Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Γιατί έγινε μπλακ άουτ στη Ρόδο


Στις 16:07 της 9ης Μαρτίου 2016 διακόπηκε για περίπου δυόμισι ώρες (έως 18:40) η ηλεκτροδότηση της Ρόδου και της Χάλκης. Ευτυχώς οι αρχές Μαρτίου είναι μακριά απ’ την κορύφωση της τουριστικής περιόδου και η Ρόδος δεν έγινε διεθνές θέμα, που θα έβλαπτε την εικόνα του τουριστικού μας προϊόντος όπως το μπάχαλο της περιόδου 13-26 Αυγούστου 2013 στη Σαντορίνη. Ωστόσο αυτό ουδόλως σημαίνει πως η ασφάλεια ηλεκτροδότησης των ντόπιων κατοίκων πρέπει να εξαρτάται απ’ το αν υπάρχουν τουρίστες ή όχι. Όσο κι αν διαφωνούσε ο αλήστου μνήμης Ταμήλος, ο ηλεκτρισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό και η καθημερινότητα του πολίτη υποφέρει όταν κοπεί το ρεύμα, έστω για δυόμισι ώρες.

Οι πρώτες ειδήσεις ανέφεραν πως το μπλακ άουτ οφειλόταν σε βλάβη του ΑΗΣ Σορωνής, του πετρελαϊκού σταθμού της.. ΔΕΗ στο νησί. Ο νέος ΑΗΣ της Νότιας Ρόδου ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, επομένως δεν μπορεί να εμπλακεί στο συμβάν. Ωστόσο ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες η ΔΕΗ λέει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, που θα πρέπει να μας προβληματίσουν για τα αίτια του μπλακ άουτ: "Το φορτίο (ζήτηση) του συστήματος ήταν 57MW περίπου και εξυπηρετείτο από τη ... ΔΕΗ (ΑΗΣ Σορωνής 38MW) και Ανεμογεννήτριες (19MW). Οι μονάδες της ΔΕΗ λειτουργούσαν κανονικά χωρίς κανένα τεχνικό πρόβλημα. Τα αίτια της διακοπής οφείλονται σε θέματα του Δικτύου, πράγμα το οποίο διερευνάται από το ΔΕΔΔΗΕ, λόγω αρμοδιότητας".

Αυτό που βάζει σε σκέψεις είναι το μεγάλο ποσοστό αιολικών που δούλευαν την ώρα της διακοπής: το σύστημα ηλεκτροδότησης της Ρόδου (μαζί με τη Χάλκη) είναι ένα απομονωμένο, μη διασυνδεμένο σύστημα, πρακτικά ένα μικροδίκτυο. Ποσοστό διείσδυσης αιολικών 33% σ’ ένα τέτοιο σύστημα είναι πολύ υψηλό, η αιολική παραγωγή είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη ανάλογα με την ένταση των ανέμων και γι’ αυτό είναι εντελώς αναξιόπιστη. Ο ΑΔΜΗΕ στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 θεωρεί την αξιοπιστία τους μόλις 10% και μάλλον πολύ είναι και το 10%: τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί στην πράξη πως η αξιοπιστία τους εύκολα πέφτει στην περιοχή του 2%, ακόμα και κάτω του 1%, για μεγάλα συστήματα, όχι για τις λίγες μόνο ανεμογεννήτριες ενός νησιού σαν τη Ρόδο.

