Οι οριζόντιες εκπτώσεις της τάξης του 30% το περασμένο καλοκαίρι στα τιμολόγια της ΔΕΗ για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις κόστισαν στην εταιρεία περί τα 800 εκατ. ευρώ και είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αρνητικού αποτελέσματος το 2021.
Η στήριξη των πελατών της ΔΕΗ ήταν εφικτή, σύμφωνα με την εταιρεία, λόγω της οικονομικής εξυγίανσης της εταιρείας που ξεκίνησε το 2019.Η έκπτωση της ΔΕΗ στους πελάτες χαμηλής τάσης, σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις της πολιτείας, απορρόφησε το 75% της επιβάρυνσης για το 76% των πελατών της (3,5 εκατ. πελάτες) και έδωσε τη δυνατότητα σε πάνω από 500.000 πελάτες να «κλειδώσουν» σταθερά τιμολόγια για έναν χρόνο.
Η ΔΕΗ μέσα σε ένα αρνητικό περιβάλλον με πανάκριβες τιμές φυσικού αερίου, υγρών καυσίμων και δικαιωμάτων ρύπων κατάφερε να εμφανίσει λειτουργικά κέρδη (ebitda) 871,7 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις αποσβέσεις και τα χρηματοοικονομικά της κόστη.
Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών το 2021 διαμορφώθηκε το 2021 στα 5,7 δισ. από 4,6 δισ. το 2020, σημειώνοντας άνοδο 22,7%. Τα επαναλαμβανόμενα ebitda διαμορφώθηκαν στα 871,7 εκατ. ευρώ, από 865,1 εκατ. το 2020, και το τελικό αποτέλεσμα μετά από φόρους ήταν αρνητικό κατά 18 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 19,5 εκατ. το 2020.
Το καθαρό χρέος στις 31/12/2021 ήταν 1,88 δισ., μειωμένο κατά 1,39 δισ. σε σχέση με τις 31/12/2020 (3,28 δισ.).
Στόχος για το 2021 παραμένει η διατήρηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα επίπεδα του 2021, με συνέχιση των επενδύσεων σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι επενδύσεις σε δίκτυα και ΑΠΕ είναι κρίσιμο να συνεχιστούν, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για την πιο γρήγορη ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας, τόσο από τα ορυκτά καύσιμα όσο και από τις εισαγόμενες ανατιμήσεις.
Γιώργος Στάσης: Συνεχίζουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και στηρίζουμε τους πελάτες μας
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσης, δήλωσε:
«Το 2021 ήταν μια χρονιά σημαντικών οροσήμων για τη ΔΕΗ. Επανήλθαμε στις αγορές κεφαλαίου για πρώτη φορά μετά το 2014, προχωρήσαμε στην έναρξη της δραστηριότητάς μας στην ηλεκτροκίνηση με τη ΔΕΗ Blue, συμφωνήσαμε την πώληση του 49% της συμμετοχής της ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ, προχωρήσαμε στην επιτυχή αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρείας, λάβαμε μια ακόμα αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας από την S&P, ενώ επίσης σημειώσαμε περαιτέρω πρόοδο στις πρακτικές Εταιρικής Διακυβέρνησης.«Η πρόσφατη γεωπολιτική κρίση έφερε την Ευρώπη και τη χώρα μας σε μία πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, που όμοιά της δεν έχει παρουσιασθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η ΔΕΗ από τη μία οφείλει να συνεχίζει τις απαραίτητες επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα που θα βοηθήσουν την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, και από την άλλη οφείλει να στηρίζει τους πελάτες, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, αξιοποιώντας την καθετοποιημένη της θέση.
Παρά τη μεταβλητότητα στις αγορές εμπορευμάτων κατά το 2021, καταφέραμε να καταγράψουμε ανθεκτικές επιδόσεις λόγω της καθετοποίησης των δραστηριοτήτων μας καθώς και τη διενέργεια hedging. Σταθεροποιήσαμε τη λειτουργική μας κερδοφορία με την επίτευξη EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση, σύμφωνα με το στόχο που είχαμε θέσει. Ταυτόχρονα, ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, καταφέραμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας, απορροφώντας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων των τιμών που οφείλονται στη συνεχιζόμενη παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την πρόοδο στο Επιχειρηματικό μας Σχέδιο, με ιδιαίτερη έμφαση τις ΑΠΕ και τη στήριξη των πελατών μας. Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση καταδεικνύει την αναγκαιότητα υλοποίησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου η χώρα να απεξαρτηθεί γρηγορότερα από τα ορυκτά καύσιμα και τις εισαγόμενες κρίσεις.
Για το 2022, και παρά το γεγονός ότι το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα, στηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες μας, διατηρώντας τον στόχο του επιχειρηματικού μας πλάνου για επίτευξη EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση στα ίδια επίπεδα με το 2021».Η ΔΕΗ εισήλθε στην τρέχουσα χρήση με ένα μεγάλο πλεονέκτημα: τα 2,4 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα ταμεία της, τα οποία προήλθαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (1,3 δισ.) και την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ (1,1 δισ.).
Πηγή: www.iefimerida.gr