energypress.gr
· Μετά τις εκκαθαρίσεις του ΑΔΜΗΕ οι εταιρείες καλούνται να πληρώσουν, μόνον από το πρώτο εξάμηνο του 2022, συνολικά 164 εκ. ευρώ επιπλέον, ως «Ενέργεια Κανονικοποίησης», ποσό που θα αυξηθεί σημαντικά όταν βγούν οι εκκαθαρίσεις των επόμενων εξαμήνων, μέχρι το 2024.
· Το ποσό αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι απώλειες δικτύου ήταν τελικά πολύ υψηλότερες, κυρίως λόγω πολύ μεγάλης αύξησης των ρευματοκλοπών, σε σχέση με όσες αρχικά είχε δηλώσει ο ΔΕΔΔΗΕ και με βάση τις οποίες έκαναν οι εταιρείες τους υπολογισμούς και τις τιμολογήσεις τους. Συγκεκριμένα οι απώλειες που είχε δηλώσει ο ΔΕΔΔΗΕ το 2021 ήταν 13,5% για τη χαμηλή τάση και 3,5% για τη μέση τάση. Τελικά οι απώλειες ήταν 17% για τη χαμηλή τάση και 7% για τη μέση τάση, χωρίς οι εταιρείες να έχουν ενημερωθεί εγκαίρως από τον ΔΕΔΔΗΕ.
· Υπάρχουν υπόλοιπα και από τη διαφορά του μεριδίου των εναλλακτικών προμηθευτών, μερίδιο που αυξήθηκε έναντι της ΔΕΗ, ωστόσο αυτά τα ποσά οι εταιρείες τα είχαν υπολογίσει και είχαν προβλέψει την καταβολή τους, σε αντίθεση με τα ποσά από την αύξηση των απωλειών, τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί.
· Τα ποσά που προκύπτουν από τις τωρινές εκκαθαρίσεις πρέπει πράγματι να εισπραχθούν από τον ΑΔΜΗΕ, ωστόσο δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους προμηθευτές και πρέπει να επανεξεταστεί με ποιόν τρόπο και από ποιούς πρέπει να πληρωθούν, καθώς για το σύνολο των εξαμήνων έως το 2024 μπορεί να μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία οι εταιρείες δεν τα έχουν περάσει στα τιμολόγιά τους και δεν αντέχουν να τα επιβαρυνθούν. Για τον τρόπο της πληρωμής τους προς τον ΑΔΜΗΕ έχουν κατατεθεί προτάσεις στο ΥΠΕΝ και το θέμα είναι σε εκκρεμότητα.
· Σε ότι αφορά συνολικά το θέμα των απωλειών, σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα το κόστος των απωλειών – ακόμη και όταν υπερβαίνει τα εγκεκριμένα όρια – δεν καλύπτεται από το ρυθμιζόμενο έσοδο του Διαχειριστή. Αντίθετα, το βάρος μεταφέρεται στους προμηθευτές, οι οποίοι, ωστόσο, δεν διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα παρέμβασης ούτε έχουν εκ του ρόλου τους κάποια αρμοδιότητα ή ευθύνη για τον έλεγχο των απωλειών.
· Οι ανεξάρτητοι προμηθευτές θεωρούν ότι η «Ενέργεια Κανονικοποίησης», η πρόσθετη, δηλαδή, ενέργεια που επιβαρύνει τους λογαριασμούς εκ των υστέρων, πρέπει να ενταχθεί στο ρυθμιζόμενο έσοδο του Διαχειριστή.
Παράλληλα, προτείνεται να καθοριστεί ένα ανώτατο αποδεκτό όριο απωλειών, βασισμένο σε διεθνείς δείκτες αναφοράς (benchmarks), και να συνδεθούν τα έσοδα του Διαχειριστή με την πραγματική του επίδοση στη μείωση των απωλειών.