της Μαριάννας Τζάννε
Στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων εκδικάστηκε χθες η προδικαστική προσφυγή της Ελβετικής Landis+Gyr που συμμετείχε στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές. Η απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί περί τα τέλη του μήνα, αφορά την εκπαραθύρωση από το διαγωνισμό της μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας, η οποία διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής έξυπνων μετρητών στην Κόρινθο που αποτελεί το κέντρο παραγωγής των προϊόντων για όλη την Ευρώπη, την Αφρική και την Μέση Ανατολή με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 98% της παραγωγής.
Μάλιστα από την Ελλάδα, εξάγεται το 20% της παραγόμενης αξίας μετρητών στις ΗΠΑ παρά
το γεγονός ότι ο όμιλος διαθέτει εργοστάσιο και στο Μεξικό. Το 2021, η
παραγωγή της Landis+Gyr, ανήλθε σε 5 εκατ. έξυπνους μετρητές, πέρσι
υπολογίζεται ότι έφτασε τα 7,5 εκατ. με στόχο τα 9 εκατ. ετησίως, την επόμενη τριετία.
Η Landis+Gyr όπως και άλλες δυο εταιρείες τέθηκαν εκτός του διαγωνισμού ύψους 1,1 δισ. τον περασμένο Δεκέμβριο, με την ελβετική εταιρεία να δηλώνει αποφασισμένη να ξανακερδίσει την επιστροφή της στη διαδικασία στην οποία θεωρείτο ένα από τα φαβορί.
Μια προοπτική όμως που ανοίγει παράθυρο για νέες δικαστικές διεκδικήσεις καθώς η LandisGyr εμφανίζεται αποφασισμένη αν δεν δικαιωθεί σε προδικαστικό επίπεδο, να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μια παρόμοια εξέλιξη όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, θα δημιουργούσε ένα μεγάλο πισωγύρισμα στο διαγωνισμό και θα ισοδυναμούσε με καθυστερήσεις πολλών μηνών, την ώρα που η προμήθεια και η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που θα έλυνε πολλές από τις δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζει αλλά και ένα μέσο για την παροχή εξελιγμένων υπηρεσιών στους καταναλωτές.
Κατά πληροφορίες, ο λόγος της ακύρωσης της συμμετοχής της Landis+Gyr από το διαγωνισμό είναι γιατί η εταιρεία δήλωσε ως υπεργολάβο άλλο εργοστάσιο, εκτός της Κορίνθου, που αποτελεί τη ναυαρχίδα της παραγωγικής της διαδικασίας. Η υπερπήδηση αυτού του σημαντικού εμποδίου της διαγωνιστικής διαδικασίας, θα λύσει τα χέρια στον διαχειριστή καθώς θα του επιτρέψει να περάσει στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού που είναι να σταλούν στους υποψήφιους οι τεχνικές προδιαγραφές των μετρητών.
Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, για τους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ έχουν προεπιλεγεί οι αμερικανικές Itron σε συνεργασία με την ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL και η Elster Rometrics στην οποία συμμετέχει και η Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh. Επίσης, η σλοβενική Iskraemeco μαζί με την γαλλική Oracle France SAS και η ελληνική Protasis σε κοινοπραξία με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS. Εκτός από την Landis+Gyr, από το διαγωνισμό έχουν βγει η δανέζικη Netcompany Intrasoft και η ιταλική Gridspertise.
(Αναδημοσίευση από το newmoney.gr)