Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

ΔΕΗ: Μέσω ΣΔΙΤ η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με ιδιωτικό μάνατζμεντ

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στους Θεσμούς προβλέπει κοινές εταιρείες ΔΕΗ με ιδιώτες
ηλεκτροπαραγωγούς με τον ιδιώτη να έχει το πάνω χέρι, δηλαδή μάνατζμεντ και πλειοψηφικό πακέτο

Σχέδιο που προβλέπει κοινές εταιρείες ΔΕΗ-ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών παρουσίασε η ελληνική πλευρά στους Θεσμούς, προκειμένου να αποφευχθεί η πώληση μονάδων, ενώ το μοντέλο προβλέπει ότι ο ιδιώτης θα έχει το πάνω χέρι στη μεικτή αυτή εταιρεία, δηλαδή μάνατζμεντ και πλειοψηφικό πακέτο τουλάχιστον 51%.

Η ελληνική πλευρά καλείται να υλοποιήσει τη μνημονιακή..

υποχρέωση για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% έως το 2020 και κυρίως να εξαλείψει το φόβο ότι θα επανέλθει η πίεση των δανειστών για το παλαιό σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που “μπαίνει” στο τραπέζι το θέμα της σύμπραξη ιδιωτών - ΔΕΗ, στο πλαίσιο των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας που καλείται να προωθήσει η κυβέρνηση κατ’ εφαρμογήν του τρίτου μνημονίου.

Τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, όσο και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Σκουρλέτης εξωτερίκευσαν πριν κάποιους μήνες τις σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας να εφαρμόσει το εν λόγο μοντέλο, ενώ το υπουργείο επιδιώκει να επιλύσει ταυτόχρονα μια σειρά θεμάτων που συνδέονται με τη λιγνιτική της παραγωγή προκειμένου να αποφύγει κόστη που θα έθεταν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει την έγκριση των Θεσμών, στο πρώτο κοινό σχήμα θα εισφέρουν η μεν ΔΕΗ τουλάχιστον δύο μονάδες (μια λιγνιτική, τη Μελίτη Ι στη Φλώρινα, και τουλάχιστον μια υδροηλεκτρική) και ο ιδιώτης επενδυτής υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ενδεχομένως και κάποια κεφάλαια.

Το μοντέλο προβλέπει ότι ο ιδιώτης θα κυριαρχεί στη μεικτή αυτή εταιρεία, δηλαδή μάνατζμεντ και πλειοψηφικό πακέτο τουλάχιστον 51% ενώ η ρόλος της ΔΕΗ θα περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό.

Να σημειωθεί ότι καταγραφεί υπαρκτό ενδιαφέρον για συμπράξεις και πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, Έλληνες και ξένοι, βρίσκονται σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ.


 http://www.protothema.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου