
Την επιστράτευση και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για τη θωράκιση του ηλεκτρικού συστήματος, δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Διαχειριστής έχει διενεργήσει ανάλογες μελέτες για τη συμβολή των ΑΠΕ στη ρύθμιση της τάσης. Οι μελέτες αυτές έχουν ήδη οδηγήσει σε σχετική δοκιμή, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Σχετική αναφορά έκανε ο Δημήτρης Μίχος, Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών & Αγοράς του ΑΔΜΗΕ, στην πρόσφατη εκδήλωση του ΤΕΕ σχετικά με τα «διδάγματα» του πρόσφατου μπλακάουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο και τα μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ελληνικού συστήματος. «Σκοπεύουμε να προωθήσουμε και κάποια ρυθμιστικά μέτρα, ώστε να γίνει υποχρεωτική η συνδρομή των ΑΠΕ στη ρύθμιση των τάσεων, όπως ακριβώς ήταν υποχρεωτική η συνδρομή των συμβατικών μονάδων», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε από τους κατόχους περίπου 190 πάρκων (αιολικών και φωτοβολταϊκών) στο ΕΣΜΗΕ, να λάβουν μέρος στον «πιλότο». Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκε περίπου το 1/3 των έργων, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως οι ανανεώσιμες πηγές μπορούν να ενισχύσουν την αντοχή του συστήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Διαχειριστής βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τη ΡΑΑΕΥ, προτείνοντας να υπάρξει πρωτοβουλία του Ρυθμιστή ώστε η συγκεκριμένη λειτουργία να καταστεί υποχρεωτική για τις «πράσινες» μονάδες που βρίσκονται συνδεδεμένες στο σύστημα μεταφοράς. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η ΡΑΑΕΥ βλέπει θετικά αυτό το ενδεχόμενο.
Αν και το μπλακάουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο δεν «χρεώνεται» στις ΑΠΕ, εντούτοις ανέδειξε το γεγονός ότι η υψηλή διείσδυση των «πράσινης» παραγωγής θέτει προκλήσεις για το ηλεκτρικό σύστημα. Κι αυτό γιατί παραγκωνίζουν τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες ενίσχυαν την αδράνεια του συστήματος, καθώς λειτουργούν με στρεφόμενες μάζες.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπαγορεύεται η ανάγκη ενίσχυσης για να αντιμετωπισθούν οι αδυναμίες που προκύπτουν ως συνέπεια της στοχαστικότητας και της φυσιογνωμίας των «πράσινων» μονάδων, οι οποίες διαφέρουν σημαντικά από τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Κάτι που περνάει υποχρεωτικά από μέτρα για την ενίσχυση της διαθέσιμης αδράνειας στο σύστημα, προς αντιστάθμιση του γεγονότος ότι οι περισσότερες ΑΠΕ συνδέονται μέσω ηλεκτρονικών ισχύος. Ως αποτέλεσμα, σε περιπτώσεις αιφνίδιων ανισορροπιών στο ισοζύγιο παραγωγής-φορτίου, οι διαταραχές που μπορεί να προκληθούν είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν και, κατά συνέπεια, είναι πιο πιθανό να έχουν σαν συνέπεια αλυσιδωτές απορρίψεις μονάδων ή φορτίου.
Για τον ίδιο λόγο, όπως έχει γράψει το
energypress, ο ΑΔΜΗΕ επιλέγει να διατηρεί μια συντηρητική προσέγγιση
στη διαχείριση του συστήματος, διασφαλίζοντας ανά πάσα ώρα και στιγμή,
επαρκείς εφεδρείες στο σύστημα που θα μπορούν να ανταποκριθούν
αποτελεσματικά σε περίπτωση σφάλματος, ώστε αυτό να μην πάρει
διαστάσεις.