνει επενδύσεις.
Ο κ. Καραλευθέρης τόνισε πως η ΔΕΗ παύει να είναι εταιρία του ελληνικού λαού, του ελληνικού δημοσίου, αλλά πλέον θα έχει στόχο το κέρδος, λέγοντας: «Είναι μια μεγάλη ηλεκτρική εταιρεία, που το δημόσιο θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, θα είναι όμως μια εταιρεία που όπως όλες οι άλλες εταιρείες θα έχει ως στόχο το κέρδος και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων υπέρ των μετόχων της, τόσο και λιγότερο υπέρ των ελλήνων πολιτών και του ελληνικού δημοσίου».
Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι η τοποθέτησή τους «δεν μπορεί παρά να είναι αρνητική», ενώ αναφορικά με το τι επιπτώσεις θα έχει αυτό για τους καταναλωτές τόνισε: «Εμείς μεγαλώσαμε με μια ΔΕΗ με τα χαρακτηριστικά της υπέρ του ελληνικού δημοσίου, δεν μπορούμε να χειροκροτήσουμε μια τέτοια επιλογή. Εγώ προσωπικά πιστεύω και έχει αξία αυτό γιατί είμαι και στέλεχος του κόμματος που κυβερνάει σήμερα, ότι είναι μια κακή επιλογή της κυβέρνησης, είναι μια επιλογή που μπορεί να γιγαντώσει τη ΔΕΗ, αλλά θα δώσει τη δυνατότητα τη ΔΕΗ και μόνο να μεγαλώσει αλλά θα είναι των μετόχων της και όχι του λαού. Δεν θα μπορεί να κάνει κοινωνική πολιτική, τόσο εύκολα, δεν θα μπορεί να δίνει κοινωνικά τιμολόγια, παρά μόνο όταν έχουν ανταγωνιστικό χαρακτήρα, δεν θα μπορεί να δίνει εύκολα τιμολόγια για την ανάπτυξη στη χώρα, υπέρ των ελληνικών επιχειρήσεων, δεν θα μπορεί να δίνει καλά τιμολόγια στην ελληνική βιομηχανία. Όλα αυτά θα γίνεται με το κριτήριο της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των ηλεκτρικών εταιρειών».
Σημείωσε πως πλέον η ΔΕΗ θα «θα νοιάζεται για τη δική της ανάπτυξη και τη δική της κερδοφορία», αφού πλέον θα είναι στον ανταγωνισμό, λέγοντας ότι: «Θα πάψει να έχει τα χαρακτηριστικά της στήριξης της ελληνικής οικονομίας όπως το έκανε μέχρι χθες, όταν θα το κάνει θα αμείβεται για αυτό». Σχολιάζοντας την απολιγνιτοποίηση, ο κ. Καραλευθέρης είπε πως: «Τα πρώτα δείγματα τα είδαμε με την απολιγνιτοποίηση. Ο λόγος της απολιγνιτοποίησης δεν ήταν τόσο οι πολιτικές διαθέσεις, ήταν η οικονομικότητα της ΔΕΗ. Αν η ΔΕΗ συνέφερε να παράγει λιγνίτη θα το έκανε και αύριο συμφέρει, θα το κάνει. Το ίδιο θα γίνει και με τα τιμολόγια από εδώ και πέρα γίνεται μια εταιρεία μεγάλη, ισχυροί, ανταγωνιστική, υπέρ των μετόχων της και ποιοι θα είναι οι μέτοχοι θα το δούμε την επόμενη ημέρα. Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε με αυτή την επιλογή, την καταψηφίζουμε. Το ίδιο θα κάνει και η παράταξή μου. Η ΔΕΗ έπρεπε να κρατήσει τα χαρακτηριστικά της επιχείρησης που στηρίζει την ελληνική οικονομία και δεν είμαι βέβαιος ότι αυτό θα το κάνει την επόμενη ημέρα».
Αναφορικά με το αν θα μπορεί το ελληνικό δημόσιο να κρατήσει τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου και της ΓΣ, ο κ. Καραλευθέρης απάντησε πως θα γίνει με τον έλεγχο του 34%, μιας ισχυρής μειοψηφίας, αν και εφόσον υπάρχει ισχυρή διασπορά μετοχών, σημειώνοντας: «Αν υπάρχει ευρεία διασπορά μετοχών πέραν του 34%, θα μπορεί να κάνει αυτή τη διαχείριση, το management. Όσο ευρεία και να είναι η διασπορά των μετοχών, οι μέτοχοι θα έχουν μεγάλο λόγο στην επιχείρηση». Αναφέρθηκε, δε, στο παράδειγμα της εταιρείας Fidelity, που κατέχει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ σήμερα, που η ΔΕΗ κατά το 51% ανήκει στο δημόσιο: « Κάθε τόσο έκανε παρεμβάσεις για τον τρόπο που ασκούσαμε διοίκηση, πόσο μάλλον τώρα αν βρεθεί κάποιος επενδυτής με μεγαλύτερο ποσοστό. Δεν θα μπορεί εύκολα να παίρνει αποφάσεις υπέρ του δημοσίου και στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας, των αγροτών, των καταναλωτών. Δεν θα μπορεί να έχει τιμολόγια υπέρ των αδύναμων. Όλα αυτά θα μπορεί να τα έχει μόνο με ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά, να δίνει παροχές εφόσον τη συμφέρει στον ανταγωνισμό ή αν οι παροχές πληρώνονται από το δημόσιο ή αλλού. Θα μπορεί να κάνει πολιτικές υπέρ των κοινωνικών ομάδων μόνο αν το ανακτά με κάποιο τρόπο».
Είναι μια κακή επιλογή για τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας, των ελλήνων πολιτών. Προοδευτικά οι σχέσεις της ΔΕΗ με την περιοχή θα αλλάξει, απάντησε επίσης, λέγοντας πως: «Ήδη έχει αλλάξει και θα αλλάξει κατ’ άρδην περισσότερο, γιατί χρησιμοποιείς πχ παραπάνω παροχές σε μια περιοχή που δεν μας προσφέρει τίποτα. Μόνο στο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης θα μπορεί να κάνει πολιτικές παροχών γιατί συμφέρει για να αντλήσει πχ πελατολόγιο. Η ΔΕΗ θα είναι πιο καλά την επόμενη ημέρα αλλά αυτό δεν θα είναι καλό στο σύνολό της για την ελληνική οικονομία». Τέλος, για τα εργασιακά, απάντησε πως θα γίνει κάτι ανάλογο με τον ΑΔΜΗΕ, λέγοντας ότι οι συλλογικές συμβάσεις της ΓΕΝΟΠ ισχύουν για ΔΕΗ, ΓΕΝΟΠ και ΑΔΜΗΕ. «Δεν θα απασχοληθούν περισσότερο και κατά το πρώτο διάστημα δεν θα είναι ευδιάκριτες.
Οι Έλληνες πολίτες θα νοιώθουν τη ΔΕΗ ως μια εταιρεία που στον ανταγωνισμό θα κοιτάει να διαφυλάξει τα συμφέροντά της», κατέληξε.
Πηγή: https://e-ptolemeos.gr/i-dei-tha-megalosei-alla-yper-ton-metochon-tis-kai-ochi-yper-tou-ellinikou-laou-ochi-tou-p-karaleftheri-stin-apokratikopoiisi-tis-dei/ .