
Κανονικά θα συνεχίσουν να καταβάλουν οι εταιρείες προμήθειας τα τιμολόγια που τους στέλνει ο ΑΔΜΗΕ κάθε εβδομάδα για τις χρεώσεις που προκύπτουν από την τελική εκκαθάριση του πρώτου εξαμήνου το 2022.
Κι αυτό γιατί δεν κατάφεραν να κερδίσουν προσωρινή διαταγή
στα ασφαλιστικά που εκδικάστηκαν την περασμένη Δευτέρα 15/7 και
επομένως συνεχίζουν κανονικά τις πληρωμές μέχρι την τελική απόφαση το
Δικαστηρίου για την τύχη των ασφαλιστικών μέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι Protergia, ΗΡΩΝ, NRG, Elpedison και Volton κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα
–και ζήτησαν προσωρινή διαταγή- ώστε να σταματήσει ο ΑΔΜΗΕ να τιμολογεί
κάθε μήνα δεκάδες εκατομμύρια στους προμηθευτές ενέργειας, λόγω των
παραπάνω χρεώσεων που προκύπτουν από το 2022, μετά την εκκαθάριση που
έδειξε αυξημένες τις απώλειες του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ κυρίως λόγω
ρευματοκλοπών.
Σημειώνεται ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα κρίνουν κατά πόσο οι πληρωμές αυτών των τιμολογίων που τους αποστέλλει ο ΑΔΜΗΕ απειλεί τη βιωσιμότητά τους και όχι το ρυθμιστικό πλαίσιο.
Το διαφιλονικούμενο ποσό είναι 160 εκ. ευρώ, (συντελεστής κανονικοποίησης) ή 684 GWh που δεν έχουν πληρωθεί και προέκυψε, από τις παραπάνω απώλειες δικτύου (λόγω ρευματοκλοπών), που όπως απέδειξαν οι εκκαθαρίσεις του πρώτου εξαμήνου του 2022, ήταν υψηλότερες από αυτές που είχε αρχικά δηλώσει ο ΔΕΔΔΗΕ και υπολόγιζαν οι εταιρείες.
Όπως έγραφε το Worldenergynews.gr https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=571479
Οι εκπρόθεσμες εκκαθαρίσεις αφορούν την περίοδο από την έναρξη του Target Model (Νοέμβριος 2020) μέχρι το 2024, διάστημα κατά το οποίο οι εκκαθαρίσεις γίνονταν με μη αυτόματο τρόπο από τον ΑΔΜΗΕ, με βάση προγενέστερα στοιχεία για τα μερίδια αγοράς των παρόχων σε σχέση με αυτά που πραγματικά ίσχυαν.
Από το 2024 και μετά, το μοντέλο άλλαξε και η εκκαθάριση της αγοράς γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες προμήθειας που προσέφυγαν αμφισβητούν μόνο το ποσό των 160 εκ. που προκύπτει από την αύξηση των απωλειών δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ και όχι το ποσό που προέρχεται από τη διαφορά του μεριδίου τους που αυξήθηκε έναντι της ΔΕΗ που στο πλαίσιο του ανοίγματος της αγοράς.
Ο ΔΕΔΔΗΕ το 2021 είχε δηλώσει απώλειες 13,5% για τη χαμηλή τάση και 3,5% για τη μέση τάση. Τα ποσά που αμφισβητούνται προέρχονται από την αύξηση των απωλειών στο 17% για τη χαμηλή τάση και στο 7% για τη μέση τάση, μια αύξηση απωλειών για την οποία οι εταιρείες δεν είχαν ενημερωθεί.
Από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ υποστηρίζει ότι δεν ευθύνεται για την αύξηση των απωλειών καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν η εποχή της μεγάλης ενεργειακής κρίσης και η αύξηση των απωλειών οφείλονται στις εξαιρετικές συνθήκες που δημιούργησε.