Στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη δίκαιη μετάβαση της Δ. Μακεδονίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινοβραδινή του ομιλία στον Κοζάνη.
Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής σχετικά με τα ενεργειακά και την περιοχή:
Πρόκειται για ένα σχέδιο πραγματικά φιλόδοξο. Αξίζει τον κόπο να το ξεφυλλίσετε ή να το αναζητήσετε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης. Φιλοδοξεί να αλλάξει δυναμικά τη φυσιογνωμία της περιοχής. Μιλάμε για έναν φάκελο με παραπάνω από 380 έργα τα οποία υλοποιούνται ή δρομολογούνται. Αυτά τα έργα μόνο έχουν συνολικό προϋπολογισμό παραπάνω από 4 δισεκατομμύρια. Έχουν κεφάλαια εξασφαλισμένα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
Στην «καρδιά» του προγράμματος αυτού είναι το σχέδιο δίκαιης μετάβασης σε μια νέα πράσινη εποχή. Και θυμάμαι όταν διαπραγματεύτηκα στην Ευρώπη τις ελληνικές διεκδικήσεις, μίλησα για την Περιφέρειά σας, για τη Δυτική Μακεδονία και είπα την αλήθεια: έχουμε μια Περιφέρεια η οποία είναι πολύ εξαρτημένη από την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη με πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας, η οποία όμως θα πρέπει γρήγορα να μετακινηθεί μακριά από το λιγνίτη. Και τι θα κάνετε εσείς, Ευρώπη, για να στηρίξετε αυτή την Περιφέρεια να κάνει αυτή τη μετάβαση;
Το αποτέλεσμα είναι -ανάμεσα στα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία- το σχέδιο δίκαιης μετάβασης για ένα νέο ενεργειακό και παραγωγικό μοντέλο το οποίο εδώ στη Δυτική Μακεδονία θα δαπανήσει, μόνο αυτό το σχέδιο, παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να ξεφύγουμε από το γκρίζο του λιγνίτη.
Βέβαια η Περιφέρεια θα συνεχίσει να φωτίζει με το ρεύμα της τη χώρα. Και νομίζω ότι έχεις δίκιο, αγαπητέ Πρόεδρε, να επισημαίνεις -πρέπει να λέγεται αυτό- για 70 και παραπάνω χρόνια η χώρα ηλεκτροδοτήθηκε πρωτίστως από αυτή την περιοχή.
Όμως οι καιροί αλλάζουν. Οι καιροί αλλάζουν, ο λιγνίτης γίνεται πολύ ακριβός. Και σήμερα που μιλάμε, με το φυσικό αέριο πολύ πιο ακριβό από αυτό που ήταν πριν από δύο χρόνια, η παραγωγή από λιγνίτη είναι πιο ακριβή από ό,τι η παραγωγή από φυσικό αέριο.
Και φυσικά η παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές είναι ακόμα πιο φτηνή και ακόμα πιο ασφαλής. Για αυτό και οι φτηνές, ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ουσιαστικά το μέλλον, το ενεργειακό μέλλον όχι μόνο της χώρας, παγκόσμια.
Και είναι αλήθεια ότι η διεθνής κρίσης που γέννησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσε μια παράταση ζωής στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Αλλά και αυτή η παρένθεση δεν θα αργήσει να κλείσει. Σας το είπα, η χρήση του λιγνίτη θα είναι απαγορευτικά ακριβή, οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά.
Ακριβώς γι' αυτό είναι τόσο σημαντικός αυτός ο οδικός χάρτης της μετάβασης που τώρα υλοποιείται.
Αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε την «Πτολεμαΐδα 5». Είναι μια σημαντική μονάδα. Θα παραμείνει ως πολύτιμη εφεδρεία για αρκετά χρόνια ακόμα. Γιατί είναι πολύ πιο καθαρή από τις υπόλοιπες μονάδες.
Οι ενεργειακές ανάγκες, ωστόσο, στο μέλλον θα υπηρετούνται διαφορετικά, με νέες επενδύσεις, από υδροπονικά θερμοκήπια μέχρι εταιρείες τεχνολογίας αιχμής. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές με τον Περιφερειάρχη για την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδουμε στο πράσινο υδρογόνο, το καύσιμο του μέλλοντος, με σημαντικά επενδυτικά σχέδια εκατοντάδων εκατομμυρίων τα οποία μπορούν να δρομολογηθούν εδώ, στην περιοχή.
Και μιλώντας με μεγάλες εταιρείες, που ετοιμάζουν επενδύσεις στην περιοχή, μπορείτε να φανταστείτε εδώ επενδύσεις που θα ξεκινούν από το υδρογόνο, θα πηγαίνουν σε μπαταρίες, σε αποθήκευση ενέργειας. Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής στη σύγχρονη πράσινη μετάβαση. Θα είναι μια διαδικασία η οποία θα είναι σταδιακή και θα είναι μελετημένη. Τα οφέλη της, ωστόσο, θα γίνονται ορατά στις τοπικές κοινωνίες με την απασχόληση να αυξάνεται σε καινούργια βάση.
Στις 20 Φεβρουαρίου ανοίγει το πρόγραμμα για ακόμα 2.200 θέσεις εργασίας πρώην εργαζόμενων σε επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση. Έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με τέτοιου είδους προγράμματα. Ήδη έχουν γίνει 1.250 προσλήψεις και, όπως σας είπα, επίκεντρο αυτής της προσπάθειας θα είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο θα πρωταγωνιστεί στην καινοτομία. Θα διαθέτει κόμβο παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Θα διαθέτει τεχνολογικό και επιχειρηματικό πάρκο και κέντρο ψηφιακών δεδομένων. Θα είναι ουσιαστικά ένας αναπτυξιακός φάρος που θα φωτίζει ολόκληρη την περιοχή.