Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Δευτέρα 19 Μαΐου 2025

ΔΕΔΔΗΕ: Το WACC για τη Ρυθμιστική Περίοδο 2025-2028 – Πιο αυστηροί ετήσιοι στόχοι για τις απώλειες δικτύου

 

ΔΕΔΔΗΕ: Το WACC για τη Ρυθμιστική Περίοδο 2025-2028 – Πιο αυστηροί ετήσιοι στόχοι για τις απώλειες δικτύου – Αλλαγή και στα οικονομικά κίνητρα & αντικίνητρα για τη μείωση των ρευματοκλοπών

Σε αναπροσαρμογή σε κατώτερα επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο και σαφώς χαμηλότερα από την πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ, «κλείδωσε» το WACC του Διαχειριστή βάσει της απόφασης της Ολομέλειας του κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ. Το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου διαφοροποιείται από χρόνο σε χρόνο στη διάρκεια της νέας ρυθμιστικής περιόδου 2025-2028, ενώ όπως έχει ήδη γράψει το energypress, σε βάθος 4ετίας κινείται ελαφρώς χαμηλότερα από 7%. 

Πιο συγκεκριμένα, το WAAC ξεκινά με 7,05% το 2025, για να μειωθεί το επόμενο έτος στο 7%. Για το 2027 καθορίστηκε στο 6,89%, με μικρή ελάττωση κατά το 2028 (τελευταίο έτος της νέας ρυθμιστικής περιόδου) στο 6,84%. 

Παράλληλα, η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε τις παραμέτρους για τον μηχανισμό κινήτρου του ΔΕΔΔΗΕ για τις απώλειες, κατά τη 2η Ρυθμιστική Περίοδο Διανομής 2025-2028. Πιο συγκεκριμένα, προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλεπόμενων ετήσιων στόχων για τις απώλειες, σε σχέση με την τελευταία εισήγηση του Διαχειριστή. 

Ως συνέπεια, οι ετήσιοι στόχοι ξεκινούν από τα επίπεδα του 10,5% για το 2025 και αποκλιμακώνονται βαθμηδόν στα επίπεδα του 8,5% για το τελευταίο έτος της νέας Ρυθμιστικής Περιόδου. Βασικός γνώμονας της ΡΑΑΕΥ στον καθορισμό των στόχων ήταν το roll-out των «έξυπνων» μετρητών, το οποίο δίνει τη δυνατότητα δραστικού περιορισμού των ρευματοκλοπών. Επομένως, η ενίσχυση της διείσδυσης των ψηφιακών «ρολογιών» τα επόμενα έτη θα επιτρέψει να περιοριστούν οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που «χάνονται» στο δίκτυο διανομής, χωρίς να τιμολογηθούν. 

Όπως είχε γράψει το energypress, πρόθεση της Ρυθμιστικής Αρχής ήταν τα ορόσημα να καθοριστούν υψηλότερα μεν από την αρχική πρόβλεψη του Διαχειριστή (η οποία είχε πάρει το «πράσινο φως» με την έγκριση του επιτρεπόμενου εσόδου για την 4ετία 2021-2024), αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από τον επικαιροποιημένο «οδικό χάρτη» που περιλαμβανόταν στην εισήγηση για το Επιτρεπόμενο Έσοδο της 2ης Ρυθμιστικής Περιόδου Διανομής 2025-2028. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ, το επικαιροποιημένο roadmap στερείτο επαρκούς φιλοδοξίας. 

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο roadmap, το 2025 εκτιμάτο από τον ΔΕΔΔΗΕ ότι οι συνολικές απώλειες θα κινηθούν στο 11,08%, από 8,758% στην προηγούμενη πρόβλεψη του Διαχειριστή. Το 2026 προβλεπόταν να πέσουν στο 10,8%, έναντι 8,098%. Για το 2027 η νέα πρόβλεψη ήταν πως θα αποκλιμακωθούν στο 10,53% (από 7,41%), ώστε το 2028 να υποχωρήσουν στο 10,27% (έναντι 6,721%). 

Η ΡΑΑΕΥ άλλαξε επίσης τον τρόπο υπολογισμού του «πέναλτι» που θα ισχύει σε περίπτωση μη επίτευξής τους, όπως και του bonus αν ο Διαχειριστής περιορίσει τις απώλειες κάτω από τα προβλεπόμενα επίπεδα. Όπως είναι γνωστό, κατά την 1η ρυθμιστική περίοδο και τα δύο ποσά είχαν καθοριστεί στα 6 εκατ. ευρώ ετησίως. 

Επομένως, ο ΔΕΔΔΗΕ θα λάμβανε πρόσθετη αποζημίωση, ύψους 6 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που πετύχαινε τους ετήσιους στόχους περιορισμού των ρευματοκλοπών και αντιστρόφως θα επιβαρυνόταν με «πέναλτι» 6 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που δεν τους πετύχαινε. Καθώς όλη την τετραετή ρυθμιστική περίοδο δεν επιτεύχθηκαν οι αντίστοιχοι στόχοι, ο Διαχειριστής επιβαρύνθηκε με 6 εκατ. ευρώ ετησίως. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα μεθοδολογία τα δύο ποσά πλέον δεν καθορίζονται με ένα πάγιο νούμερο, αλλά θα υπολογίζονται πλέον ως ποσοστά επί της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης. Επίσης, δεν θα είναι ίδια, ώστε να είναι μεγαλύτερη η επιβάρυνση του Διαχειριστή σε περίπτωση μη επίτευξής τους, από το bonus που θα έχει αν συγκρατήσει τις απώλειες εντός των στόχων. 

Πιο συγκεκριμένα, το «πέναλτι» καθορίζεται ελαφρώς πάνω από το 1% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης. Αντίστροφα, το bonus προβλέπεται χαμηλότερα από το 1% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

Αρχειοθήκη ιστολογίου