Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026

Η ενεργειακή ατζέντα Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ: Δίκαιη μετάβαση, Πτολεμαΐδα 5 και φθηνότερο ρεύμα


 ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ - www.energymag.gr

Tην πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να επαναπροσδιορίσει συνολικά την ενεργειακή και αναπτυξιακή πολιτική στη Δυτική Μακεδονία, με αιχμή την απολιγνιτοποίηση και ειδική αναφορά στην Πτολεμαΐδα 5, εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Χρόνου» Κοζάνης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική στον τρόπο με τον οποίο υλοποιήθηκε η απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, χαρακτηρίζοντάς την «άναρχη και χωρίς σχέδιο». Όπως υποστήριξε, η πολιτική αυτή επιβάρυνε περαιτέρω μια Περιφέρεια που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρές δημογραφικές και αναπτυξιακές προκλήσεις.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τη «δίκαιη πράσινη μετάβαση», θέτοντας όμως ευθέως το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να χαρακτηριστεί δίκαιη μια διαδικασία η οποία, όπως είπε, οδηγεί στην «καταστροφή μιας Περιφέρειας».

Στο πλαίσιο αυτό, έκανε ειδική αναφορά στην 5η μονάδα της Πτολεμαΐδας, συνδέοντας το ζήτημα με τη συνολικότερη στρατηγική που ακολουθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την ενεργειακή μετάβαση. Αντιπαρέβαλε την ελληνική πολιτική με εκείνη της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι οι Γερμανοί αξιοποιούν «τα απώτατα όρια που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση», προκειμένου η απολιγνιτοποίηση να εξελιχθεί ομαλότερα και να διατηρηθούν σε λειτουργία οι πιο σύγχρονες μονάδες.

«Εμείς λέμε λοιπόν να κάνουμε αυτό που κάνει η Γερμανία. Ειδικά για την 5η μονάδα της Πτολεμαΐδας», ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας σαφές πολιτικό στίγμα για την κατεύθυνση που θα επιδιώξει το ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Όχι μια Δυτική Μακεδονία-«πρίζα» για την υπόλοιπη Ελλάδα

Η παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη Δυτική Μακεδονία δεν περιορίστηκε, ωστόσο, στο ζήτημα της Πτολεμαΐδας 5. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την επόμενη ημέρα της περιοχής την προσέλκυση πραγματικών παραγωγικών επενδύσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να εξαντλείται στην ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Παραγωγική επένδυση δεν είναι να δημιουργηθεί μια ζώνη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία που απλά μπορεί να μετεξελιχθεί ως μια πρίζα για την υπόλοιπη Ελλάδα», σημείωσε, αποτυπώνοντας τη θέση του ότι η νέα παραγωγική ταυτότητα της Περιφέρειας πρέπει να έχει μεγαλύτερο βάθος και πολυμορφία.

Όπως διευκρίνισε, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ πρέπει να προχωρήσουν, «όχι όμως μόνο τέτοιες επενδύσεις». Στο μοντέλο ανάπτυξης που περιέγραψε περιλαμβάνονται ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση και ο τουρισμός, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις δυνατότητες ανάπτυξης του περιπατητικού και άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με την Καστοριά και τη Φλώρινα να αναδεικνύονται ως περιοχές με σημαντικές προοπτικές.

Κλείνοντας την απάντησή του για τη Δυτική Μακεδονία, προειδοποίησε ότι η συνέχιση της σημερινής, όπως τη χαρακτήρισε, «άναρχης και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίησης» θα έχει ευρύτερες συνέπειες: μεγαλύτερη γεωπολιτική εξάρτηση, ενίσχυση της ενεργειακής φτώχειας, διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και περαιτέρω επιβάρυνση της Περιφέρειας.

Στόχος: μείωση της τιμής του ρεύματος έως 30% στην τετραετία

Η παρέμβαση για τη Δυτική Μακεδονία εντάσσεται στη συνολικότερη ενεργειακή ατζέντα που παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ. Στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου έθεσε ως μετρήσιμο στόχο τη μείωση της συνολικής τιμής της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά κατά 20% το 2027 και κατά 30% έως το τέλος της τετραετίας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου παρουσίασε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει σταθερότερα τιμολόγια, μακροχρόνια συμβόλαια ενέργειας, καθώς και επενδύσεις στα δίκτυα, στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και στην αποθήκευση ενέργειας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα έργα αποθήκευσης, υποστηρίζοντας ότι από τα 1.380 MW που είχαν προγραμματιστεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχει υλοποιηθεί περίπου το 50%. Κατά τον ίδιο, η καθυστέρηση αυτή επιβαρύνει τις τιμές της ενέργειας και δημιουργεί προβλήματα ιδιαίτερα στους μικρούς παραγωγούς φωτοβολταϊκών.

Για μια Περιφέρεια όπως η Δυτική Μακεδονία, όπου οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, δίκτυα και αποθήκευση αποτελούν ήδη βασικό στοιχείο του νέου ενεργειακού τοπίου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προτεραιότητα στις ενεργειακές κοινότητες δήμων, αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με εξασφαλισμένο χώρο σύνδεσης. Παράλληλα στην συνέντευξη τύπου τόνισε ότι η ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων μπορεί να αποτελέσει ειδικά για τους αγρότες κίνητρο για την ένταξη σε μεγάλα συλλογικά σχήματα.

Ταυτόχρονα , ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε για ανώτατη τιμή στο αγροτικό ρεύμα και για ένα μόνιμο πλαίσιο σταθερού ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις, συνδέοντας ευθέως την ενεργειακή πολιτική με την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής.

Ενέργεια και κόστος θέρμανσης στη Βόρεια Ελλάδα

Στην ενεργειακή ατζέντα που ανέπτυξε ο Νίκος Ανδρουλάκης εντάχθηκε και το αυξημένο κόστος θέρμανσης. Με σαφή αναφορά στη γεωγραφική διάσταση του προβλήματος, σημείωσε ότι, ενόψει της χειμερινής περιόδου, «χιλιάδες νοικοκυριά, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα» αγωνιούν για το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης.

Αρχειοθήκη ιστολογίου