Ανακοίνωση Τομέα Οικονομικών Κινήματος Αλλαγής
Ο αιφνιδιαστικός τρόπος ανακοίνωσης της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ καταδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν εκτελείται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον αλλά με γνώμονα τη κερδοφορία κάποιων προνομιούχων επενδυτών.
Μάλιστα το παιχνίδι φαίνεται ότι ξεκινάει και από τις κινήσεις της μετοχής με αφορμή την ανακοίνωση της πώλησης της ΔΕΔΔΗΕ και την αιφνιδιαστική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η μετοχή της ΔΕΗ έγινε αντικείμενο κερδοσκοπίας αποφέροντας τεράστια βραχυχρόνια κέρδη σε funds και μεγαλοεπενδυτές που πιθανώς να λειτούργησαν παραβιάζοντας τους κανόνες περί κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας τόσο στην περίπτωση της αύξησης της μετοχής της ΔΕΗ μετά την ανακοίνωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ όσο και της διακύμανσης της εν όψει της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Επίσης αναφέρεται ότι συγκεκριμένο fund, που κατείχε πάνω από 5% των μετοχών της ΔΕΗ (σύμφωνα με το μητρώο σημαντικών ποσοστών δικαιωμάτων ψήφου που τηρείται από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ – ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ) προέβη σε ρευστοποίηση μέρους του πακέτου του.
Υπενθυμίζεται ότι το fund αυτό αναδείχτηκε σε ένα από τους τρείς «ακρογωνιαίους επενδυτές» κατά τη σκανδαλώδη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που μεθοδεύτηκε από την Κυβέρνηση, τη Διοίκηση της Πειραιώς και το ΤΧΣ.
Επιπλέον είναι αξιοσημείωτο ότι οι πράξεις σε παράγωγα της ΔΕΗ από τα μέσα Αυγούστου που ήταν σχεδόν μηδενικές ξεπέρασαν τις 400 τις 2 μέρες πριν την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει να διερευνήσει σε βάθος τις πράξεις και τις θέσεις σε μετοχές της εταιρείας ή σε παράγωγα που αναφέρονται στη μετοχή, το ποια φυσικά η νομικά πρόσωπα τις διενήργησαν, καθώς και μέσω ποιων φορέων επενδυτικών υπηρεσιών, για να διαπιστώσει το ποιος ωφελήθηκε τις τελευταίες μέρες από τις διακυμάνσεις της μετοχής της ΔΕΗ και αν αυτό έγινε με αθέμιτο τρόπο.
Επίσης αυτό που πρέπει να διασφαλίσει είναι να μην επιτραπεί να συνεχιστεί η απαξίωση της τιμή της ΔΕΗ έως την ολοκλήρωση της ΑΜΚ κάτι που θα ήταν επιζήμια για την αξία των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο αλλά και για τους μικρομετόχους, αλλά κερδοφόρα για ορισμένους προνομιούχους «ακρογωνιαίους επενδυτές» όπως έγινε στην περίπτωση της ΑΜΚ της Πειραιώς τον περασμένο Απρίλιο.
Αν κλείσει τα μάτια της ακόμη μια φορά όπως στην περίπτωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Πειραιώς, όταν υπό την κάλυψη της Κυβέρνησης αρνήθηκε να απαντήσει στα στοχευμένα ερωτήματα του Κινήματος Αλλαγής, θα επιβεβαιώσει ότι στη χώρα έχουν τύχη μόνο οι επενδυτές που συνεταιρίζονται με τη Μαξίμου ΑΕ και τις 3 θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ, ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ.