Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

"Φουσκώνουν" τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους προμηθευτές ρεύματος - Βροχή τα αιτήματα διακανονισμού αλλά και οι καταγγελίες στη ΡΑΕ

 

Ειρήνη Καλογερή

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες τους τελευταίους μήνες, από τους καταναλωτές προς τη ΡΑΕ, αφού οι υψηλές τιμές του ρεύματος, έχουν εκτινάξει τους λογαριασμούς για νοικοκυριά και επαγγελματίες, που πλέον αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τους παρόχους, ενώ η επιδότηση που έχει θεσπιστεί δεν φαίνεται να αντισταθμίζει τις μεγάλες αυξήσεις. Η μείωση της εισπραξιμότητας με τη σειρά της έχει δημιουργήσει πρόσθετο πρόβλημα ρευστότητας για τους προμηθευτές και κατά συνέπεια έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των υποχρεώσεων τους προς τους διαχειριστές.

Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που ταλανίζει την αγορά και τροφοδοτείται από την συνολικότερη κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το επόμενο διάστημα ωστόσο, πρόκειται να καταλήξουν κρίσιμες αποφάσεις από πλευράς κυβέρνησης, με το επικρατέστερο σενάριο να αφορά την πρόθεση για θέσπιση πλαφόν στην χονδρική αγορά ρεύματος, εν αναμονή όμως, κοινών κατευθύνσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές, διακανονισμοί και «ενεργειακός τουρισμός»

Μεγάλη αύξηση παραπόνων παρατηρείται στο εργαλείο ενημέρωσης της ΡΑΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Αρχής, Αθανάσιος Δαγούμας, στο συνέδριο Power & Gas Forum του Energypress. Συγκεκριμένα από 847 που υποβλήθηκαν τον Ιανουάριο, αυξήθηκαν σε 3194 το Μάρτιο, με το 90% των συνολικών παραπόνων να αφορούν τον ηλεκτρισμό και θέματα λογαριασμών και συμβάσεων. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σύμφωνα με νεότερα στοιχεία πάνω από 1.000 καταναλωτές τη βδομάδα διαμαρτύρονται προς τη ΡΑΕ για τις ρήτρες αναπροσαρμογής.

Αναμενόμενα, όλο και περισσότεροι καταφεύγουν σε διακανονισμούς με τις εταιρείες προκειμένου να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τους τελευταίους μήνες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, τον νούμερο ένα πάροχο, έχουν αυξηθεί κατά 5%. Αντίστοιχα και για τους υπόλοιπους προμηθευτές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι τέτοια περίοδο. Το ίδιο και οι διακανονισμοί, με τάση αύξησης μάλιστα 10% κάθε μήνα. Χαρακτηριστικά το ποσοστό των καταναλωτών που εξοφλούν τους λογαριασμούς μετά το πέρας ενάμιση μήνα αυξήθηκε από 25% σε 50%, με το χρονικό διάστημα πλέον να φτάνει μέχρι και τους 3 μήνες.

Ως συνέπεια των παραπάνω φουντώνει και ο «ενεργειακός τουρισμός», η τάση δηλαδή λόγω αδυναμίας των καταναλωτών να αποπληρώσουν τα τιμολόγια, να φεύγουν από τον ένα πάροχο, αφήνοντας χρέη και να στρέφονται σε άλλο. Γι’ αυτό άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιες οι εταιρείες επιδιώκουν να συνάψουν διακανονισμούς με τους πελάτες, προκειμένου να πληρωθούν έστω και καθυστερημένα.

Χρέη προς τους διαχειριστές

Το πρόβλημα εισπραξιμότητας για τους προμηθευτές έχει ως αποτέλεσμα να διογκώνονται και τα χρέη αυτών προς τους διαχειριστές. Όπως ανέφερε ο κ. Δαγούμας, η ΡΑΕ έχει προβεί σε κυρώσεις σε 5 προμηθευτές για ληξιπρόθεσμα χρέη προς διαχειριστές, καθώς και σε κλήση 12 προμηθευτών για τα ληξιπρόθεσμα το 2021.

Σ’ αυτό το πλαίσιο με την πρωτοβουλία «Θετική αναφορά», η Ρυθμιστική Αρχή επιδιώκει την εκπλήρωση από τους Προμηθευτές της υποχρέωσής τους προς απόδοση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, δημοσιεύοντας τη λίστα με τους «συνεπείς» προμηθευτές, σύμφωνα με το κανονιστικό-ρυθμιστικό πλαίσιο για τις χρεώσεις.

Παρεμβάσεις της ΡΑΕ στην αγορά

Στην κατεύθυνση εξομάλυνσης των παραπάνω, η Αρχή έχει λάβει μια σειρά πρωτοβουλίες, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά. Συγκεκριμένα αναπτύσσει εργαλείο παρακολούθησης της λιανικής αγοράς, όπου θα υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία με οικονομικά αποτελέσματα από τους προμηθευτές, καθώς και μια βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία τιμολόγησης ώστε να γίνεται υπολογισμός και επιβεβαίωση των επιμέρους χρεώσεων.

Θεσπίζεται επίσης ο “ενεργειακός διαμεσολαβητής” για την επίλυση των διαφορών. Σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν ικανοποιηθεί από την απάντηση του προμηθευτή σε παράπονό του, θα έχει την επιλογή για καταγγελία στη ΡΑΕ (σε ότι αφορά ρυθμιστικά θέματα) ή για χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου.

 https://energypress.gr/news/foyskonoyn-ta-lixiprothesma-hrei-pros-toys-promitheytes-reymatos-vrohi-ta-aitimata

Αρχειοθήκη ιστολογίου