Στην τελική ευθεία βρίσκεται η νομοθετική ρύθμιση για την νέα «φόρμουλα» υποδοχής των αιτημάτων σύνδεσης για data center στους διαχειριστές, με το ΥΠΕΝ να έχει ήδη στα χέρια του, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, τις σχετικές προτάσεις του ΑΔΜΗΕ, ώστε να προχωρήσει στην οριστικοποίηση του κειμένου με τα επόμενα βήματα να αποτελούν η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και η νομοθέτηση.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι προτάσεις του Διαχειριστή κινούνται στη «γραμμή» του ΥΠΕΝ για προώθηση των πλέον ώριμων αιτημάτων από το πλήθος που έχουν συσσωρευτεί στο «κατώφλι» των Διαχειριστών και ζητούν πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η όλη συζήτηση αφορά καταρχήν σε κριτήρια προτεραιότητας ως προς την διαχείριση των αιτημάτων και κατά δεύτερον σε επιπλέον «δικαιολογητικά» που θα τεκμηριώνουν περαιτέρω τις προθέσεις του επενδυτή να υλοποιήσει ή όχι την επένδυση (δείτε εδώ και εδώ). Ως προς το κομμάτι των κριτηρίων προτεραιότητας, ο ΑΔΜΗΕ, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, δεν προβαίνει σε κάποια συγκεκριμένη πρόταση, αφήνοντας να αποφασίσει σχετικά το ΥΠΕΝ ως καθ’ ύλην αρμόδιο.
Η μόνη παρέμβαση του Διαχειριστή επί του θέματος αφορά την διαχείριση των αιτημάτων σε κορεσμένες περιοχές του δικτύου, καλώντας το ΥΠΕΝ να επιτρέψει νομοθετικά την παράκαμψη των αιτημάτων αυτών προκειμένου να μην κολλάει η διαδικασία της αξιολόγησης και να προχωράει με τα επόμενα αιτήματα που ακολουθούν βάσει χρονικής προτεραιότητας.
Ως γνωστόν η αξιολόγηση των αιτημάτων γίνεται βάσει χρονικής προτεραιότητας με το βασικό πρόβλημα να προκύπτει όταν στη σειρά προηγούνται αιτήματα σε κορεσμένες περιοχές που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν, χωρίς όμως ο Διαχειριστής να μπορεί να τα παρακάμψει και να προχωρήσει στα επόμενα.
Από εκεί και πέρα, οι προτάσεις του Διαχειριστή υιοθετούν εν πολλοίς τις «σκέψεις» που διατυπώθηκαν αρχικά κατά τις συναντήσεις των Διαχειριστών με τον Υφυπουργό ΠΕΝ Νίκο Τσάφο, προκρίνοντας αρχικά την τήρηση μητρώου επενδυτών από την ΡΑΑΕΥ προκειμένου να υπάρχει ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη της οικείας αγοράς.
Έπειτα, ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζεται υπέρ να συμπεριληφθεί υποχρεωτικά στο φάκελο υποβολής αιτήματος η προσκόμιση περιβαλλοντικής αδειοδότησης καθώς και ένα έγγραφο που θα αποτυπώνει την δέσμευσης της αναγκαίας έκτασης για την υλοποίηση της επένδυσης. Αυτό μπορεί να είναι ένα ενοικιαστήριο ή ένα προσύμφωνο αν δεν υπάρχουν άλλοι τίτλοι ιδιοκτησίας.
Επιπρόσθετα, ο Διαχειριστής συμφωνεί με την επιβολή εγγυητικής επιστολής κατά τα πρότυπα της πρόσκλησης του ΥΠΕΝ για τις merchant μπαταρίες χωρίς ωστόσο να προβαίνει σε συγκεκριμένη πρόταση ως προς το ύψος του ποσού μιας και αυτό βρίσκεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου να το προσδιορίσει. Τέλος, ανοικτό παραμένει το θέμα της κατανομής των αιτημάτων ανάμεσα στους δύο Διαχειριστές με τον ΑΔΜΗΕ να προτείνει όριο στα 10 MW για τον ΔΕΔΔΗΕ με τα μεγαλύτερα αιτήματα να καταλήγουν στο σύστημα μεταφοράς.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, η διαβούλευση του θέματος ανάμεσα στο ΥΠΕΝ και του δύο διαχειριστές εμφανίζεται να βαίνει προς ολοκλήρωση με το Υπουργείο να αναγνωρίζει το «επείγον» του πράγματος όταν ήδη έχουν συσσωρευθεί αιτήματα σύνδεσης περί τα 5 GW στον ΑΔΜΗΕ από 1,2 GW στο τέλος του 2025 και ακόμη 220 MW στο ΔΕΔΔΗΕ με ορατό τον κίνδυνο «κατάχρησης» του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου από «επιπόλαια» αιτήματα.