Αφήνω ασχολίαστο το ότι αν κάνετε αναζήτηση για τα αιολικά πάρκα Ρόδου θα βρείτε πολλά "ζουμερά", προκειμένου να γυρίσουμε το χρόνο λίγο πίσω, σε κάτι πολύ πιο ουσιώδες, καθώς πριν από 11 μήνες, στις 6 Απριλίου 2015, ο σημερινός Πρόεδρος της ΔΕΗ είχε παρουσιαστεί στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας & Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής πριν την ανάληψη των καθηκόντων του (το σχετικό βίντεο είναι διαθέσιμο και το είχα κοινοποιήσει τότε στη σελίδα στο Facebook). Στο 1:21:10 του βίντεο και μέχρι το 1:22:26 ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ακούγεται να λέει τα εξής σημαντικά (η επισήμανση με έντονα δική μου και πρέπει να ακούσετε τον αποδοκιμαστικό τόνο για όσα περιγράφει): "Ατυχώς, ενώ η ΕΕ δεν το επιβάλλει, έχουμε εισαγάγει τον ανταγωνισμό και στα απομονωμένα μικροδίκτυα. Δηλαδή στη Νάξο πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός, αν είναι δυνατόν, ή στην Αστυπάλαια. Έτσι η ΔΕΗ διατηρεί μονάδα εμπορίας, μονάδα παραγωγής και ο ΔΕΔΔΗΕ μονάδα δικτύων και δεν επικοινωνούνε μεταξύ τους. Κι όταν στα απομονωμένα αυτά συστήματα έρχεται ο ιδιώτης και λέει "φυσάει αέρας και πρέπει να δουλέψει η ανεμογεννήτριά μου", ο συνάδελφος εκεί έρχεται σε δύσκολη θέση και πολλές φορές τον βάζει και δουλεύει περισσότερο για διάφορους λόγους, τους οποίους μπορείτε να φανταστείτε, κυρίως για λόγους πιέσεων, και έναντι αυτού υστερούνε οι δικές μας μονάδες, και όχι μόνο οι ανεμογεννήτριες, αλλά και οι συμβατικές ακόμα. Πολλές φορές το δίκτυο δουλεύει οριακά, γιατί στα μικρά συστήματα πρέπει να ξέρετε ότι παραπάνω από 7-8%, 10% της ισχύος δεν μπορεί να είναι από ανανεώσιμες πηγές, που είναι τελείως τυχαία η έγχυσή τους στο σύστημα." 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Τον Απρίλιο 2015 λοιπόν ο Πρόεδρος της ΔΕΗ έλεγε για μικρά ποσοστά διείσδυσης, τον Μάρτιο 2016 έχουμε διείσδυση 33% και μπλακ άουτ. Τυχαία σύμπτωση; Θα το μάθουμε μόνο όταν και αν ανακοινωθεί το πόρισμα για τα αίτια του μπλακ άουτ κι ίσως ούτε και τότε. Πάντως ο λαός μας για κάτι τέτοιες περιπτώσεις έχει μια παροιμία, που αποτυπώνει όλη τη σωρευμένη σοφία της εμπειρίας από ανάλογες καταστάσεις: "το λύκο τον βλέπουμε, το ντορό ψάχνουμε;"

Τα αιολικά "πάνε πακέτο" με μεγάλα δίκτυα, με χιλιάδες χιλιόμετρα καλωδιώσεων, για να διαχέεται η αναξιοπιστία και η τυχαιότητα της παραγωγής τους. Έχει αποδειχθεί περίτρανα στη Γερμανία, έχει αποδειχθεί περίτρανα στη Σκωτία, έχει αποδειχθεί περίτρανα στην Ιβηρική, έχει αποδειχθεί περίτρανα στη Δανία, το έχουν καταλάβει καλύτερα απ' όλους οι Τσέχοι και οι Πολωνοί. Κι επειδή το έχουν πια καταλάβει όλοι, απ' άκρη σ' άκρη της Ευρώπης, κάνουν σταδιακά βήματα για να προωθήσουν το Super Grid, το Υπερδίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού που θα προσθέσει χιλιάδες χιλιόμετρα καλωδιώσεων, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Όταν λοιπόν ανεβάζει κανείς το ποσοστό διείσδυσης των αιολικών σ' ένα μικροσύστημα σαν της Ρόδου στο 33%, τι περιμένει να συμβεί; 
 
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου