Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Καταργήστε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, δώστε φοροελαφρύνσεις συστήνουν Κομισιόν και ΙΕΑ

Του Γιώργου Φιντικάκη
Κατάργηση των επιδοτήσεων στο ρεύμα ως μέτρου αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, ζητούν από την Ελλάδα η Κομισιόν και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Το θέμα έγινε γνωστό κατά την παρουσίαση των ευρημάτων της ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την Ελλάδα από τον γενικό διευθυντή του Fatih Birol, σύμφωνα με τον οποίο η ενεργειακή φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με επιδοτήσεις των τιμών ενέργειας, παρά με άλλους μηχανισμούς, δηλαδή τις φορολογικές ελαφρύνσεις.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας του υπ. Ενέργειας Μ. Βερροιόπουλος, ο οποίος έκανε γνωστό ότι η Κομισιόν ετοιμάζει Κοινοτική Οδηγία με την οποία θα ζητά να καταργηθούν όλες οι επιδοτήσεις τιμών για ευπαθείς ομάδες, δηλαδή μέτρα όπως το περίφημο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) στο οποίο υπάγονται σήμερα περίπου 680.000 καταναλωτές.
Επεσήμανε ωστόσο ότι στην Οδηγία αντιδρούν τουλάχιστον τρεις χώρες, και συγκεκριμένα οι Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει υπαναχωρήσει από την αρχική της θέση για κατάργηση του ΚΟΤ σε 5 χρόνια και να έχει μεταθέσει την έναρξη εφαρμογής του νέου πλαισίου στα 10 χρόνια. Οι προωθούμενες αλλαγές αφορούν συνολικά τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), μέρος των οποίων είναι και το ΚΟΤ .
”Η επιδότηση των τιμών δεν είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για να μειώσουμε την ενεργειακή φτώχεια", όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βirol.
Πρόοδος αλλά και συστάσεις
Από εκεί και πέρα, ο κ. Birol έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει πετύχει η χώρα σε μια σειρά ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα έχει σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή από φωτοβολταϊκά μετά την Ισπανία, μεταξύ των χωρών-μελών του ΔΟΕ. 
Έκανε επίσης λόγο για σημαντική πρόοδο στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, απέφυγε ωστόσο να τοποθετηθεί για θέματα όπως η πώληση ηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και το μονοπώλια στα υδροηλεκτρικά.
Παράλληλα απηύθυνε πέντε συστάσεις του οργανισμού με στόχο τη σταθεροποίηση των ενεργειακών αγορών στη χώρα μας:
- Να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο εθνικό ενεργειακό και κλιματικό πλαίσιο πολιτικής για το 2030 και μετά.
- Να προχωρήσει η μεταρρύθμιση των κλάδων και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός με μέτρα στη σωστή κατεύθυνση στις αγορές ηλεκτρισμού και αερίου.
- Να υιοθετηθούν φιλόδοξες πολιτικές ενεργειακής αποδοτικότητας.
- Να ενισχυθεί η διείσδυση των ΑΠΕ με έμφαση στη διασύνδεση των νησιών και στην αξιοποίηση του δυναμικού που υπάρχει εκεί.
- Να ενισχυθεί ο ρόλος και να υποστηριχθεί η ρυθμιστική αρχή ενέργειας
Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης μίλησε μεταξύ άλλων για τους στόχους προώθησης των ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, τα μέτρα για τον ανταγωνισμό και την ολοκλήρωση του νέου μοντέλου αγοράς ηλεκτρισμού το 2018, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στους στρατηγικούς στόχους για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αυξάνουμε το μερίδιο των ΑΠΕ και να εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Παρισιού, πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.

http://www.liberal.gr/

Αρχειοθήκη ιστολογίου